Jak jeść koniczynę? Co można z niej zrobić?

2020-06-29 14:10 Magda Mazurek

Koniczyna przynosi nie tylko szczęście (jeśli znajdziemy czterolistną), ale i niebywałe doświadczenia smakowe. Jak jeść koniczynę?

Koniczyna łąkowa jest dziko rosnącą byliną. Co ciekawe można ją wykorzystywać w kuchni - ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwskurczowe. W ramach ziołolecznictwa jest wykorzystywana przy nieżytach górnych dróg oddechowych, problemach żołądkowych i zaparciach. Koniczyna pobudza apetyt, reguluje trawienie i czynność wątroby.

Polecamy: Koniczyna łąkowa (koniczyna czerwona) - właściwości lecznicze

Kiedy zbierać koniczynę?

Należy robić to od maja do września - zbiera się same główki kwiatowe z szypułką i górnymi liśćmi. W kuchni wykorzystuje się świeżą koniczynę, natomiast w celach leczniczych  ususzoną. Suszy się ją w przewiewnym miejscu i z tak wysuszonej rośliny można przygotować napar. Łyżkę suszu zalewa się wrzątkiem, parzy pod przykryciem przez 15 minut i gotowe. Nie powinno się pić więcej niż 3 szklanki naparu dziennie.

Czytaj też: Dieta kwiatowa, czyli przewodnik po kwiatach jadalnych

Nalewka z koniczyny

Z suszonej koniczyny można przygotować także nalewkę. 100 g suszonych kwiatów zalewamy 0,5 litra czystej 40% wódki i odstawiamy do ciemnego pomieszczenia na 2 tygodnie.

Ważne, żeby każdego dnia zajrzeć do nalewki - chodzi o wstrząśnięcie nią. Po 2 tygodniach nalewkę odcedzamy i rozcieńczamy dwoma szklankami przegotowanej wody i przelewamy do ciemnej butelki, wstawiamy do lodówki. Pijemy 2-3 razy dziennie po łyżeczce.

Koniczyna w kuchni

Koniczyna może być dodatkiem do sałatek, kanapek czy potraw z mięsem. Można przygotować także całe dania z niej. Zobaczcie przepis na risotto:

Składniki na 4 porcje risotto z koniczyny:

  • 1 szklanka kwiatów czerwonej (fioletowej) koniczyny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 240g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 120ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr wywaru warzywnego (u mnie woda + 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera korzeniowego, cebulka, liść lubczyku,1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu i sól do smaku)
  • 30g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła – tymianek, kolendra, szałwia – kilka gałązek/listków

Cebulę posiekać i przesmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na łyżce oliwy z dodatkiem łyżki masła. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty, półprzezroczysty. Zalać winem, wymieszać i poczekać aż wino odparuje.

Następnie należy dodać opłukaną koniczynę i chochlę wywaru warzywnego, zmniejszyć ogień pod patelnią. Odparowujący płyn trzeba co chwilę uzupełniać kolejnymi porcjami bulionu. Źródło: Dietolog.pl

Koniczyna - zioło dla kobiet?

Koniczyna czerwona jest ziołem stworzonym dla kobiet:

I teraz nie możemy nie wspomnieć o tym, że koniczyna ma zbawienny wpływ na skórę! Działa przeciwzapalnie, przeciwświądowo, a jej roztarte świeże kwiaty można zastosować na ukąszenia owadów. 

Przepis na "krem" z koniczyny:

2 garści kwiatów koniczyny czerwonej zalać 400 ml wody, zagotować i gotować 20 minut. Odcisnąć, w tym samym wywarze ugotować kolejna porcję (porcji będzie nawet 5). Wodę odparowujemy, wywar ma zagęstnieć. I gotowe! Taki "krem" można stosować przeciwzapalnie na skórę i nawet na śluzówkę.

Koniczyna podnosi elastyczność i wilgotność skóry, ujędrnia i rozjaśnia optycznie cerę. Hamuje także nadmierny łojotok i rogowacenie skóry.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE