Grzyb w domu i pleśń w jedzeniu są niebezpieczna dla zdrowia

14 komentarze
Autor: Barbara Radomska

Pleśnie zielone, niebieskie i białe wzbogacają smak niektórych serów. Ale pleśnie wyhodowane w chlebie, słoiku z dżemem lub grzyb na wilgotnej ścianie są bardzo toksyczne. Dlaczego pleśń jest groźna dla zdrowia?

Pleśnie w jedzeniu i grzyb w domu wydzielają mikotoksyny, które stanowią duże zagrożenie dla zdrowia. Zarodników pleśni nie zobaczymy gołym okiem: mają od 2 do 5 mikronów. Ponieważ są tak maleńkie i lekkie, bardzo łatwo się przenoszą. Gdy znajdą sprzyjające warunki do rozwoju, błyskawicznie "zagnieżdżają się" i rozrastają na wszystkie strony.
Pleśnie uwielbiają środowisko kwaśne, wilgotne i ciepłe. Najlepiej im się wiedzie w temperaturze 20-30 st. C. Są jednak gatunki, które mogą się rozwijać nawet przy 5 st. C. Takie warunki tylko spowalniają ich wzrost. Dlatego przechowując w lodówce produkty zakażone zarodnikami grzybów, nie ustrzeżemy ich przed spleśnieniem.

Toksyczne związki wydzielane przez pleśń

Nie sama pleśń jest dla nas szkodliwa, tylko produkty jej przemiany materii, czyli trujące mikotoksyny. Warto o tym pamiętać, podejmując decyzję, czy wyrzucić spleśniałą żywność do kosza. Nie sugerujmy się wielkością pleśni, ponieważ nawet maleńka plamka może być z gatunku tych, które wytwarzają dużo mikotoksyn.
Najwięcej trucizn znajduje się w źle przechowywanych zbożach oraz orzechach arachidowych. Naukowcy odkryli też, że u krów karmionych spleśniałą paszą mikotoksyny odkładają się w tkankach, a potem trafiają np. do mleka, które pijemy. Pośrednio zjadamy więc pleśń, którą karmiliśmy zwierzęta.
Każdy produkt zaatakowany przez pleśń trzeba wyrzucić w całości. Nie wolno go nawet przeznaczać dla zwierząt, szczególnie hodowlanych.

Jak ustrzec się przed pleśnią?

W przemyśle spożywczym stosuje się różne metody walki z pleśnią - od prażenia i rafinacji po działanie nadtlenkiem wodoru. W warunkach domowych nie jest to możliwe, dlatego lepiej się pozbyć każdego podejrzanego produktu. Mikrobiolodzy radzą, żeby w miejscach, gdzie przechowujemy żywność, zawsze było czysto, sucho i dość chłodno. Niewielkie dawki pleśni, które od czasu do czasu zjadamy przypadkowo, oczywiście nie spowodują groźnych następstw. Zwykle ograniczy się to do niestrawności, bólu żołądka czy biegunki.
Ale jeżeli będziemy często spożywać nadpleśniałe produkty z trującymi mikotoksynami, może to wywołać trudne do leczenia choroby, tzw. mikotoksykozy. Groźniejsze ich postaci prowadzą do zmian w kanalikach żółciowych, tłuszczowego zwyrodnienia wątroby, krwawych wybroczyn i martwicy, a nawet pierwotnego raka wątroby.

Nie przegap

Szara pleśń na truskawkach. Jak jej uniknąć? Sposoby na przechowywanie owoców

Szara pleśń i szybka fermentacja truskawek są poważnym problemem przy przechowywaniu owoców. Aby zachować ich aromat i właściwości trzeba nauczyć się właściwie z nimi postępować. Czy wiesz, że truskawki odszypułkowuje się dopiero po umyciu? Dzięki temu nie wchłoną wody. Sprawdź, co jeszcze zrobić, aby truskawki nie psuły się już po kilku godzinach od kupienia.

Patulina - toksyna z pleśni w owocach. Jak uniknąć zatrucia patuliną?

Toksyny w niektórych owocach powstają w wyniku ich stłuczenia lub uderzenia. Pod żadnym pozorem nie wolno wykrajać zgniłych miejsc i zjadać reszty owocu, która tylko pozornie jest zdrowa. Trująca patulina potrafi przenikać w głąb tkanki, powodując zatrucia pokarmowe, wrzody i krwawienia.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 23.05.2013 15:43
Słabo... okazało się, że nie raz zjadałam patulinę :/ http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/patulina-powstaje-w-zepsutych-owocach-skad-biora-sie-trujace-plesni_41464.html
Nie zarejestrowany, 04.01.2011 16:21
No własnie,a potem sie dopiero zastanawiamy nad tym skad w naszym domu taki zapach,a my po zjedzeniu dostajemy biegunki.To nie jest coś czego powinniśmy bagatelizowac. Dlatego warto jest zadbac o to aby tej plesni nie było.A my nie bedziemy biegac co chwile do toalety majac biegunke.No chyba ze mamy w domu na wszelki wypadek enterol.
 

Zarodniki pleśni groźne dla alergików

Pleśnie rozwijają się na martwej materii organicznej, która jest dla nich znakomitą pożywką. Chodząc parkowymi alejami, często widzimy pleśniowe plamki na opadłych, wilgotnych liściach. Wystarczy podmuch wiatru, by mikroskopijne zarodniki uniosły się w powietrze. Jeśli wtargną do organizmu alergika, mogą wywołać napad astmy czy alergiczne grzybicze zapalenie zatok. 
Bardzo trudno rozpoznać uczulenie na alergeny grzybów. Testy skórne czy oznaczenie specyficznych przeciwciał IgE nie zawsze są miarodajne. Znamy już ponad 250 gatunków grzybów silnie alergizujących, a ponadto uczulają różne ich produkty, nie tylko zarodniki. Przy tej ilości alergenów trudno znaleźć winowajcę. 
Poza tym objawy alergii ujawniają się powoli i często są grypopodobne. Łatwo je więc pomylić ze zwykłą infekcją wirusową. Ponieważ diagnostyka tego typu uczuleń jest trudna, większość alergologów nie zaleca odczulania za pomocą specyficznych szczepionek. 
Najlepsza rada to unikać spacerów w miejscach zawilgoconych, gdzie łatwo o spotkanie z groźnymi dla uczuleniowca zarodnikami pleśni.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie
  • Kupuj małe porcje żywności.
  • Wyrzucaj w całości nadpleśniałe produkty. Nie zbieraj pleśni z wierzchu, bo mikotoksyny są w całym produkcie.
  • Wszelkie odpadki kuchenne wyrzucaj jak najszybciej. Pleśnie i tak się nimi zajmą, ale już poza domem.
  • Przyrządzając posiłki, używaj zawsze czystych sztućców.
  • Dżemy, galaretki o mniejszej zawartości cukru, zjadaj szybciej niż wysokocukrowe (cukier jest konserwantem, którego pleśń nie lubi).
  • Kiedy na serze pleśniowym pojawi się inny rodzaj pleśni niż powinien być (np. zielona plamka na białym camemberze), to znaczy, że wdarł się dziki szczep, mikotoksyczny. Taki ser należy wyrzucić.
  • Sucha jest tak samo szkodliwa jak świeża (pleśń się wysusza, ale mikotoksyna zostaje). Nie można więc tartej bułki robić z wysuszonego, ale spleśniałego pieczywa.
  • Folia nie chroni przed pleśnią - jest pod nią ciepło i wilgotno. Tak zapakowane produkty trzeba zjadać szybko.
  • Chcąc zachować resztkę koncentratu pomidorowego, lepiej przełóż go do słoiczka, a na wierzch wlej trochę oliwy (odcina ona tlen i pleśń się nie rozwija).
  • Nigdy nie wkładaj świeżego produktu do pojemnika, w którym wcześniej coś spleśniało. Wygotuj pojemnik albo wyparz, bardzo dokładnie osusz, a potem przetrzyj spirytusem lub czystą wódką.

2
1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 15.04.2014

Komentarze (1 - 10 z 14)
aisza, 07.04.2014 15.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie tylko na żywności ale jak już było wspomniane - na elewacji, ścianach także! U mnie był ten sam problem - grzyb na ścianie, którego nie dało się niczym usunąć. W końcu spróbowałam czegoś takiego: http://www.destra.com.pl/osuszanie-pomieszczen.xhtml
 
buraczany szał, 25.11.2013 16.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
robiłem zakwas z buraków, trochę zakwitł ;p zebrałem z góry pleśń a resztę zagotowałem ;D ból brzucha i biegunka ;p wyrzucajmy spleśniałe rzeczy !!!1
 
Paulina , 26.10.2013 12.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wyrzucić wszystkie, w środku których jest pleśń - zarodniki są już w całym produkcie! a niektóre są odporne na działanie wysokiej temperatury!
 
Willis, 18.11.2011 20.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam. Koleżanka wynajmowała lokal, w którym zagrzybiona była podłoga i ściany łazienki. Grzyb przedostał się do kuchni (wejście do łazienki było właśnie z kuchni), pod wykładzinę dostawała się wilgoć od dawna, grzyb był już wyczuwalny przy wdychaniu i widoczny (kolor czarny na brzegach wykładziny i ścianach kuchni). Wcześniej w tym lokalu nikt nie mieszkał. Do tego w momencie kiedy koleżanka się tam wprowadziła, była rozbita muszla sedesowa, obecnie jest nowa, nie przecieka. Zawsze po kilkudniowych odwiedzinach w tym mieszkaniu czułam się źle (ból głowy, zatok, problemy z przewodem pokarmowym). Odkażanie środkiem grzybobojczym chyba nie było skuteczne, bo właśnie koleżanka ledwie uszła z życiem. Ma uszkodzoną wątrobę i jakieś ślady w płucach po zapaleniu. Nie chciała wierzyć, że przyczyną może być grzyb. A kuchnia stanowi centrum życiowe, przygotowuje się tu i spożywa posiłki. Proszę Panią Doktor o komentarz, czy środki grzybobójcze mogły zneutralizować działanie grzybów w kuchni, gdzie mimo osuszania i odkażania ciągle wychodziły czarne plamy i rozprzestrzeniały się? Czy to mogło wywołać chorobę wątroby tzn. toksyczne uszkodzenie? Pozdrawiam.
 
Victoria, 02.03.2010 16.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hmmm co do grzybów tworzących się na jedzeniu zawsze je wyrzucam, słyszałam, że są szkodliwe. Ale do tych w pomieszczeniach to macie kompletną rację, ponieważ mieszkałam w internacie i w pokoju miałam na całej ścianie dwa lata takiego grzyba, z którym nie zaczęto nawet walczyć... Ciągle tylko chorowałam, najczęściej było zapalenie zatok oraz bóle głowy. Na szczęście już tam nie mieszkam... Mam nadzieję, że to się kiedyś nie odbije na moim zdrowiu...
 
pomoc, 29.01.2010 16.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Produkt z pleśnią należy od razu wyrzucić, ponieważ pleśń jest szkodliwa!
 
agnes, 22.10.2009 11.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zrobiłam około 300 słoików różnych przetworów z owoców i warzyw i wyniosłam je do piwnicy w wolnostojącym domku. Teraz zauważyłam, że słoiki pokryte są z wierzchu pleśnią, która również jest w środku. wczoraj otworzyłam 4 słoiki powideł. w każdym była pleśń. Czy można zdjąć pleśń z wierzchy, przegotować lub przesmażyć przetwory i włożyć je znowu do słoika? Czy wyrzucić wszystkie?
 
, 23.09.2009 17.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Daj kamienia!
 
al bundy, 31.07.2009 15.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co mam zrobić jeśli niechcący wypiłem napój, na dnie którego była pleśń?
 
Olka, 30.04.2009 15.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepiej od razu go wyrzucić, nawet niewielka pleśń świadczy o zepsuciu produktu, Nie wolno jej odkrajać!
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
ALERGICZNY NIEŻYT NOSA – jak go skutecznie leczyć? ALERGICZNY NIEŻYT NOSA – jak go skutecznie leczyć?

Alergiczny nieżyt nosa ma wiele określeń – przypadłość ta jest znana jako katar sienny,...

więcej

4736

ALERGIA wziewna: przyczyny, objawy i sposoby leczenia ALERGIA wziewna: przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Proste testy skórne pozwolą stwierdzić, czy cierpisz na alergię. Jej prawidłowe zdiagnozowanie...

więcej

4355

Objawy alergii na kurz. Jakie objawy świadczą o alergii na roztocza kurzu domowego?

Objawy alergii na kurz często są mylone z objawami przeziębienia. Alergia na roztocza kurzu...

więcej

6324

Alergia na nikiel. Czego unikać, mając alergię na nikiel?

Alergia na nikiel jest jedną z najczęstszych alergii. Uczulenie na nikiel stwierdza się u 17...

więcej

8977

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Korony porcelanowe nie mają określonej na stałe żywotności. Wszystko zależy od użytkowania ich przez pacjenta. Są korony, które przetrwały 20 lat, ale zdarzają się również takie, które pękają po...

W przypadku przesuszenia skóry rąk proponuję zastosowanie (wielokrotnie w ciągu dnia) preparatów intensywnie natłuszczających dostępnych w aptekach, takich jak Diprobaza, Nanobaza, Dermobaza, maść...

Obecność skrzepów krwi we krwi miesiączkowej jest objawem bardzo obfitych krwawień miesiączkowych, zwykle towarzyszą im bóle brzucha. Obfite krwawienia miesiączkowe, zwłaszcza jeśli występują od...

Grupy wsparcia
data

Październik 25, 2014

Chciałem schudnąć i kupiłem wszystkie reklamowane środki. Wydałem na nie tyle, że z ledwością starczyło mi tylko na najprostsze jedzenie. I nastąpił cud! Schudłem! Dziękuję droga redakcjo.

data

Październik 25, 2014

Zostawić faceta, może się wówczas opamięta z obżarstwem. Poza tym nie jesteś jeszcze jego żoną, jak mniemam. A jest w stanie zarobić na tyle jedzenia?

data

Październik 23, 2014

Novoslim jeeeeeest najlepszy! właśnie się ważyłam minął miesiąc i już 3 kg mniej jak tak dalej pójdzie to sukces życia!

data

Październik 23, 2014

Jeżeli sie odchudzać to na prawdę w sposób zdrowy i bezpieczny.Sama nie muszę i nie musiałam się nigdy odchudzać ale moja koleżanka stosowała właśnie tabletki Foreverslim.I schudła sporo ale z tego co mi wiadomo jest zdrowa i do dnia dzisiejszego nie przytyła.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.