PoradnikZdrowie.pl > Zdrowie > Alergie > Grzyb w domu i pleśń w jedzeniu są niebezpieczna dla zdrowia

Grzyb w domu i pleśń w jedzeniu są niebezpieczna dla zdrowia

Pleśnie zielone, niebieskie i białe wzbogacają smak niektórych serów. Ale pleśnie wyhodowane w chlebie, słoiku z dżemem lub grzyb na wilgotnej ścianie są bardzo toksyczne. Dlaczego pleśń jest groźna dla zdrowia?
A A A

Pleśnie w jedzeniu i grzyb w domu wydzielają mikotoksyny, które stanowią duże zagrożenie dla zdrowia. Zarodników pleśni nie zobaczymy gołym okiem: mają od 2 do 5 mikronów. Ponieważ są tak maleńkie i lekkie, bardzo łatwo się przenoszą. Gdy znajdą sprzyjające warunki do rozwoju, błyskawicznie "zagnieżdżają się" i rozrastają na wszystkie strony.
Pleśnie uwielbiają środowisko kwaśne, wilgotne i ciepłe. Najlepiej im się wiedzie w temperaturze 20-30 st. C. Są jednak gatunki, które mogą się rozwijać nawet przy 5 st. C. Takie warunki tylko spowalniają ich wzrost. Dlatego przechowując w lodówce produkty zakażone zarodnikami grzybów, nie ustrzeżemy ich przed spleśnieniem.

Toksyczne związki wydzielane przez pleśń

Nie sama pleśń jest dla nas szkodliwa, tylko produkty jej przemiany materii, czyli trujące mikotoksyny. Warto o tym pamiętać, podejmując decyzję, czy wyrzucić spleśniałą żywność do kosza. Nie sugerujmy się wielkością pleśni, ponieważ nawet maleńka plamka może być z gatunku tych, które wytwarzają dużo mikotoksyn.
Najwięcej trucizn znajduje się w źle przechowywanych zbożach oraz orzechach arachidowych. Naukowcy odkryli też, że u krów karmionych spleśniałą paszą mikotoksyny odkładają się w tkankach, a potem trafiają np. do mleka, które pijemy. Pośrednio zjadamy więc pleśń, którą karmiliśmy zwierzęta.
Każdy produkt zaatakowany przez pleśń trzeba wyrzucić w całości. Nie wolno go nawet przeznaczać dla zwierząt, szczególnie hodowlanych.

Jak ustrzec się przed pleśnią?

W przemyśle spożywczym stosuje się różne metody walki z pleśnią - od prażenia i rafinacji po działanie nadtlenkiem wodoru. W warunkach domowych nie jest to możliwe, dlatego lepiej się pozbyć każdego podejrzanego produktu. Mikrobiolodzy radzą, żeby w miejscach, gdzie przechowujemy żywność, zawsze było czysto, sucho i dość chłodno. Niewielkie dawki pleśni, które od czasu do czasu zjadamy przypadkowo, oczywiście nie spowodują groźnych następstw. Zwykle ograniczy się to do niestrawności, bólu żołądka czy biegunki.
Ale jeżeli będziemy często spożywać nadpleśniałe produkty z trującymi mikotoksynami, może to wywołać trudne do leczenia choroby, tzw. mikotoksykozy. Groźniejsze ich postaci prowadzą do zmian w kanalikach żółciowych, tłuszczowego zwyrodnienia wątroby, krwawych wybroczyn i martwicy, a nawet pierwotnego raka wątroby.

Mikotoksykoza - objawy i leczenie zatrucia toksynami pleśni
Mikotoksykoza - objawy i leczenie zatrucia toksynami pleśni
Szara pleśń na truskawkach. Jak jej uniknąć? Sposoby na przechowywanie owoców
Patulina - toksyna z pleśni w owocach. Jak uniknąć zatrucia patuliną?
Uwaga na PLEŚŃ w orzechach
Uwaga na PLEŚŃ w orzechach
Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 23.05.2013 15:43
Słabo... okazało się, że nie raz zjadałam patulinę :/ http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/patulina-powstaje-w-zepsutych-owocach-skad-biora-sie-trujace-plesni_41464.html
Nie zarejestrowany, 04.01.2011 16:21
No własnie,a potem sie dopiero zastanawiamy nad tym skad w naszym domu taki zapach,a my po zjedzeniu dostajemy biegunki.To nie jest coś czego powinniśmy bagatelizowac. Dlatego warto jest zadbac o to aby tej plesni nie było.A my nie bedziemy biegac co chwile do toalety majac biegunke.No chyba ze mamy w domu na wszelki wypadek enterol.
 

Zarodniki pleśni groźne dla alergików

Pleśnie rozwijają się na martwej materii organicznej, która jest dla nich znakomitą pożywką. Chodząc parkowymi alejami, często widzimy pleśniowe plamki na opadłych, wilgotnych liściach. Wystarczy podmuch wiatru, by mikroskopijne zarodniki uniosły się w powietrze. Jeśli wtargną do organizmu alergika, mogą wywołać napad astmy czy alergiczne grzybicze zapalenie zatok. 
Bardzo trudno rozpoznać uczulenie na alergeny grzybów. Testy skórne czy oznaczenie specyficznych przeciwciał IgE nie zawsze są miarodajne. Znamy już ponad 250 gatunków grzybów silnie alergizujących, a ponadto uczulają różne ich produkty, nie tylko zarodniki. Przy tej ilości alergenów trudno znaleźć winowajcę. 
Poza tym objawy alergii ujawniają się powoli i często są grypopodobne. Łatwo je więc pomylić ze zwykłą infekcją wirusową. Ponieważ diagnostyka tego typu uczuleń jest trudna, większość alergologów nie zaleca odczulania za pomocą specyficznych szczepionek. 
Najlepsza rada to unikać spacerów w miejscach zawilgoconych, gdzie łatwo o spotkanie z groźnymi dla uczuleniowca zarodnikami pleśni.

  • Kupuj małe porcje żywności.
  • Wyrzucaj w całości nadpleśniałe produkty. Nie zbieraj pleśni z wierzchu, bo mikotoksyny są w całym produkcie.
  • Wszelkie odpadki kuchenne wyrzucaj jak najszybciej. Pleśnie i tak się nimi zajmą, ale już poza domem.
  • Przyrządzając posiłki, używaj zawsze czystych sztućców.
  • Dżemy, galaretki o mniejszej zawartości cukru, zjadaj szybciej niż wysokocukrowe (cukier jest konserwantem, którego pleśń nie lubi).
  • Kiedy na serze pleśniowym pojawi się inny rodzaj pleśni niż powinien być (np. zielona plamka na białym camemberze), to znaczy, że wdarł się dziki szczep, mikotoksyczny. Taki ser należy wyrzucić.
  • Sucha jest tak samo szkodliwa jak świeża (pleśń się wysusza, ale mikotoksyna zostaje). Nie można więc tartej bułki robić z wysuszonego, ale spleśniałego pieczywa.
  • Folia nie chroni przed pleśnią - jest pod nią ciepło i wilgotno. Tak zapakowane produkty trzeba zjadać szybko.
  • Chcąc zachować resztkę koncentratu pomidorowego, lepiej przełóż go do słoiczka, a na wierzch wlej trochę oliwy (odcina ona tlen i pleśń się nie rozwija).
  • Nigdy nie wkładaj świeżego produktu do pojemnika, w którym wcześniej coś spleśniało. Wygotuj pojemnik albo wyparz, bardzo dokładnie osusz, a potem przetrzyj spirytusem lub czystą wódką.
 

2
 
Od kiedy viburcol na receptę?
ja jestem z Ciechanowa i w 2 aptekach mozna kupic bez recepty a w 3 nie.haha.
 
 
NovoSlim, opinie użytkowników
Biorę od tygodnia bo przygotowuję się do wakacji i w ogóle sporych zmian i póki co mogę zauważyc, że przeszła mi ochota na wielkanocne frykasy ;p z czego niezmiernie się cieszę
 
 
Zwiekszyć odporność swojego organizmu
Polecam grotę solną , naturalnie zwiększa odporność organizmu . Bardzo fajną mają we Wrocławiu na Grabiszyńskiej ''Solana'' , lub na solana.pl można znaleźć inne miasta gdzie też mają takie groty . Warto spróbować , bo ...
 
 
trądzik i świerzbiączka
Przy problemach skórnych dobrze jest stosować kąpiele z dodatkiem soli . Bardzo dobra jest sól karnalitowa z morza martwego , wspomaga ona leczenie różnych chorób , ale przede wszystkim tych dermatologicznych . Można z tej ...
Autor: amal1
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Alergie – wszystko na temat uczuleń i nadwrażliwości, chorób alergicznych. Alergia wziewna, alergia pokarmowa, skaza białkowa, katar sienny, uczulenie na pyłki, uczulenie na roztocza, astma, alergia na gluten, wstrząs anafilaktyczny, atopowe zapalenie skóry, alergia skórna – objawy alergii skórnej, wysypka, egzema, pokrzywka. Co to są alergie? Jakie są czynniki wywołujące alergię? Jakie alergeny je wywołują? Jakie są objawy alergii, jak łagodzić objawy alergii, jak chronić się przed atakiem alergenów? Metody diagnozowania i leczenia alergii. Alergia objawy, alergia leczenie, testy alergiczne. Niezbędnik wiedzy każdego alergika: kalendarz pylenia roślin, odczulanie, testy skórne.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.