Ta witamina może uchronić przed rozwojem chorób autoimmunologicznych
Witamina D pełni ważną rolę w organizmie między innymi pobudza wchłanianie wapnia i fosforu. Naukowcy odkryli kolejny zaskakujący efekt jej działania. Według nich codzienna suplementacja witaminy D lub połączenia witaminy D z kwasami tłuszczowymi omega-3 może pomóc w zapobieganiu chorobom autoimmunologicznym.
Najpierw wyjaśnimy, czym są choroby autoimmunologiczne (inaczej autoagresywne, autoimmunizacyjne). Są to schorzenia, które rozwijają się w wyniku agresywnej reakcji układu immunologicznego na własne tkanki. Do nich zalicza się, m.in. choroby autoimmunologiczne tarczycy (choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa), cukrzycę typu I, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycę oraz nieswoiste zapalenie jelit.
Ponad 20 tys. uczestników badania
Naukowcy z Harvard Medical School i Brigham and Women’s Hospital w Bostonie przeanalizowali, jak witamina D działa na organizm i czy ma ona wpływ na ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych. W tym celu przeprowadzili badanie, w którym uczestniczyło 25 891 osób o średniej wieku 67 lat. Każdemu z nich zmierzono poziom witaminy D oraz kwasów omega-3 we krwi.
Podczas procesu analizy uczeni wzięli również pod uwagę kilka czynników, m.in. wiek, masę ciała, miejsce zamieszkania, przynależność etniczną, rodzaj wykształcenia, dochód, styl życia, historia choroby oraz stosowanie diet i suplementacji.
W kolejnym etapie badań uczestników podzielono na grupy – niektórzy przyjmowali witaminę D w dawce 2000 IU/dobę lub placebo. Inna grupa zaś zażywała kwasy omega-3 w dawce 1000 mg/dobę albo placebo. Przez ponad pięć lat naukowcy obserwowali, czy u tych osób rozwinie się choroba autoimmunologiczna.
Oto wnioski z badań
W grupie, która stosowała witaminę D chorobę autoimmunizacyjną, wykryto u 123 osób, a w grupie kontrolnej odnotowano 155 przypadków. Zdaniem naukowców ryzyko wystąpienia tych schorzeń było niższe o 22 proc. u osób zażywających witaminę D.
Natomiast w grupie z suplementacją kwasy omega-3 potwierdzono chorobę autoimmunologiczną u 130 uczestników, a w grupie kontrolnej u 148 osób. Oznacza to, że ryzyko rozwoju tych schorzeń spadło o 15 proc., ale ten wynik nie był istotny statystycznie.
Dlatego też uczeni w analizie uwzględnili prawdopodobne przypadki choroby autoimmunologicznej. Tym razem spadek ryzyka wyniósł 18 proc. w porównaniu z grupą stosującą placebo. Według naukowców ten wynik okazał się istotny statystycznie.
Nowe działanie witaminy D i kwasów omega-3
Dzięki przeprowadzonemu badaniu uczeni odkryli korzyść suplementacji witaminy D. Wśród uczestników stosujących witaminę D potwierdzono o 39 proc. mniej przypadków choroby autoimmunologicznej, a w grupie zażywającej kwasy omega-3 o 10 proc. mniej.
Jak pokazują wyniki badania, codzienna suplementacja witaminy D przez 5 lat lub kombinacji witaminy D i kwasów omega-3 może obniżyć ryzyko rozwoju choroby autoimmunizacyjnej o 30 proc. u starszych osób. Efekt jest silniejszy po dwóch latach stosowania tych substancji. Naukowcy podkreślają, że analiza była prowadzona w dużej, zróżnicowanej grupie i te wyniki mogą nie mieć odniesienia do młodszej populacji.
Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym „British Medical Journal”. Są to pierwsze dowody na istnienie zależności między suplementacją witaminy D i kwasów omega-3 a chorobami autoimmunologicznymi.
Porady eksperta
Polecany artykuł: