Te związki w diecie okazują się sojusznikiem w walce z tkanką tłuszczową
Kakao, jabłka, pestki winogron, czerwone wino są bogatym źródłem flawanoli. Mają one potencjał, by zapewnić rozmaite korzyści zdrowotne. Jak sugerują najnowsze badana naukowe, dieta zawierająca duże ilości tych związków, może być pomocna w procesie redukcji tkanki tłuszczowej.
Flawanole (inaczej flawan-3-ole) są najbardziej znaną grupą flawonoidów. Związki te stanowią grupę polifenoli, które obecne są w owocach i ich pochodnych produktach (np. sokach, dżemach) oraz w napojach takich jak kakao, zielona herbata.
Wiele wcześniejszych badań naukowych wskazuje, że dieta bogata w flawanole ma wiele właściwości m.in. przeciwutleniających, antynowotworowych, przeciwzapalnych. Okazuje się też pomocna w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.
Flawanole pod lupą naukowców
Niedawno grupa japońskich naukowców postanowiła zgłębić wiedzę na temat flawanoli. W tym celu przeprowadziła badanie z udziałem zwierząt, sprawdzając, jaką rolę flawanole odgrywają w brązowieniu białej tkanki tłuszczowej.
Tkanka tłuszczowa jako magazyn energii jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i chroni wewnętrzne organy przed urazami mechanicznymi. Może być biała, brązowa, beżowa lub różowa.
Zjawisko przemiany białej tkanki tłuszczowej w brązową naukowcy nazywają brązowieniem tłuszczu. Polega na tym, że biała tkanka tłuszczowa (magazynująca energię) przekształca się w brązową odpowiedzialną za rozkład cząsteczek cukru i tłuszczu we krwi. Według naukowców nagromadzenie się białego tłuszczu powiązane jest z otyłością i przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Do jakich wniosków doszli naukowcy?
Podczas badania okazało się, że pojedyncza dawka pożywienia z zawartością flawanoli wywołała reakcję stresową u gryzoni. To doprowadziło do aktywacji współczulnego układu nerwowego (WUN) i znacznego wzrostu katecholamin (noradrealiny, dopaminy i adrealiny), które są pochodnymi jednego aminokwasu – tyrozyny.
Badacze wywnioskowali, że wzrost poziomu katecholamin można wykorzystać do oceny aktywności współczulnego układu nerwowego. Skłoniło ich do tezy, że doustne podawanie flawanoli aktywowało WUN i było powiązane z brązowieniem tkanki tłuszczowej. Ponadto działanie flawanoli naukowcy wykazali nie tylko w tłuszczu podskórnym, ale także w tłuszczu trzewnym.
Jak wyjaśnili badacze, nadmiar tłuszczu trzewnego może zwiększać ryzyko rozwoju otyłości.
Flawanole mogą zapobiec otyłości
Do tych doniesień naukowych odniosła się główna autorka badania Naomi Osakabe z Shibaura Institute of Technology w Japonii. – Wiadomo, że spożywanie pokarmów bogatych w flawanole może zapobiec rozwojowi otyłości i chorób serca. Natomiast te związki są słabo wchłaniane do krwiobiegu z przewodu pokarmowego. Jest to wciąż niejasne, dlaczego wywołują ona takie działanie prozdrowotne - wyjaśniła.
Uczeni uważają, że ich wyniki pokazują, że flawanole mogą okazać się pomocne w leczeniu chorób zarówno sercowo-naczyniowych, jak i związanych z otyłością.
Polecany artykuł: