Umiarkowana ilość alkoholu może chronić przed chorobami serca
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Monash University w Australii wykazało, że starsi dorośli, którzy piją umiarkowaną ilość alkoholu, są obciążeni mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób serca i zgonu, w porównaniu do osób, które powstrzymują się od picia alkoholu lub piją go dużo.
Picie alkoholu a korzyści zdrowotne
Według badaczy, picie alkoholu w umiarkowanej ilości wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w badanej grupie, która obejmowała łącznie 18 tys. mężczyzn i kobiet po 70. r.ż.
Wcześniejsze badania wykazały już, że spożywanie czerwonego wina może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca. Obecne badanie nie ogranicza się tylko do jednego rodzaju trunku.
Zespół badaczy kierowany przez dr Johannesa Neumanna z Monash University School of Public Health and Preventive Medicine w Australii poinformował, że u osób, które obserwowano przez prawie 5 lat, stwierdzono zmniejszone ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, jeśli spożywały one od 51 do 100 gramów, 101 i 150 gramów oraz ponad 150 gramów alkoholu tygodniowo w porównaniu z osobami, które alkoholu nie piły w ogóle. Wartości te odpowiadają od ok. 3 do ponad 10 drinków tygodniowo.
Spożywanie od 51 do 100 gramów alkoholu tygodniowo wiązało się również ze zmniejszonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Badacze zaznaczają, że aby osiągnąć te korzyści, należy przyjmować alkohol w ilościach umiarkowanych, ale jak twierdzą - wiele osób znacznie przekracza tę granicę.
W badanej grupie 18 proc. uczestników w ogóle nie spożywało alkoholu, a 37 procent wypijało od 1 do 50 gramów alkoholu tygodniowo.
Około 20 proc. osób przyznało, że pije od 51 do 100 gramów tygodniowo; 15 procent wypijało od 101 do 150 gramów tygodniowo; a prawie 9 procent wyznało, że spożywa co najmniej 150 gramów alkoholu tygodniowo.
Amerykański Narodowy Instytut ds. Nadużywania Alkoholu i Alkoholizmu (NIAAA) definiuje umiarkowane picie jako dwa drinki dziennie w przypadku mężczyzn i jednego lub mniej w przypadku kobiet. Uczestnicy badania, którzy wypijali więcej niż 10 drinków tygodniowo mogli więc znacznie wykraczać poza definicję umiarkowanego spożycia.
Zagrożenia dla zdrowia związane z piciem
Należy jednak wyraźnie zaznaczyć, że spożywanie alkoholu wiąże się również z różnymi zagrożeniami dla zdrowia, w tym takimi, które mogą nie być widoczne w zdrowej grupie badawczej bez wcześniejszej historii chorób układu krążenia lub innych ciężkich schorzeń.
Jeden z autorów badania podkreśla, że spożywanie alkoholu może powodować problemy u osób z cukrzycą, oraz że może pogorszyć osteoporozę, co jest szczególnym problemem dla osób starszych. Starsze osoby spożywające alkohol, są bardziej narażone na przypadkowe upadki, w wyniku których może dojść do złamań i urazów.
Już wcześniejsze badania potwierdziły, że nadmierne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, m.in. nowotworów, chorób wątroby i zapalenia trzustki.
To, czy korzyści zdrowotne wynikające z przyjmowania alkoholu w umiarkowanych ilościach przeważają na ryzyku wystąpienia różnego rodzaju schorzeń jest zależne od kondycji organizmu i indywidualnej sytuacji zdrowotnej jednostki.
Choć wyniki badań jasno wskazują, że małe i umiarkowane ilości alkoholu dają pozytywne skutki dla zdrowia serca, to należy wziąć pod uwagę ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób wątroby. Autor badania podkreśla, że osobom, które nie piją, nie należy zalecać rozpoczęcia przyjmowania alkoholu w celu zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego. Zapewnia też, że istnieją inne sposoby na osiągnięcie wymiernych korzyści zdrowotnych.
Porady eksperta