Ognisko żółtaczki pokarmowej w Lubuskiem. Potwierdzono 19 zakażonych, połowa to dzieci
"Obecnie mamy 19 osób w ognisku tej choroby. Wśród nich jest dziecko do 2. roku życia, sześcioro dzieci w wieku przedszkolnym, dwoje w wieku szkolnym oraz dwie nastolatki ze szkół średnich i ośmioro dorosłych" – poinformowała Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. Dorota Słowińska.

Od grudnia w Gorzowie Wlkp. i w powiecie gorzowskim w przedszkolach i szkołach wystąpiły pojedyncze zachorowania na żółtaczkę pokarmową (WZW typu A). Specjaliści z inspekcji sanitarnej apelują o zachowywanie zasad higieny i podejmują działania prewencyjne, by zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby.
Jak poinformowała we wtorek Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. Dorota Słowińska, pierwsze przypadki zakażenia były zanotowane w grudniu ub. roku. Do tej pory dotyczą pięciu przedszkoli, dwóch szkół podstawowych i dwóch średnich; to placówki w Gorzowie Wlkp., a także w Baczynie i Deszcznie.
Inspektor Dorota Słowińska dodała, że jest to niepokojąco znaczący wzrost zachorowań w stosunku do lat poprzednich, a Inspekcja sanitarna robi wszystko, by jak najszybciej ograniczyć wektory przenoszenia się choroby.
Żółtaczka pokarmowa w przedszkolach i szkołach
W placówkach oświatowych, w których zostały stwierdzone zakażenia, przeprowadzono gruntowne dezynfekcje i wprowadzono zwiększoną częstotliwość bieżącej dezynfekcji powierzchni dotykowych i sanitariatów.
"Ostatnie z gruntownych działań dezynfekcyjnych zakończyły się w poniedziałek (24 lutego) i miały miejsce w przedszkolach miejskich nr 17 i 32 w Gorzowie, które zostały objęte wzmożonym nadzorem sanitarnym. Powiadomiliśmy lekarzy rodzinnych osób mających kontakt z chorymi. W całym powiecie prowadzimy w szkołach i przedszkolach akcję edukacyjną na temat zapobiegania rozprzestrzeniania się tej choroby" – dodała inspektor.
Jak objawia się żółtaczka pokarmowa?
Wirusowe zapalenie wątroby typu A, nazywane także chorobą brudnych rąk, wywołuje wirus HAV. Choroba może przebiegać bezobjawowo, ale mogą jej towarzyszyć takie objawy jak m.in.
- żółty odcień skóry,
- zmęczenie,
- ból brzucha,
- nudności.
Na szczęście, najczęściej przechodzi samoistnie.
Okres inkubacji wirusa sięga nawet 60 dni. Z tego też powodu trudno szybko zdiagnozować zakażenie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka
– zaznaczyła Słowińska.
Do zakażenia żółtaczką pokarmową dochodzi m.in. po kontakcie z chorym, za pośrednictwem skażonej wody czy jedzenia. W celu uniknięcia zakażenia należy przestrzegać podstawowych zasad higieny, często i dokładnie myć ręce.
Przed chorobą chroni także szczepienie, które jest zalecane szczególnie dzieciom.

