ZIOŁA na wzdęcia i gazy: kminek, koper włoski, mięta, szałwia, anyż

2013-12-31 15:13

Wzdęcia, gazy i uczucie pełności po zbyt obfitym i ciężkostrawnym posiłku możesz zmniejszyć pijąc zioła: napary z szałwii, kminku lub kopru włoskiego. Zobacz, które zioła zmniejszają uczucie wzdętego brzucha i redukują ilość gazów w jelitach.

ZIOŁA na wzdęcia i gazy: kminek, koper włoski, mięta, szałwia, anyż
Autor: thinkstockphotos.com Wzdęcia, gazy i uczucie pełności po zbyt obfitym i ciężkostrawnym posiłku możesz zmniejszyć pijąc zioła: napary z szałwii, kminku lub kopru włoskiego. Zobacz, które zioła zmniejszają uczucie wzdętego brzucha i redukują ilość gazów w jelitach.

Spis treści

  1. Zioła łagodzące wzdęcia: kminek, koper włoski, mięta, szałwia, anyż
  2. Przyprawy ułatwiające trawienie
  3. Zioła na uczucie pełności
  4. Masaż na gazy

Wzdęcia brzucha i nadmierne ilości gazów w jelitach powstają przez połykanie powietrza z jedzeniem, z produkcji wewnątrzjelitowej i z dyfuzji krwi. Wzdęcia obserwuje się nawet u 1/3 dorosłych, a 2 razy częściej niż mężczyźni, narażone są na nie kobiety przed i w trakcie menstruacji.

Zioła łagodzące wzdęcia: kminek, koper włoski, mięta, szałwia, anyż

Zioła o działaniu wiatropędnym i rozkurczowym złagodzą bóle towarzyszące wzdęciom. Przykre dolegliwości powinny ustąpić po naparach z takich ziół jak:

Kminek działa nie tylko rozkurczowo i łagodzi wzdęcia, ale także zmniejsza skurcze menstruacyjne.

Napar przygotowuje się z łyżeczki mielonego kminku, który zalewa się 250 ml wrzątku i odstawia na 15 min pod przykryciem. Po przecedzeniu pić trzy razy dziennie.

Można też zjeść łyżeczkę mielonego kminku wymieszanego z majerankiem i popić go wodą - działanie będzie podobne.

Napar z owocu kopru włoskiego, pity jako herbatka, wspomaga trawienie, łagodzi kolkę i bóle brzucha.

Herbatkę można przyrządzić samodzielnie (łyżeczkę nasion zalewając 250 ml wrzątku i parząc przez 10-15 min) lub wybrać w postaci herbaty ekspresowej, dostępnej w aptekach i sklepach zielarskich.

Uwaga! Koper włoski nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, gdyż może spowodować pobudzenie macicy.

Polecamy: 5 ziół, które możesz trzymać w domu i na balkonie

Ważne

Uważaj na azjatyckie mieszanki ziół, które mają pomóc w problemach jelitowych. Ich stosowanie może całkowicie rozregulować układ pokarmowy lub spowodować zatrucie. Zioła najlepiej kupować w aptekach, od sprawdzonych dostawców lub zbierać samodzielnie (z dala od dużych dróg i zakładów przemysłowych).

Mięta ma właściwości usprawniające pracę jelit oraz wiatropędne i uspokajające. Pomaga przy wzdęciach i kłopotach z trawieniem.

Napar przygotowuje się z łyżki suszonych lub świeżych liści mięty, zalanych 250 ml wrzątku. Napar powinien parzyć się pod przykryciem przez 10-15 min. Aby uzyskać pożądany efekt, napar należy pić 3 razy dziennie.

Szałwia pomaga w leczeniu niestrawności i wzdęć, ponieważ przeciwdziała nadmiernej fermentacji w jelitach i działa rozkurczająco.

Napar przygotowuje się z łyżki suszonych liści szałwii, które zalewa się szklanką wrzącej wody i parzy pod przykryciem przez 10-15 min. Pomoże pity trzy razy dziennie po jednej szklance.

Anyż działa rozkurczowo. Łagodzi dolegliwości związane z kolkami, niestrawnością, wzdęciami i nudnościami.

Napar z anyżu sporządza się z 0,5 łyżki sproszkowanych owoców, zalanych wrzątkiem i parzonych pod przykryciem przez 10-15 min. Po przecedzeniu pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

Uwaga: Nie zaleca się stosowania ziół dłużej niż przez 4 tygodnie, bo może to spowodować skutki uboczne: biegunki, zawroty głowy, uderzenia gorąca, wymioty, częstokurcz serca i inne. Jeśli objawy nie mijają, należy zaprzestać stosowania mikstur i skonsptować się z lekarzem, który zaleci właściwe badania.

Przyprawy ułatwiające trawienie

Jeśli dokuczają nam wzdęcia, jedzmy powoli, skupiając się na posiłku. Zaaferowani innymi zajęciami, np. czytaniem gazety, nie przeżuwamy dobrze pokarmu. Postarajmy się jadać 4, 5 razy dziennie niewielkie objętościowo posiłki. Unikajmy potraw tłustych, smażonych, słodyczy, napojów gazowanych. Natomiast produkty wzdymające tylko ograniczmy, ponieważ są dobrym źródłem składników mineralnych, witamin, błonnika. Ich gazotwórcze działanie zniwelujemy przyprawami, które dodatkowo podniosą smak potraw.

Do dań z kapustą możemy dodawać kminek, majeranek, liście laurowe, cząber, imbir, a do potraw z grochem czy fasolą – miętę, szałwię, tymianek.

Przyprawy ziołowe zmniejszają ryzyko wzdęć także po spożyciu potraw smażonych, ciężko strawnych i korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Jeśli czujemy dyskomfort w brzuchu po słodkim mleku, zrezygnujmy z niego na rzecz kefirów i jogurtów.

I pamiętajmy o regparnej aktywności fizycznej. Zapobiega wzdęciom i ułatwia odpowietrzenie układu pokarmowego.

Zioła na uczucie pełności

Uczucie pełności złagodzi napar z dziurawca albo szałwii (łyżeczkę suszu zalej 250 ml wrzątku, po 10-15 min napar przecedź). Zioła te działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, ułatwiają przepływ żółci.

To ci się przyda

Masaż na gazy

By się ich pozbyć pomasuj brzuch. Rozcieraj dłonią okolice pępka, wykonuj koła zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Najpierw rób to lekko, potem zwiększ nacisk. Masaż pobudzi jelita do pracy.

Polecany artykuł:

9 ćwiczeń na wzdęcia i gazy

miesięcznik "Zdrowie"