"Witamina numer 1" pozwala zachować młody i zdrowy mózg. Te produkty zawierają jej najwięcej
Ta "witamina numer 1", jak uważa dietetyczka i wykładowczyni na Harvard Medical School, dr Uma Naidoo, jest kluczowa dla zachowania młodego i zdrowego mózgu. Wymienia też jakie korzyści płyną z jej spożywania i jakie produkty są jej najlepszym źródłem.
Pod określeniem "witaminy numer 1" kryją się witaminy z grupy B. Dietetyczka, psychiatra zajmująca się zaburzeniami odżywiania, ekspertka ds. mózgu i wykładowczyni Harvard Medical School, dr Uma Naidoo, udzieliła ostatnio wywiadu dla CNBC News na temat zdrowego stylu życia. Zwróciła uwagę, że niezwykle ważna jest dieta zbilansowana, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie witamin do utrzymania sprawnych funkcji poznawczych.
Witaminy z grupy B – "pożywienie" dla młodego i zdrowego mózgu
Ekspertka mówi, że pacjenci często zadają jej pytanie o to, jaka witamina najlepiej chroni starzejący się mózg. Jej zdaniem witaminy z grupy B są niezwykle ważne w zachowaniu młodego i zdrowego mózgu.
Jak wynika z badań, przeprowadzonych przez zespół naukowców z Wayne State University School, depresja, demencja i obniżenie poziomu rozwoju intelektualnego może być często powiązane z niedoborem witaminy z grupy B. Główny autor analizy i psychiatra, Rajaprabhakaran Rajarethinam przekazał, że "niedobór witaminy B12 jest przyczyną problemów poznawczych częściej niż, myślimy, szczególnie wśród osób starszych, które mieszkają same i nie odżywiają się prawidłowo".
Witamina z grupy jako niezbędne związki uczestniczą w podstawowych funkcjach życiowych, metabolizmie i przemianie materii. Pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. W skład tych witamin wchodzi m.in.:
- Witamina B1 (tiamina) – odgrywa ważną rolę w przenoszeniu impulsów nerwowych. Jeśli jest jej za mało w organizmie, może powodować to uszkodzenie budowy komórek nerwowych, co oddziałuje negatywnie na funkcje czynnościowe układu nerwowego.
- Witamina B2 (ryboflawina) – bierze udział w wielu procesach, które zachodzą w organizmie. Niezbędna jest do właściwego funkcjonowania centralnego i obwodowego układy nerwowego.
- Witamina B9 (kwas foliowy) – wspiera przede wszystkim pracę układu nerwowego i wpływa na poprawę funkcji poznawczych.
- Witamina B12 (kobalamina) – wiąże się bezpośrednio z układem nerwowym i jest związana z samopoczuciem psychicznym, czyli koi nerwy, podnosi odporność na stres, poprawia pamięć i koncentrację.
Lista produktów obfitujących w witaminy z grupy B
W jakich produktach można znaleźć najwięcej witamin z grupy B? Zdaniem Naidoo dieta bogata w jedną witaminę B często zawiera "wiele, jeśli nie wszystkie witaminy z grupy B". Dietetyczka wymienia produkty, w których jest ich najwięcej:
- Jedno jajko zawiera zarówno jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na witaminę B7, jak i niewielkie ilości wielu innych witamin z grupy B.
- Jogurt naturalny – w jego skład wchodzi witamina B2, B12 i naturalne probiotyki, które są korzystne dla zdrowia jelit i wspierają zdrowie psychiczne.
- Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, burak liściowy i kapusta – stanowią one doskonałe źródło witaminy B9 i pozytywnie wpływają na poprawę nastroju.
- Rośliny strączkowe (np. czarna fasola, ciecierzyca i soczewica) pozytywnie wpływają na kondycję psychiczną organizmu i na funkcjonowanie mózgu. Zawierają dużo witaminy B9 i niewielkie ilości witamin: B1, B2, B3, B5 i B6.
- Nasiona słonecznika to zdrowa przekąska, ale także świetne źródło witaminy B5. Okazuje się, że kilka łyżek stołowych tych nasion może zapewnić ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
- Łosoś – znajduje się w nim najwięcej witamin z grupy B – B1, B2, B3, B6, B9, B12.