Zimna aura sprzyja udarom mózgu. Jak skutecznie zmniejszyć zagrożenie?

2024-11-27 11:31

Zimowe chłody to nie tylko wyzwanie dla odporności, ale i dla zdrowia układu krążenia. Ryzyko udaru rośnie w niskich temperaturach, dlatego znajomość objawów i metod profilaktyki staje się szczególnie istotna. Nowe wytyczne Amerykańskiego Stowarzyszenia Udaru Mózgu podkreślają, że wiele przypadków można zapobiec, wprowadzając zmiany w stylu życia.

Zimna aura sprzyja udarom. Jak skutecznie zmniejszyć zagrożenie?
Autor: Getty Images

Liczba udarów wzrasta zimą

Zdaniem Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego (AHA) udary mózgu częściej zdarzają się zimą. Niemieckie badanie wykazało, że każdy spadek temperatury o 2,9 stopnia Celsjusza powodował wzrost częstotliwości występowania udarów o 11 proc.

Według ekspertów z Northwestern Medicine zimna aura wpływa na kurczenie się naczyń krwionośnych, tym samym podnosząc ciśnienie tętnicze krwi i zwiększając ryzyko groźnych dla zdrowia incydentów, takich jak zawał czy udar.

Nie bez znaczenia jest też okres świąteczny, który w połączeniu z zimną pogodą powoduje wzrost hormonów stresu, co dodatkowo zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.

Udar mózgu - przyczyny, objawy

Jak zmniejszyć ryzyko udaru mózgu?

Okazuje się, że pozostanie w domu na całą zimę nie jest dobrym rozwiązaniem. Zamiast tego eksperci zalecają stosowanie się do następujących wskazówek:

  • ubieraj się stosowanie do pogody, warstwowo, nie zapominaj o grubych skarpetach, czapce i rękawiczkach,
  • jeśli przebywasz na zewnątrz przez dłuższy czas, regularnie wchodź do ciepłych pomieszczeń, aby się ogrzać,
  • unikaj picia alkoholu, ponieważ sprawia, że nie czujesz, że jest ci zimno,
  • regularnie się badaj, sprawdzaj wartości ciśnienia i zmniejsz spożycie soli,
  • utrzymuj zdrową wagę i regularnie ćwicz,
  • stosuj dietę śródziemnomorską,
  • zrezygnuj z używek,
  • jeśli czujesz się źle, nie zwlekaj z wezwaniem pomocy.

Eksperci twierdzą, że stosowanie diety śródziemnomorskiej bogatej w produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa i rośliny strączkowe, a także zdrowe dla serca tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zdarzenia sercowo-naczyniowego nawet o 26 proc. w porównaniu z osobami na diecie niskotłuszczowej.

Według The Washington Post około 80 proc. udarów można zapobiec, należy jednak wiedzieć, co szkodzi najbardziej. Duże badanie wykazało, że w latach 1990-2006 doszło do 11 500 urazów spowodowanych odśnieżaniem w USA, połowa dotyczyła zdarzeń sercowo-naczyniowych i wszystkie skończyły się śmiercią.

Przegląd opublikowany w czasopiśmie Stroke wykazał, że nawet krótkotrwałe narażenie na zanieczyszczenie powietrza może zwiększyć ryzyko udaru. Niebezpieczny dla zdrowia jest też stres, badania pokazują, że jedno stresujące wydarzenie w życiu zwiększa ryzyko udaru aż o 17 proc., dwa o 31 proc.