Zapalenie wątroby - wirusowe, bakteryjne, autoimmunologiczne, alkoholowe

2015-03-12 7:50 Monika Majewska

Zapalenie wątroby to grupa chorób, w przebiegu których dochodzi do stanu zapalnego tego narządu. Jego przyczyny są zróżnicowane. Za zapalenie wątroby najczęściej odpowiadają wirusy. Przyczyną stanu zapalnego może być także alkohol lub niewłaściwa dieta. Sprawdź, jakie są rodzaje zapalenia wątroby i co odpowiada za ich rozwój.

Zapalenie wątroby to grupa chorób wątroby, które łączy stan zapalny tego narządu i związane z tym charakterystyczne objawy, takie jak gorączka, żółtaczka (zażółcenia skóry i białek oczu, barwa moczu o wyglądzie ciemnego piwa), powiększenie wątroby i ból pod prawym łukiem żebrowym. Objawami współtowarzyszącymi są apatia, zmęczenie oraz nudności, biegunki i wymioty.

Ze względu na przyczyny zapalenia wątroby wyróżnia się zapalenie autoimmunologiczne, toksyczne (z czego najczęstsze to alkoholowe), wirusowe i bakteryjne.

Ze względu na przebieg stanu zapalnego, wyróżnia się ostre (nagłe i szybko przebiegające) i przewlekłe (charakteryzujące się wolniejszym tempem narastania i dłuższym okresem utrzymywania się opisanych objawów) zapalenie wątroby. Przewlekłe stany zapalne są najczęściej następstwem przebytego wcześniej ostrego procesu zapalnego lub toksycznego uszkodzenia wątroby.

Autoimmunologiczne zapalenie wątroby

Autoimmunologiczne zapalenie wątroby to przewlekła, zapalna choroba miąższu wątroby, która jest wynikiem agresji komórek układu odpornościowego na komórki wątroby. Przyczyny tego procesu nie są znane. Często stwierdza się współistnienie innych chorób o podłożu autoimmunologicznym, m.in.: zapalenie tarczycy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, reumatoidalne zapalenie stawów.

Alkoholowe zapalenie wątroby

Wątroba jest narządem, w którym następuje główna lokalizacja wchłoniętych substancji toksycznych. W związku z tym nadmierny kontakt z tymi substancjami może doprowadzić do toksycznych zmian w komórkach miąższu wątroby z zespołem objawów jej niewydolności. Do najczęstszej substancji toksycznej, która powoduje zatrucie wątroby, zalicza się alkohol, który powoduje alkoholowe zapalenie wątroby. Choroba dotyka zwykle nałogowych alkoholików.

Łagodna postać choroby daje szansę na regenerację wątroby. Z kolei postać ciężka może doprowadzić do marskości wątroby, piorunującej niewydolność wątroby, a nawet śmierci. Aby temu zapobiec, należy przede wszystkim odstawić alkohol. Ważna jest także wysokoenergetyczna dieta.

Zapalenie wątroby - zatrucie innymi toksynami

Poza alkoholem, do substancji toksycznych zalicza się również leki, pestycydy, gazy, pyły chemiczne, grzyby trujące, produkty spożywcze pochodzenia syntetycznego, chemicznie konserwowane, spleśniałe, sfermentowane itp. Ich nadmiar również może doprowadzić do rozwoju stanu zapalnego wątroby.

Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby

Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NAFLD) to choroba, w przebiegu której dochodzi do odkładaniu się tłuszczu w hepatocytach, czyli komórkach wątroby. Najczęściej rozpoznaje się ją u osób z nadwagą i otyłością (prawdopodobieństwo stwierdzenia stłuszczenia wynosi aż 60 proc.), u chorych na cukrzycę, zwłaszcza typu II, i osób z zaburzeniami gospodarki lipidowej (dyslipidemia).

Wirusowe zapalenie wątroby

Wyróżnia się dwa rodzaje wirusów, które mogą doprowadzić do stanu zapalnego wątroby:

1. Wirusy hepatotropowe (po ich dostania się do organizmu, komórki wątrobowe ulegają zakażeniu jako pierwsze). Obecnie znanych jest sześć czynników wirusowych pierwotnie uszkadzających wątrobę:

2. Wirusy, które odpowiadają za inne choroby, m.in. wirusy ospy wietrznej i półpaśca, cytomegalii, opryszczki zwykłej typu 1 czy wirus Epsteina-Barr. Wywołują one zapalenie wątroby u niektórych osób, np. z obniżoną odpornością.

Bakteryjne zapalenie wątroby - ropień

Ropień wątroby to pojedynczy lub mnogi, guzowaty stan zapalny wątroby zawierający płynną treść ropną. Choroba wywoływana przez bakterie ropotwórcze (najczęściej są to bakterie Klebsiella, Streptococcus, Psudomonas i Eschericha coli).

Ropień wątroby jest zwykle powikłaniem bakteryjnych stanów zapalnych w jamie brzusznej. Może być wynikiem wtórnego zakażenia wcześniejszego krwiaka pourazowego lub torbieli pasożytniczej. Do zakażenia może także dojść przez przeniknięcie bakterii do miąższu wątroby naczyniami chłonnymi, drogą krwi albo z zakażonych wewnątrzwątrobowych dróg żółciowych.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE