Dlaczego ciągle czujesz głód, mimo że jesz więcej? Odpowiedź może cię zaskoczyć

2024-07-15 15:04

Próbujesz kolejnych diet, ale nie przynoszą oczekiwanych rezultatów? Zauważasz, że im więcej przybierasz na wadze, tym jednocześnie odczuwasz większy głód i coraz częściej dopada cię niepohamowany apetyt? Przyczyny mogą być różne, m.in. zaburzenia hormonalne lub metaboliczne. Jedną z takich przyczyn jest leptynooporność. Co wiemy o tym problemie i jak się z nim uporać?

Jesz coraz więcej i nie czujesz sytości? Twój organizm może być odporny na ten hormon
Autor: GettyImages Jesz coraz więcej i nie czujesz sytości? Twój organizm może być odporny na ten hormon

Zaskakująca przyczyna nadwagi i otyłości

Nadwaga i otyłość to prawdziwe plagi XXI wieku. Zauważono, że nadmiar tkanki tłuszczowej może powodować… zwiększenie apetytu i w konsekwencji dalsze tycie. To efekt oporności organizmu na hormon zwany leptyną. Nawet akceptując siebie w każdym rozmiarze, nie wolno zapominać, że dodatkowe kilogramy zwiększają ryzyko cukrzycy, chorób serca, niektórych nowotworów.

Walka z otyłością może być bardzo trudna, ale nie jest niemożliwa. Trzeba tylko znaleźć przyczynę, która kryje się za objawem, jakim jest otyłość. Nie od dziś wiadomo, że nadwaga i otyłość mają złożone podłoże. Jednym z powodów wzrostu masy ciała może być leptynooporność. 

Poradnik Zdrowie: Gadaj Zdrów, odc. 7, Otyłość

Co to jest leptyna i leptynooporność 

Białko leptyna to tzw. hormon sytości, reguluje apetyt i metabolizm energetyczny. Najwyższe stężenie osiąga w godzinach ok. 24:00-2:00, najniższe – ok. 8:00-9:00. Leptyna dociera do ośrodków sytości i głodu w mózgu, wpływając na zmniejszenie apetytu po zaspokojeniu głodu. Prawidłowy poziom leptyny to: u mężczyzn 1-5 ng/dl, u kobiet 7-13 ng/dl.

Źródłem trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała mogą być zaburzenia powodowane faktem, że organizm danej osoby nie reaguje w prawidłowy sposób na leptynę, czyli hormon sytości. Oznacza to, że do mózgu nie dociera sygnał o sytości. Stąd bezustanny głód, a co za nim idzie – podjadanie, a w efekcie wzrost masy ciała.

Pacjent choć dużo je, to nie odczuwa energii, a wręcz przeciwnie – stałe zmęczenie. Prowadzi to do zmniejszenia aktywności fizycznej, a co za tym idzie – do dalszego tycia. A nadmiar tkanki tłuszczowej skutkuje nadprodukcją leptyny. W efekcie organizm nie odczuwa sytości, ale stały apetyt. I tak wpadamy w błędne koło podjadania i tycia. 

Leptynooporność - przyczyny, skutki, leczenie

Leptynooporność jest powodowana zbyt dużym nagromadzeniem tłuszczu i jednocześnie sprzyja dalszemu odkładaniu tkanki tłuszczowej i przybieraniu na wadze. Oprócz tego nadmiar leptyny zaburza pracę układu odpornościowego, może zaburzać płodność i zwiększa ryzyko chorób serca i układu krążenia. 

Choć to niełatwe, by uporać się z leptynoopornością, warto schudnąć. Już 10 proc. wagi mniej, to 50 proc. leptyny mniej! Aby panować nad głodem i apetytem, należy też spożywać regularne posiłki bogate w warzywa, owoce i białka. Istotna jest również regularna aktywność fizyczna i odpowiednio długi sen w stałych porach. Warto skorzystać z pomocy dietetyka i trenera personalnego, żeby szczególnie w początkach starcia z leptynoopornością profesjonalnie podejść do tematu. Nie można pozwolić sobie na kolejne błędy żywieniowe, ponieważ mogą spowodować pogorszenie stanu, wzrost masy ciała i jeszcze bardziej rozregulować wpływ leptyny na organizm.

Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki