Kawa przyczyną zaburzeń pracy serca? Sprawdź, co na to eksperci
Wielu ludzi nie potrafi wyobrazić sobie dnia bez filiżanki kawy. Ten napój ma wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. jest świetnym źródłem antyoksydantów, poprawia pamięć i koncentrację, wspomaga odchudzanie. Z drugiej strony istnieje powszechna opinia mówiąca o tym, że kofeina zawarta w kawie, może zwiększać ryzyko zaburzeń rytmu serca, dlatego należy spożywać jej mniej. Czy słusznie?
W przeprowadzonych badaniach wzięło udział 386 258 osób pijących kawę, nieznaczną większość z nich stanowiły kobiety (52,3 proc.). Średnia wieku ochotników wynosiła 56 lat. Był to największy w historii eksperyment oceniający korelację pomiędzy regularnym spożywaniem kawy a ryzykiem wystąpienia arytmii serca.
Naukowcy chcieli także sprawdzić, czy warianty genetyczne, które wpływają na metabolizm kofeiny mogą odpowiadać za różnego rodzaju zaburzenia tego ważnego narządu.
Do badań użyto konwencjonalnej metody analizy oraz techniki wykorzystującej dane genetyczne. Okres obserwacji trwał 4,5 roku. Po uwzględnieniu cech demograficznych, nawyków prowadzonego stylu życia czy chorób współistniejących okazało się, że każda dodatkowa filiżanka wypijanej w ciągu dnia kawy wiązała się z o 3 proc. zmniejszonym ryzykiem wystąpienia arytmii, lecz u 16 979 uczestników odnotowano incydent związany z zaburzeniami pracy serca, co stanowiło około 4 proc. całej badanej grupy.
Osoby, u których genetycznie metabolizm kofeiny był szybszy, spożywały kawy więcej. Badacze nie zaobserwowali dowodów na to, że u tej grupy zwiększyło się ryzyko wystąpienia arytmii. Jednak dużym ograniczeniem badania jest brak szczegółowych informacji dotyczących rodzaju spożywanej kawy.
Naukowcy podkreślają, że ich praca wykazuje brak przesłanek na to, że spożywanie kofeiny może zwiększać ryzyko wystąpienia arytmii, dlatego powszechne obawy dotyczące zażywania tego związku chemicznego są prawdopodobnie nieuzasadnione.