Tajemnicza choroba Zalewu Wiślanego uszkadza nerki. 5 osób trafiło do szpitala
Pomorski Urząd Wojewódzki w Gdańsku, GIS i inne służby alarmują: przynajmniej do końca maja powstrzymaj się przed spożywaniem ryb z Zalewu Wiślanego. U co najmniej 5 osób stwierdzono objawy groźnej choroby Zalewu Wiślanego (Haff disease), która może uszkodzić nerki, ale czasem także wątrobę i serce.

Początkowo na stronie Urzędu Gminy Rychliki pojawił się oficjalny komunikat ostrzegający przed spożywaniem ryb pochodzących z Zalewu Wiślanego. Przed zagrożeniem oficjalnie informuje też sanepid i Pomorski Urząd Wojewódzkiego w Gdańsku.
Powodem jest seria zachorowań na tzw. chorobę Zalewu Wiślanego (Haff disease), która wystąpiła u sześciu osób z powiatu nowodworskiego (5 trafiło do szpitala).
Wszystkie przypadki odnotowano w maju. Jak informuje Sanepid, przyczyna zachorowań nie została jeszcze ustalona. Badania prowadzone przez Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach mają na celu wykrycie ewentualnych toksyn w rybach. Uwaga, obróbka termiczna najpewniej nie zabezpiecza przed zatruciem.
Zatrucia rybami z Zalewu Wiślanego - najpewniej chodzi o flądry i węgorze
Według wstępnych hipotez, za wywołanie choroby może odpowiadać toksyna wytwarzana przez glony i gromadząca się w rybach – substancja ta może nie ulegać zniszczeniu nawet w trakcie obróbki termicznej. To oznacza, że gotowanie, smażenie czy wędzenie ryb nie zabezpiecza przed zatruciem.
Objawy u osób, które trafiły do szpitala, wystąpiły w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu znacznych ilości (np. trzech półkilogramowych porcji) dużych okazów ryb dennych (węgorza i flądry) złowionych w Zalewie Wiślanym.”
Paweł Tomasz Koszyński, przewodniczący jednej z komisji gminnych z zagrożonego regionu, zaapelował w mediach społecznościowych:
Na chwilę obecną, zaleca się powstrzymanie od spożywania ryb z Zalewu Wiślanego – jako działanie profilaktyczne. Informacja ta została potwierdzona w rozmowach z PIW oraz Sanepidem. Proszę o zachowanie ostrożności i śledzenie kolejnych komunikatów.
HAFF - jakie objawy wystąpiły u pacjentów?
Zgodnie z komunikatem Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Gdańsku, pacjenci hospitalizowani z powodu podejrzenia choroby prezentowali następujące objawy: „bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz cechy niewydolności nerek."
Generalnie za objawy charakterystyczne choroby uważane są:
- intensywny ból mięśni
- sztywność mięśni
- osłabienie
- ciemne zabarwienie moczu
- nudności i wymioty
- ból w klatce piersiowej
- duszność
- przeczulica skóry
- zmniejszenie ilości oddawanego moczu
- nadmierne pocenie się.
Hipoteza, że mamy właśnie do czynienia z chorobą Zalewu Wiślanego, wydaje się więc wielce prawdopodobna.
Pierwsza pomoc: masaż serca
Choroba Zalewu Wiślanego (Haff disease) - co to takiego
Choroba zalewu Wiślanego to zespół objawów związanych z rabdomiolizą – ciężkim rozpadem mięśni. Schorzenie to jest spowodowane spożyciem niektórych gatunków ryb lub skorupiaków, które zawierają szkodliwe substancje.
Pierwsze przypadki HAFF opisano już w 1924 roku u osób zamieszkujących okolice Zalewu Wiślanego. Najczęściej wiąże się ją ze spożyciem węgorza, flądry i miętusa.
Objawy Choroby Zalewu Wiślanego mogą wystąpić kilka godzin po spożyciu ryby. Warto pamiętać, że uszkodzona tkanka mięśniowa uwalnia mioglobinę, która może negatywnie wpływać na nerki, wątrobę, serce i układ nerwowy. W badaniach laboratoryjnych można zaobserwować podwyższony poziom kinazy kreatyninowej, transaminaz, potasu i kreatyniny.
Jeśli po spożyciu ryby wystąpią nagłe, niewyjaśnione bóle mięśni i ciemne zabarwienie moczu, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem! Wczesna diagnoza i leczenie mogą zapobiec poważnym powikłaniom, w tym niewydolności nerek.
Według dotychczasowych informacji, wszyscy hospitalizowani pacjenci czują się dobrze i uniknęli powikłań.