Dieta w ciąży - jedz dla dwojga, a nie za dwoje

2007-05-09 4:06 miesięcznik Zdrowie

Dieta kobiety od początku ciąży powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki potrzebne do budowy tkanek dziecka. Nie może zabraknąć w diecie produktów bogatych w wapń, żelazo, białko, błonnik. Ale trzeba przy tym unikać przejadania się, o co czasem łatwo z powodu nadmiernej troskliwości rodziny. W ciąży należy ograniczać tłuszcze i węglowodany.

W drugiej połowie ciąży, gdy płód szybko rośnie, należy jeść więcej serów, mięsa, wędlin i ryb oraz pić mleko, by dostarczyć organizmowi pełnowartościowego białka. Tłuszcze trzeba jeść, ale w małych ilościach, pamiętając, że ich nadmiar powoduje otyłość.

Dieta w ciąży: co jeść w czasie ciąży?

Podstawą żywienia przyszłej mamy jest dieta wysokobiałkowa z małą ilością soli z dodatkiem składników mineralnych i witamin. Przede wszystkim należy ograniczyć węglowodany, głównie cukier i słodycze. Trzeba je zamienić na owoce i warzywa zawierające, podobnie jak produkty zbożowe, błonnik bardzo potrzebny do prawidłowego trawienia i zapobiegający zaparciom. Wypijając pół litra mleka dziennie, w zasadzie zaspokajamy zapotrzebowanie organizmu na wapń i fosfor. Dodatkowe ilości tych cennych pierwiastków dostarczamy bowiem, jedząc jajka, brukselkę, marchew lub buraki. Podczas ciąży występują niedobory żelaza. Można brać folimin, czyli kwas foliowy, albo falvit, ale trzeba też jeść żółtka, ziemniaki i owoce, które zawierają łatwo przyswajalne żelazo.

W ostatnim trymestrze ciąży należy ograniczyć płyny. Lepiej unikać także żywności z puszek, torebek i fast foodów. Mogą powodować wzdęcia, odbijanie lub czkawkę. Najlepiej jeść trzy razy dziennie większe posiłki (śniadanie, obiad i kolację) oraz dwa mniejsze: drugie śniadanie i podwieczorek.

Ważne

Przez całą ciążę zdrowa kobieta nie powinna przytyć więcej niż waży płód, łożysko i wody płodowe (przeciętnie to 6-8 kilogramów).

Dieta w ciąży: jak sobie radzić z wymiotami?

Raczej nie ma rygorystycznych ograniczeń dietetycznych podczas ciąży (chyba że kobieta cierpi na schorzenia układu pokarmowego). Najlepiej jeść to, na co ma się ochotę, byle z umiarem. O jednym trzeba pamiętać: by dieta była dobrze skomponowana, pełna warzyw, owoców i minerałów. Urozmaicanie posiłków wpływa na apetyt. Przyszłej mamy nie wolno przekarmiać, drogie babcie! Tłuste posiłki nie służą jej i dziecku.

Do trzeciego miesiąca ciąży niektórym kobietom dokuczają wymioty, najczęściej rano. Z reguły są związane z trudną adaptacją organizmu do zmian, jakie zachodzą w nim podczas ciąży. Mogą być również spowodowane stresami. Wymioty poranne częściej pojawiają się w pierwszej ciąży i w ciąży mnogiej. Zalecić można spokój, lekkie śniadania w łóżku, a w ciągu dnia niezbyt obfite posiłki co 2-3 godziny. Niektóre ciężarne cierpią na tzw. niepowściągliwe wymioty, które dokuczają na czczo i po jedzeniu. Zdarzają się nawet kilkanaście razy dziennie. Pojawia się wtedy wstręt do jedzenia, spada waga, wysuszają się błony śluzowe i pogarsza stan zdrowia. Co można doradzić? Spokój i lekkie posiłki, pokarmy lekkostrawne i w małych ilościach. Między posiłkami trzeba sporo pić. Niestety, zdarzają się czasem ostre postaci tej dolegliwości. Wtedy konieczna jest ścisła współpraca z lekarzem, a niekiedy wskazany  jest też pobyt w szpitalu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE