Herbata świerkowa - właściwości i zastosowanie. Jak przyrządzić herbatę ze świerku?

2020-12-29 14:26

Herbata świerkowa nie jest powszechnie znana, a igły świerku nie kojarzą się nam z surowcem, z którego można przygotować smaczny napój. Tymczasem fitoterapeuci są zdania, że herbata świerkowa to jeden z lepszych napojów na przeziębienie. Jakie właściwości ma herbata świerkowa, kiedy najlepiej zbierać igły, by najlepiej smakowała i jak ją przygotować?

Herbata świerkowa - właściwości i zastosowanie. Jak przyrządzić herbatę z gałęzi świerku?
Autor: Getty Images

Herbatę świerkową można pić przez cały rok, jednak najpopularniejsza jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia i po nich - wtedy, kiedy w wielu mieszkaniach stoi choinka, zazwyczaj właśnie świerk.

Ale istnieje inny powód, dla którego warto sięgać po nią przede wszystkim zimą: to właśnie wtedy w igliwiu świerkowym najwięcej jest witaminy C oraz innych cennych składników, takich jak flawonoidy, olej eteryczny czy kwasy organiczne.

Spis treści

  1. Herbata świerkowa - właściwości zdrowotne
  2. Herbata świerkowa - przepis

Herbata świerkowa - właściwości zdrowotne

Herbata świerkowa polecana jest przede wszystkim podczas przeziębienia i infekcji dróg oddechowych, ale nie tylko - ma bowiem szereg właściwości prozdrowotnych.

Herbata świerkowa:

  • ma działanie wykrztuśne
  • działa napotnie i pomaga obniżać gorączkę
  • wspiera oczyszczanie nosa podczas kataru, ułatwia oddychanie
  • działa rozkurczowo na mięśnie tchawicy i oskrzeli
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych
  • działa moczopędnie
  • wpływa przeciwzapalnie i kojąco na śluzówkę przewodu pokarmowego, łagodząc stany zapalne. 

Herbata świerkowa - przepis

Jak przygotować herbatę świerkową? Przepis jest prosty. By przygotować herbatę świerkową, wystarczy 1-2 łyżeczki igliwia świerku i trochę wody. Bardzo ważne jest to, by gałązki wcześniej rozdrobnić, np. nożykiem do ziół lub blenderem - dzięki temu zawarte w igłach składniki czynne przedostaną się do wody.

Przygotowanie:

  • 1-2 łyżeczki rozdrobnionych igieł świerku zalej szklanką wody
  • gotuj 5 minut na wolnym ogniu pod przykryciem
  • odstaw na 15 minut
  • przecedź przez sitko  
  • po ostudzeniu możesz dodać niewielką ilość miodu lub soku z cytryny (do smaku).

 Herbatę świerkową można pić nie częściej, niż trzy razy dziennie po szklance.

Nalewki domowe
Czy umiesz kontrolować stres?
Pytanie 1 z 10
Ile razy w ciągu ostatniego tygodnia wystąpił u ciebie któryś z tych objawów: kłopoty ze snem, problemy z oddychaniem, bóle kręgosłupa, żołądka, migrena, gorączka, brak apetytu, wzmożone łaknienie?