Używasz ich w kuchni? Niewyobrażalne co kryje się na ich powierzchni
Naukowcy z Rutgers University w New Brunswick w stanie New Jersey odkryli, że pojemniki na przyprawy są nośnikiem niewyobrażalnej ilości niebezpiecznych zanieczyszczeń. To, co kryje się na ich powierzchni jest niezwykle groźne dla naszego zdrowia. Odkrycia zaprezentowano w "Journal of Food Protection".
Naukowcy przeprowadzili eksperyment, którego wyniki dowiodły że prawie połowa pojemników na przyprawy wykorzystanych w badaniu była skażona salmonellą.
Skąd bierze się salmonella na pojemnikach na przyprawy?
Zdaniem ekspertów, powodem jest zaniedbywanie dokładnego mycia naczyń i sztućców oraz pomijanie czyszczenia pojemników na przyprawy po zakończeniu gotowania.
Przedmioty te w łatwy sposób mogą ulec skażeniu np. po tym, jak przyrządzamy skażone mięso. Zanieczyszczenia znajdujące się na naszych dłoniach przenoszą się wówczas, gdy sięgamy po przyprawy czy sztućce.
Inne miejsca w kuchni zagrożone salmonellą
Inne często zanieczyszczone powierzchnie to uchwyty lodówek, pokrywki kosza na śmieci i deski do krojenia. Według danych CDC (Centers for Disease Control and Prevention), każdego roku w Stanach Zjednoczonych dochodzi do 1,35 miliona zakażeń salmonellą. Około jedna na 2500 osób zarażonych salmonellą umiera z powodu infekcji.
Naukowcy zebrali ponad 300 dorosłych osób, których zadaniem było przyrządzenie burgera z indyka w kuchniach o różnej wielkości - od małych kuchni w mieszkaniach, po duże kuchnie przemysłowe.
Uczestnicy nie wiedzieli, że przestrzeń kuchenna, w której przygotowują posiłek zostanie później przetestowana pod kątem zakażenia. Do doświadczenia użyto mielonego mięsa z indyka zawierające substancję chemiczną, która wykazuje podobne działanie do salmonelli.
Eksperci pobrali próbki z różnych przedmiotów, których w czasie gotowania używali uczestnicy eksperymentu. Najwięcej zanieczyszczeń zawierały powierzchnie pojemników na przyprawy - aż w 48 proc. przypadków znaleziono substancję przypominającą salmonellę.
Kolejne "miejsce w rankingu" zajęły dozowniki do mydła - aż 20 proc. z nich było zanieczyszczonych.
Dr Donald Schaffner, jeden z autorów badania apeluje, że należy pamiętać o wytarciu pojemników na przyprawy po zakończeniu gotowania.
Objawy zatrucia salmonellą, które musisz znać
Salmonella jest jedną z bakterii znajdujących się w żywności, najczęściej w drobiu, owocach morza i jajach. Eksperci uczulają, aby w szczególności uważać na niedogotowane mięso.
Bakterie salmonelli wywołują zatrucia pokarmowe objawiające się m.in.:
- nudnościami
- biegunką
- wymiotami
- skurczami żołądka
- wysoką temperaturą (38°C i wyższą)
- pogorszeniem samopoczucia (uczucie zmęczenia, dreszcze)
Objawy w większości przypadków rozwijają się w ciągu 8 do 72 godzin po ekspozycji na bakterie salmonelli. Aby przyspieszyć powrót do zdrowia, należy przyjmować duże ilości płynów w celu uniknięcia odwodnienia.
Jeśli infekcja rozprzestrzeni się poza jelita, może wystąpić zagrożenie życia.
Zakażenie salmonellą - kiedy szukać pomocy?
Wskazaniem do wizyty u lekarza jest sytuacja, gdy objawy zatrucia utrzymują się dłużej niż kilka dni. Także krwawe stolce, ciemne zabarwienie moczu oraz suchość w ustach świadczą o tym , że potrzebujesz pomocy specjalisty.