Uspokaja, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Skarb chińskiej medycyny rośnie w ogrodzie
O naturalnej medycynie chińskiej krążą legendy. Niestety nasza świadomość na temat tego, z jakich roślin korzystano, wciąż jest niewielka, ale stopniowo odkrywamy nowe fakty. Przykładem jest drzewo, które od lat zdobi polskie ogrody i aleje, ale ma znacznie więcej do zaoferowania.
Magnolia, to piękna i rozłożysta roślina. Jej kwiaty tworzą urokliwą pianę, ale są także dość delikatne, dlatego kiedy drzewo zakwitnie, a chwilę później pojawią się przymrozki, to brązowieją i opadają. Jednak korzyści płyną głównie z kory pięknego drzewa, a to oznacza, że z prozdrowotnych właściwości można korzystać cały rok.
Magnolia ukoi nerwy i pomoże zasnąć
Tradycyjna medycyna chińska liczy ponad 2500 lat. Natomiast właściwości magnolii doceniono również w Japonii. Korze magnolii przypisuje się różnorodne działania, w tym przeciwnowotworowe, przeciwdepresyjne, czy przeciwstresowe. Niemniej jak wskazują naukowcy, nie udało się wyjaśnić mechanizmów wskazanych efektów farmakologicznych. Stąd warto zachować ostrożny sceptycyzm i nie traktować rośliny jako remedium na wszelkie bolączki.
Natomiast w Azji korę magnolii zbiera się od kwietnia do czerwca, suszona, a następnie poddana specjalnej obróbce w celu zrolowania. Jest bardzo aromatyczna, lekko gorzka i ostra w smaku. W medycynie wschodu korę stosowano głównie w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych, a zwłaszcza takich, które wiązały się z nadmiernym występowaniem skurczów. Zawarty w roślinie magnolol i honokiol znacząco hamują kurczliwość izolowanych odcinków żołądka.
Belgijscy naukowcy z University of Mons dokonujący przeglądu badań wskazują, że w Japonii sprawdzano potencjalne działanie magnokuraryny jako leku zwiotczającego mięśnie. Okazuje się, że kora magnolii już od samych początków była traktowana jako środek o uspokajającym działaniu, o czym pisano w najstarszej książce pt. Shennong Bencao Jing. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano preparaty zawierające korę magnolii w walce z bezsennością, czy napadem lęku.
Składnikami, którym przypisywano kojące działanie na układ nerwowy były β-eudesmol, α i β-pineny oraz octan bornylu i wspomniany już magnolol i honokiol, a także związki difenylowe i alkaloidy (magnokuraryna i magnofloryna).
Magnolia na piękną cerę. Wykorzystaj kwiaty
Poza korą magnolii warto zebrać także kwiaty i pąki, które są jadalne. W kuchni azjatyckiej dodawane są do sushi, sałatek i innych przekąsek. Dlatego po oczyszczeniu, warto dodać je także do polskich dań.
Naukowcy wskazują, że roślina ta ma także właściwości przeciwzapalne, a zatem świetnie sprawdzi się łagodzeniu preziębienia. Zawarte w niej lignany, czyli wtórne metabolity roślin, działają antyoksydacyjne, przeciwdziałają miażdżycy i redukują poziom cholesterolu. Mogą być również pomocne w łagodzeniu dolegliwości związanych z menopauzą.
Z kwiatów magnolii podobnie jak z różanych można przyrządzić konfiturę, syrop lub galaretkę. Przygotowując wywar, można także przemywać skórę, która wymaga dodatkowej pielęgnacji.
Korzystne działanie przyniesie głównie cerze wrażliwej i podrażnionej. Tonik z magnolii łagodzi zaczerwienienia i odkaża. Warto wspomnieć, że wyciąg z tych kwiatów mocno nawilża i zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry.