Nie czekaj na pluchę, już teraz zrób najlepszy syrop na odporność. Wystarczą 3 składniki

2023-09-11 11:22

Choć tegoroczny wrzesień upływa pod znakiem słońca, to jednak powrót dzieci do szkół i przedszkoli sprawia, że maluchy niepostrzeżenie przynoszą do domu różne infekcje. Warto zatem wzmocnić odporność naszych pociech, aby nie ominęły ich żadne ciekawe zajęcia.

Nie czekaj na pluchę, już teraz zrób najlepszy syrop na odporność. Wystarczą 3 składniki
Autor: Fot. Getty Images

Domowe syropy to skarbnica witamin. Choć najczęściej stosowane są w walce z przeziębieniem, to jednak z powodzeniem mogą również wzmocnić odporność. Nie tylko dzieci skorzystają na dobroczynnym działaniu składników, dorosłym również przyda się zdrowa dawka mocy.

Syrop z pędów sosny - najlepszy przepis

Moc czosnku, czyli co sprawia, że jest tak cenny?

Jesień sprzyja pierwszym infekcjom. Powrót dzieci do szkół i przedszkoli, przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach w dużej grupie, to wszystko sprawia, że w krótkim czasie pociechy zaczynają przynosić do domu pierwsze zarazki. Dlatego tak ważne jest zbudowanie silnej odporności.

Domowy syrop z czosnku to bomba witaminowa dla każdego organizmu. W tej niewielkiej roślinie kryje się mnóstwo cennych właściwości. Tylko w jednym ząbku znajdziemy związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, witaminy z grupy B, witaminę C oraz prowitaminę A.

Ponadto potas, wapń, magnez oraz kobalt, chrom, czy nikiel. Tak bogaty skład nie tylko wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, ale również stymuluje układ immunologiczny do ochrony przed różnymi patogenami.

Syrop z czosnku i miodu. Przepis na jesienną porcję zdrowia

Wykorzystanie czosnku do domowego syropu to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu. Dodając miód i plastry cytryny otrzymujemy sporą dawkę witaminy C, wzmacniamy serce i pozbywamy się różnych nieproszonych bakterii. 

Przepis jest bardzo prosty. Warto jednak zaznaczyć, że za prozdrowotnym działaniem mikstury stoją składniki najlepszej jakości. Dlatego do syropu wybierzmy ekologiczny czosnek i cytrynę oraz naturalny miód. Świetnie sprawdzi się ten z nawłoci, lipowy lub wielokwiatowy.

Składniki:

  • 2 cytryny,
  • 3 łyżki miodu,
  • 5 ząbków czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Jedną cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w cienkie plastry.
  2. Obierz czosnek i posiekaj na drobne kawałki.
  3. Słoik umyj i sparz, aby pozbyć się bakterii.
  4. Do słoika wrzuć kilka kawałków czosnku, a następnie przykryj je dwoma plastrami cytryny.
  5. Zalej łyżką miodu. Czynność powtórz na przemian do wyczerpania składników.
  6. Na koniec za pomocą łyżki dociśnij składniki. Z drugiej cytryny wyciśnij sok wprost do syropu.
  7. Zakryj jałową gazą i odstaw w zacienione miejsce na 24h. Po tym czasie Zakręć słoik umytą i wyparzoną zakrętką i schowaj do lodówki. 

Nie pij syropu prosto z lodówki, wyjmij go nieco wcześniej lub dodaj odrobinę lekko ciepłej, przegotowanej wody. Spożywaj dwa razy dziennie łyżeczkę syropu w celu wzmocnienia odporności. Chcąc wspomóc organizm w walce z infekcją możesz zwiększyć częstotliwość stosowania do 3 lub 4 razy dziennie. Pamiętaj, że do syropu możesz dodać także szczyptę cynamonu oraz dwa plastry imbiru. Dzięki temu wzmocnisz przeciwzapalne działanie mieszanki. 

Domowy syrop nie powinien być podawany dzieciom przed ukończeniem 2 roku życia. Na mieszankę powinny uważać także osoby, które mają problemy z układem trawiennym, lub borykają się z niskim ciśnieniem. Kobietom w ciąży przed planowaniem kuracji zalecamy konsultację z lekarzem prowadzącym.