Flawanole (inaczej flawan-3-ole) są najbardziej znaną grupą flawonoidów. Związki te stanowią grupę polifenoli, które obecne są w owocach i ich pochodnych produktach (np. sokach, dżemach) oraz w napojach takich jak kakao, zielona herbata.
Wiele wcześniejszych badań naukowych wskazuje, że dieta bogata w flawanole ma wiele właściwości m.in. przeciwutleniających, antynowotworowych, przeciwzapalnych. Okazuje się też pomocna w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.
Flawanole pod lupą naukowców
Niedawno grupa japońskich naukowców postanowiła zgłębić wiedzę na temat flawanoli. W tym celu przeprowadziła badanie z udziałem zwierząt, sprawdzając, jaką rolę flawanole odgrywają w brązowieniu białej tkanki tłuszczowej.
Tkanka tłuszczowa jako magazyn energii jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i chroni wewnętrzne organy przed urazami mechanicznymi. Może być biała, brązowa, beżowa lub różowa.
Zjawisko przemiany białej tkanki tłuszczowej w brązową naukowcy nazywają brązowieniem tłuszczu. Polega na tym, że biała tkanka tłuszczowa (magazynująca energię) przekształca się w brązową odpowiedzialną za rozkład cząsteczek cukru i tłuszczu we krwi. Według naukowców nagromadzenie się białego tłuszczu powiązane jest z otyłością i przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Do jakich wniosków doszli naukowcy?
Podczas badania okazało się, że pojedyncza dawka pożywienia z zawartością flawanoli wywołała reakcję stresową u gryzoni. To doprowadziło do aktywacji współczulnego układu nerwowego (WUN) i znacznego wzrostu katecholamin (noradrealiny, dopaminy i adrealiny), które są pochodnymi jednego aminokwasu – tyrozyny.
Badacze wywnioskowali, że wzrost poziomu katecholamin można wykorzystać do oceny aktywności współczulnego układu nerwowego. Skłoniło ich do tezy, że doustne podawanie flawanoli aktywowało WUN i było powiązane z brązowieniem tkanki tłuszczowej. Ponadto działanie flawanoli naukowcy wykazali nie tylko w tłuszczu podskórnym, ale także w tłuszczu trzewnym.
Jak wyjaśnili badacze, nadmiar tłuszczu trzewnego może zwiększać ryzyko rozwoju otyłości.
Flawanole mogą zapobiec otyłości
Do tych doniesień naukowych odniosła się główna autorka badania Naomi Osakabe z Shibaura Institute of Technology w Japonii. – Wiadomo, że spożywanie pokarmów bogatych w flawanole może zapobiec rozwojowi otyłości i chorób serca. Natomiast te związki są słabo wchłaniane do krwiobiegu z przewodu pokarmowego. Jest to wciąż niejasne, dlaczego wywołują ona takie działanie prozdrowotne - wyjaśniła.
Uczeni uważają, że ich wyniki pokazują, że flawanole mogą okazać się pomocne w leczeniu chorób zarówno sercowo-naczyniowych, jak i związanych z otyłością.
Polecany artykuł: