10 produktów szkodliwych dla twojego mózgu
Słodkie napoje
Jeśli chcesz zachować sprawność mózgu wraz z upływem starzenia się, unikaj słodkich napojów. Badania wykazały, że ludzie, którzy piją dużo napojów gazowanych, słodkiej herbaty i innych słodkich napojów, znacznie częściej mają problemy z pamięcią. Napoje, które często zawierają rodzaj cukru zwanego fruktozą, mogą powodować zmniejszenie niektórych części mózgu.
Pełnotłusty ser
Produkty mleczne tego typu są pełne tłuszczów nasyconych. Zwolennicy diety MIND unikają masła, sera i innych pełnotłustych produktów. Jeśli chodzi o zdrowie mózgu, niskotłuszczowe produkty mleczne są zdrowszym wyborem. Wybieraj mleko, jogurt, twarożek i inne produkty mleczne w postaciach o niskiej zawartości tłuszczu.
Czerwone mięso
Czerwone mięso bogate jest w tłuszcze nasycone, co jest szkodliwe zarówno dla serca, jak i mózgu. W rzeczywistości ograniczanie czerwonego mięsa jest kluczową zasadą diety MIND, opartej na badaniach programu żywieniowego, którego celem jest zachowanie pamięci i bystrego myślenia. Wybieraj ryby, chudy drób i fasolę - to zdrowsze opcje.
Białe pieczywo
Węglowodany mogą podnieść poziom cukru we krwi. Może to wywoływać różne dolegliwości, jak np. trudności w myśleniu, zamglenie. Badania pokazują, że zbyt dużo rafinowanych węglowodanów może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera, szczególnie u osób, które są do niej genetycznie predysponowane. Kiedy jesz węglowodany, wybieraj produkty pełnoziarniste.
Słodzone napoje dietetyczne
Badania wykazały, że ludzie, którzy wypijają co najmniej jeden dietetyczny napój gazowany dziennie, są prawie trzy razy bardziej narażeni na udar lub rozwój demencji. Naukowcy uważają, że sztuczne słodziki mogą być bardzo szkodliwym składnikiem.
Donuty i pączki
Są smaczne, ale smażone i naładowane cukrem, co jest złym połączeniem w kontekście zdrowia mózgu. Od głębokiego smażenia i nadmiaru cukru dochodzi do podwójnego stanu zapalnego. Badania powiązały wysoki poziom cukru we krwi z demencją. Co gorsza: większość pączków zawiera tłuszcze trans - kolejny składnik, którego mózg nie potrzebuje.
Frytki i inne smażone potrawy
Ludzie, którzy jedzą dużo smażonej, przetworzonej żywności, zwykle radzą sobie gorzej w testach, które mierzą ich zdolności myślenia. Te grzeszne przyjemności powodują stan zapalny, który może uszkadzać naczynia krwionośne zaopatrujące mózg w krew i uszkadzać sam mózg.
Lukier i margaryna
Te produkty są bogate w tłuszcze trans, które nie są dobre dla serca i naczyń krwionośnych. Badania wykazały, że mogą również siać spustoszenie w funkcjonowaniu mózgu. Badanie opublikowane w czasopiśmie Neurology wykazało, że osoby starsze, które miały najwyższy poziom tłuszczów trans we krwi, były najbardziej narażone na rozwój demencji.
Gotowe sosy i dressingi
Przed zakupem gotowego sosu przeczytaj uważnie składniki na etykiecie. Wiele z tych produktów zawiera zaskakująco duże ilości syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy. To te same rzeczy, które znajdują się w napojach gazowanych. Wiąże się to z różnymi problemami zdrowotnymi, w tym utratą pamięci i spadkiem wydajności mózgu. Zamiast tego spróbuj przygotować samodzielnie sosy w swojej kuchni.
Alkohol
Podczas gdy pojedynczy kieliszek wina lub piwa raczej nie powinien nikomu zaszkodzić, to alkohol w nadmiernych ilościach bezpośrednio wpływa na ścieżki komunikacyjne mózgu. Im więcej pijesz, tym trudniej jest przetwarzać nowe informacje lub zapamiętywać dane. Może on także powodować dezorientację lub depresję.