"Królewskie orzechy" są zbawieniem dla jelit. Wiemy, ile musisz ich jeść
Orzechy to bogate źródło wielu witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wyjątkowe właściwości znane są od dawna. Zespół naukowców z King's w Cambridge zbadał wpływ tzw. "królewskich orzechów" na skład drobnoustrojów jelitowych. Wyniki opublikowano w The American Journal of Clinical Nutrition.
Mikrobiom jelitowy składa się z tysięcy mikroorganizmów żyjących w jelicie. Jest przedmiotem wielu badań, ponieważ pełni niezwykle ważną rolę w trawieniu składników odżywczych i ma wpływ na układ trawienny i odpornościowy człowieka.
Które pokarmy są dobre dla jelit?
W nowej analizie zbadano, jak na mikrobiom wpływają migdały. Migdały, choć bywają nazywane „królewskimi orzechami”, tak naprawdę są nasionami migdałowca zwyczajnego, a nie orzechami.
Nowe dowody sugerują, że spożywanie określonego rodzaju orzechów może pozytywnie wpływać na poszczególne typy bakterii w jelitach. Do badania zrekrutowano 87 dorosłych, którzy spożywali mniej niż zalecana ilość błonnika pokarmowego i mieli w zwyczaju podjadanie niezdrowych przekąsek, jak chipsy czy czekolada.
Wpływ migdałów na mikrobiom jelitowy
Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: jedna grupa zamieniła niezdrowe przekąski na 56 g całych migdałów dziennie, druga na 56 g mielonych migdałów dziennie, a grupa kontrolna jadła muffinki. Proces trwał cztery tygodnie.
„Częścią sposobu, w jaki mikrobiota jelitowa wpływa na zdrowie człowieka, jest produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak maślan. Te cząsteczki działają jak źródło paliwa dla komórek w okrężnicy, regulują wchłanianie innych składników odżywczych w jelitach i pomagają zrównoważyć układ odpornościowy” - tłumaczy jeden z autorów badania, profesor Kevin Whelan, kierownik Wydziału Nauk o Żywieniu.
Naukowcy odkryli znacznie wyższy poziom maślanu u osób jedzących migdały. Maślan ma zbawienny wpływ na komórki wyściełające okrężnicę, a ich skuteczne funkcjonowanie zapewnia idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów jelitowych, sprawia, że ściana jelita jest mocna i nie przecieka, a także wpływa na wchłanianie składników odżywczych.
Migdały całe czy mielone?
Między grupami jedzącymi migdały, nie zaobserwowano znaczącej różnicy w czasie przejścia pokarmu przez jelito. Naukowcy odnotowali jedynie średnio 1,5 wypróżnienia więcej tygodniowo u osób jedzących całe migdały, co sugeruje, że jedzenie migdałów może również przynieść korzyści osobom z zaparciami.
Spożywanie zarówno całych, jak i mielonych migdałów podwyższyło poziom jednonasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu i innych ważnych składników odżywczych.