Witamina B12 może chronić przed chorobą Alzheimera? Oto wyniki badań
Właściwy poziom witaminy B12 może pomóc w walce z chorobą Alzheimera. Taką hipotezę postawili sobie naukowcy podczas badania, do którego wykorzystali niecenie Caenorhabditis elegans. Wyniki tej analizy są zaskakujące.
Obecnie w Stanach Zjednoczonych ponad 850 tys. osób cierpi na otępienie, z czego 50-75 proc. na chorobę Alzheimera. Jeśli te tendencja będzie się nadal utrzymywać, to zdaniem organizacji Alzheimer’s Society, ta liczba może wzrosnąć do 1 590 000 przypadków do 2040 roku.
Nie ma jeszcze skutecznych metod leczenia choroby Alzheimera, ale według zespołu naukowców z University of Delaware dieta może mieć wpływ na jej postęp. W mózgu osoby cierpiącej na Alzheimera powstają toksyczne dla komórek nerwowych blaszki beta-amyloidu, a ich nagromadzenie może prowadzić do zmniejszenia energii, fragmentacji mitochondriów i stresu oksydacyjnego.
Co dokładnie wykazało badanie?
Naukowcy przeprowadzili badanie na nicieniach Caenorhabditis elegans, które żywią się bakteriami i mierzą około 1 mm. Zbudowane są one symetrycznie i pozbawione segmentacji.
Jak pokazują wyniki badań, ekspresja amyloidu beta związanego z chorobą Alzheimera paraliżuje C. elegans w ciągu 36 godzin od osiągnięcia przez nie dorosłości. Po latach badań grupa naukowców odkryła istotną różnicę. Podczas, gdy wszystkie C. elegans były hodowane na bakterii E. coli (tzw. pałeczce okrężnicy), okazało się, że jeden szczep E. coli miał wyższy poziom witaminy B12 niż drugi. A ta witamina jest niezbędna dla układu nerwowego oraz do tworzenia RNA i DNA w każdej komórce ciała.
Współautorka badania prof. Jessica Tanis wyjaśniła, że „ludzie mają ogromną różnorodność genetyczną i różnorodną dietę, przez co trudno jest ustalić, w jaki sposób jeden czynnik dietetyczny ma wpływ na początek i rozwój choroby Alzheimera”. – Dlatego też nicienie C. elegans wykorzystane w badaniu są niesamowite pod tym względem, że mają takie samo podłoże genetyczne, reagują na beta-amyloid tak jak ludzie i można kontrolować, co jedzą – dodała.
Witamina B12 może chronić przed innymi chorobami?
Zespół odkrył, że podaniu witaminy B12 u robaków z niedoborem tego związku chemicznego zachodził znacznie wolniej ten paraliż. Poza tym nicenie miały więcej energii i niższy poziom stresu oksydacyjnego w komórkach.
W opinii naukowców działanie witaminy B12 zależy od specyficznego enzymu tzw. genów syntiazy metioniny (MTR). Bez obecności tego enzymu, jak podkreślają badacze, witamina B12 nie działa. Ponadto dodanie jej do diety dało rezultaty tylko wtedy, gdy nicenie C. elegans miały niedobór witaminy B12.
Uczeni chcą przeprowadzić jeszcze szereg badań, aby sprawdzić, czy witamina B12 może chronić przed wieloma chorobami neurodegeneracyjnymi takimi jak stwardnienie zanikowe boczne (ALS) i choroba Parkinsona.
- W tej chwili nie ma skutecznej metody leczenia choroby Alzheimera. Istnieją jednak pewne czynniki, których nie można zmienić, na przykład genetycznej predyspozycji do Alzheimera. Ale jest jedna rzecz, którą można kontrolować, czyli odpowiednia dieta mogąca uchronić przed różnymi chorobami – podsumowała prof. Jessica Tanis.
Polecany artykuł: