Wymienniki węglowodanowe: tabela pomoże ułożyć dietę
Wymiennik węglowodanowy (WW) to norma żywieniowa, która powstała specjalnie dla osób chorych na cukrzycę. Wymiennik węglowodanowy pozwala na ustalenie, ile w danym posiłku znajduje się węglowodanów przyswajalnych, a następnie dostosowanie do nich dawek insuliny. Przedstawiamy tabelę wymienników węglowodanowych, dzięki której ułożenie diety dla diabetyka będzie dużo łatwiejsze.
Spis treści
- Węglowodany przyswajalne - czym są?
- Węglowodany a dieta diabetyka
- Wymienniki węglowodanowe - jak je obliczyć?
- Wymienniki węglowodanowe - pomocna tabela
1 wymiennik węglowodanowy (WW) to taka ilość produktu wyrażona w gramach, która zawiera 10 gramów tzw. węglowodanów przyswajalnych. Dawniej, na wymiennik węglowodanowy mówiono: jednostka chlebowa. Nazwa ta wzięła się od mąki, która jest głównym składnikiem pieczywa i jednocześnie jednym ze źródeł węglowodanów.
Wymienniki węglowodanowe to miara przydatna przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę typu 1 tzw. insulinozależną i cukrzycę typu 2, jeśli jej leczenie wymaga przyjmowania insuliny. Podczas insulinoterapii konieczne bowiem jest zbilansowanie ilości spożywanych węglowodanów z dawkami insuliny. Odpowiednio dobrane wymienniki węglowodanowe:
- umożliwiają kontrolę spożycia węglowodanów w diecie diabetyka,
- zapobiegają wahaniom glikemii - minimalizują ryzyko wystąpienia przecukrzeń (hiperglikemii) i niedocukrzeń (hipoglikemii),
- pozwalają przewidzieć poziom cukru we krwi,
- ułatwiają urozmaicenie jadłospisu,
- pomagają zachować prawidłową masę ciała (nie dopuszczają do powstania nadwagi i otyłości).
Czytaj też: Insulina - rodzaje, działanie i sposób podawania
Węglowodany przyswajalne - czym są?
Węglowodany (nazywane są też cukrami) to obok białek i tłuszczów najważniejsza grupa składników pokarmowych. Znajdują się w produktach pochodzenia roślinnego (warzywach, owocach, kaszach, mące), a także w mleku i jego przetworach, np. twarogach, kefirach, jogurtach (poza masłem).
Mimo naukowych sporów o prawidłowy model żywienia człowieka, węglowodany są nam niezbędne. Po pierwsze wytworzona z nich glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu (tłuszcz nie może pełnić tej funkcji), stanowi ważny budulec tkanek i komórek nerwowych, współdecyduje o odrębności organizmu, np. o grupie krwi. Po drugie w produktach węglowodanowych znajdują się również inne niezbędne do życia substancje, choćby bogactwo witamin, jakich nie znajdziemy w mięsie. Po trzecie do grupy węglowodanów należy także błonnik, który wprawdzie jest pozbawiony wartości odżywczych, ale pomaga usuwać toksyny i sprzyja prawidłowej pracy jelit.
Węglowodany przyswajalne to ilość węglowodanów w danym produkcie, po odjęciu od nich błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony i wchłaniany przez organizm, a więc nie dostarcza energii. Definicję węglowodanów przyswajalnych obrazuje proste równanie:
węglowodany ogółem - błonnik pokarmowy = węglowodany przyswajalne
Dieta cukrzycowa nie musi oznaczać wyrzeczeń! Skorzystaj z JeszCoLubisz - innowacyjnego systemu dietetycznego Poradnika Zdrowie. Ciesz się indywidualnie dobranym planem i stałą opieką dietetyka. Jedz to, co lubisz, pomagaj organizmowi w chorobie, wyglądaj i czuj się lepiej.
WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca, aby węglowodany pokryły co najmniej 55 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Kobieta w średnim wieku, prowadząca umiarkowanie aktywny tryb życia potrzebuje ok. 2000 kcal dziennie, zatem węglowodany powinny jej dostarczyć ok. 1100 kcal. Źródłem tych węglowodanów powinny być przede wszystkim warzywa (w tym rośliny strączkowe) oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału, czyli z błonnikiem oraz witaminami i minerałami zgromadzonymi tuż pod skórką i w zarodku ziarna.
Węglowodany a dieta diabetyka
Niektóre węglowodany organizm bardzo szybko przekształca w glukozę. Jeśli taka jednorazowa duża dawka glukozy z jakiegoś powodu nie zostanie wykorzystana jako źródło energii, pozostaje we krwi i uszkadza narządy wewnętrzne. Właśnie tak dzieje się w przypadku chorych na cukrzycę. Niebezpieczne jest również to, że po zjedzeniu szybko wchłaniających się węglowodanów poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie i dość szybko spada. Te wahania u osób chorych na cukrzycę grożą zasłabnięciem, a nawet śpiączką. Dlatego nie jest wszystko jedno, jakie węglowodany pacjent spożywa. Gdy zje kromkę chleba posmarowaną miodem, jego organizm otrzyma 40 g szybko wchłanialnych węglowodanów, co odpowiada 40 g czystego cukru. Tyle samo dałby mu obiad złożony z filetu z piersi indyka, 2 średnich ziemniaków i 20 dag fasolki szparagowej.
Czytaj też: Dieta cukrzycowa zgodna z zasadami zdrowego odżywiania
Wymienniki węglowodanowe - jak je obliczyć?
Edukację żywieniową diabetyków, u których niedawno zdiagnozowano cukrzycę wymagającą leczenia insuliną rozpoczyna się od definicji wymiennika węglowodanowego i nauki prawidłowego przeliczenia produktów spożywczych na WW. Ta umiejętność pozwala chorym na precyzyjnie dobieranie dawek insuliny do posiłków.
Aby oszacować wartość wymienników węglowodanowych w 1 porcji danego produktu musisz znać jego gramaturę i wiedzieć ile węglowodanów zawiera 100 g tego produktu. Tę pierwszą wartość sprawdzisz na wadze, a tę drugą na opakowaniu produktu gotowego lub w specjalnych tabelach informacyjnych. Przedstawiamy przykładowe wyliczenie wymiennika węglowodanowego.
Zawartość wymienników węglowodanowych w produkcie można już sprawdzić na specjalnych wagach. Kładziesz produkt na wadze i wpisujesz jego kod lub nazwę, a urządzenie samo oblicza wartość WW.
1 kromka chleba żytniego o wadze 31 g 100 g chleba ma 58 g węglowodanów zatem w 31 g chleba znajduje się 18 g węglowodanów 18 g to 1,8 WW (dzielimy przez 10)
Ilość wymienników węglowodanowych w diecie ustala dietetyk dla każdego pacjenta indywidualnie, po analizie takich parametrów jak: płeć, wiek, aktywność fizyczna, poziom glikemii i zapotrzebowanie energetyczne. Dopiero po ustaleniu ilości wymienników można rozłożyć je na poszczególne posiłki spożywane w ciągu dnia.
Wymienniki węglowodanowe - pomocna tabela
Umiejętne stosowanie wymienników węglowodanowych jest uciążliwe. Zwłaszcza na pierwszych etapach wprowadzania nowego sposobu odżywiania. Dlatego też tabele wymienników węglowodanowych podstawowych produktów spożywczych są powszechnie dostępne dla pacjentów np. w poradniach diabetologicznych. Tabele te są bardzo szczegółowe. Znajdują się w nich produkty podzielone na grupy żywieniowe. Produkty można bowiem wymieniać tylko w obszarze tej samej grupy, np. owoc za owoc, albo pieczywo za pieczywo itd.
Aby ułatwić tworzenie nowej diety dostosowanej do aktualnego poziomu glikemii, przedstawiamy tabelę z przykładowymi wymiennikami.
PRODUKT | ILOŚĆ | KALORIE | WW |
OWOCE | |||
Arbuz | 100 g | 19 | 0,4 |
Banan (1 szt.) | 180 g | 108 | 2,7 |
Czarna porzeczka (szklanka) | 112 g | 52 | 1,6 |
Grejpfrut (1/2 szt.) | 150 g | 35 | 1 |
Gruszka (1 szt) | 150 g | 62 | 1,6 |
Jabłko (1 szt.) | 150 g | 51 | 1,3 |
Morele suszone (3 szt.) | 24 g | 68 | 1,8 |
Pomarańcze (1 szt.) | 200 g | 64 | 1,6 |
Rodzynki suszone (1/4 szklanki) | 75 g | 208 | 5,3 |
Śliwki suszone (6 szt.) | 30 g | 68 | 1,8 |
Truskawki (10 szt.) | 140 g | 38 | 1 |
Mandarynki (2 szt.) | 100 g | 32 | 0,8 |
Kiwi (1 szt.) | 88 g | 42 | 1 |
Maliny | 100 g | 29 | 1,2 |
Winogrona | 100 g | 68 | 1,7 |
PRODUKT | ILOŚĆ | KALORIE | WW |
WARZYWA | |||
Brokuły | 100 g | 16 | 0,3 |
Brukselka | 100 g | 28 | 0,7 |
Burak | 100 g | 28 | 0,7 |
Cebula | 100 g | 27 | 0,6 |
Fasola biała (suche ziarno) | 50 g | 144 | 3,1 |
Fasola szparagowa | 100 g | 24 | 0,7 |
Groszek zielony | 50 g | 32 | 0,8 |
Kalafior | 100 g | 14 | 0,3 |
Kapusta biała | 100 g | 24 | 0,6 |
Kapusta kiszona | 100 g | 11 | 0,3 |
Kukurydza gotowana (kolba) | 250 g | 145 | 3,1 |
Kukurydza w puszce | 100 g | 23 | 0,2 |
Marchew | 100 g | 20 | 0,6 |
Papryka konserwowa | 100 g | 30 | 0,5 |
Pomidor | 100 g | 15 | 0,4 |
Szparagi (6 szt.) | 100 g | 59 | 1,2 |
Szpinak | 100 g | 13 | 0,2 |
Por (1 szt.) | 124 g | 17 | 0,4 |
Sałata (średnia główka) | 200 g | 20 | 0,4 |
Zielony ogórek | 100 g | 10 | 0,2 |
Ziemniak | 100 g | 60 | 1,4 |
PRODUKT | ILOŚĆ | KALORIE | WW |
SŁODYCZE I PRZEKĄSKI | |||
Baton Snickers (1 szt.) | 60 g | 298 | 3,2 |
Chipsy (10 szt) | 45 g | 242 | 2,4 |
Dżem wysokosłodzony | 20 g | 50 | 1,3 |
Dżem niskosłodzony | 20 g | 31 | 0,8 |
Galaretka owocowa (1/2 szklanki) | 100 g | 70 | 1,5 |
Herbatniki (1 szt.) | 10 g | 44 | 0,8 |
Karmelki (5 szt.) | 20 g | 80 | 2 |
Miód naturalny | 20 g | 65 | 1,6 |
Pączek (1 szt.) | 50 g | 189 | 2,6 |
Pierniki czekoladowe (3 szt.) | 50 g | 189 | 3,5 |
Orzechy laskowe | 100 g | 646 | 1,5 |
Orzechy włoskie | 100 g | 651 | 1,8 |
PRODUKT | ILOŚĆ | KALORIE | WW |
ZUPY | |||
Grochowa | 250 g | 188 | 2,2 |
Kapuśniak | 250 g | 58 | 0,4 |
Krupnik | 250 g | 110 | 1,9 |
Ogórkowa | 250 g | 108 | 1,2 |
Pomidorowa z makaronem | 250 g | 90 | 0,8 |
Rosół z drobiu | 250 g | 72 | 1,5 |
Żurek z ziemniakami | 250 g | 320 | 5,6 |
PRODUKT | ILOŚĆ | KALORIE | WW |
NAPOJE | |||
Cola, oranżada | 250 ml | 105 | 2,6 |
Kakao na mleku | 250 ml | 163 | 2,1 |
Sok jabłkowy | 120 ml | 50 | 1,2 |
Sok pomidorowy | 120 ml | 16 | 0,3 |
PRODUKT | ILOŚĆ | KALORIE | WW |
NABIAŁ | |||
Jogurt naturalny 2 proc. tłuszczu | 250 ml | 150 | 1,6 |
Jogurt z owocami | 250 ml | 150 | 2,1 |
Mleko kwaszone 2 proc. tłuszczu | 250 ml | 128 | 1,2 |
Serek topiony | 100 g | 299 | 0,1 |
Serek twarogowy | 100 g | 99 | 0,4 |
Ser żółty (plaster) | 20 g | 58 | 0 |
Śmietana 12 proc. tłuszczu | 100 g | 133 | 0,4 |
PRODUKT | ILOŚĆ | KALORIE | WW |
PRZETWORY ZBOŻOWE | |||
Chleb pszenny (kromka) | 40 g | 100 | 2,2 |
Chleb żytni (kromka) | 40 g | 96 | 2,3 |
Kasza jęczmienna | 22 g | 28 | 0,5 |
Naleśniki | 100 g | 239 | 4,1 |
Makaron 2-jajeczny | 50 g | 53 | 1 |
Mąka pszenna | 30 g | 103 | 2,3 |
Otręby pszenne | 30 g | 56 | 1,9 |
Płatki kukurydziane | 20 g | 73 | 1,7 |
Płatki owsiane | 26 g | 95 | 1,8 |
Pumpernikiel (kromka) | 50 g | 126 | 2,9 |
Paluszki słone | 100 g | 385 | 7,5 |
Pieczywo chrupkie (kromka) | 8 g | 28 | 0,6 |
Ryż | 20 g | 27 | 0,6 |
PRODUKTY | ILOŚĆ | KALORIE | WW |
ALKOHOL | |||
Likier | 25 g | 66 | 0,8 |
Piwo jasne | 0,5 l | 245 | 1,9 |
Wino wytrawne | 100 g | 65 | 0 |
Wódka czysta | 40 g | 88 | 0 |
Porady eksperta
Polecany artykuł: