Dieta kwiatowa czyli przewodnik po kwiatach jadalnych

2012-05-09 11:49 Natasza Socha-Chyrzyński

Potrawa z dodatkiem nasturcji, bzu czarnego czy mniszka lekarskiego? Tak - te kwiaty są jadalne! Jak się okazuje, kwiaty służą nie tylko do dekoracji, ale doskonale odnajdują się w codziennym menu. Kwiaty można jeść na surowo, gotować, suszyć, a nawet kandyzować. Są zdrowe, smaczne i zawierają mnóstwo witamin.

Kwiaty nie tylko cieszą oko. Mogą równie dobrze cieszyć podniebienie i być smacznym uzupełnieniem naszego menu. Doskonałym uzupełnieniem sałatki mogą być kwiaty jadalne, np. mniszek lekarski, stokrotki, kwiaty nasturcji czy koniczyny łąkowej.

Stokrotki zawierają flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, witaminę C i sole mineralne. Z kolei mniszek lekarski jest  bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2), A, C, D, beta-karotenu i minerałów, w tym potasu. Idealnie sprawdza się przy dolegliwościach trawiennych, poprawia pracę wątroby i działa moczopędnie. Równie bogate wartości odżywcze posiada nasturcja. Zawiera ona witaminę C, sole mineralne i mnóstwo mikroelementów. Udowodniono jej pozytywne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Ma też pozytywny wpływ na nerki, drogi moczowe, wątrobę, układ oddechowy i woreczek żółciowy. Smaczna i zdrowa jest także koniczyna łąkowa.  Zawiera ona olejki eteryczne, garbniki, karoten i witaminy C i E. Koniczyna wpływa pozytywnie na trawienie. Z kolei kwiaty bratka zawierają wiele związków biologicznie czynnych o właściwościach przeciwutleniających, m.in. witaminy C, karotenoidów, polifenoli i flawonoidów.

To ci się przyda

Które kwiaty są jadalne?

  • Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)
  • Nagietek lekarski (Calendula officinalis)
  • Goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus)
  • Rumianek (Chamaemilum nobile)
  • Szczypiorek (Allium schoenoprasum)
  • Stokrotka (Bellis perennis)
  • Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
  • Liliowiec (Hemerocallis)
  • Bez czarny (Sambucus canadensis)
  • Mieczyk (Gladiolus spp.)
  • Hibiskus róża chińska (Hibiscus rosa sinensis)
  • Niecierpek (Impatiens wallerana)
  • Fiołek trójbarwny (Viola tricolor)
  • Bez lilak (Syringa vulgaris)
  • Aksamitka (Tagetes signata pumila)
  • Ostropest plamisty (Silybum marianum)
  • Nasturcja (Tropaeolum majus)
  • Bratek (Viola X Wittrockiana)
  • Męczennica (Passifloraceae)
  • Róża (Rosa spp)
  • Szałwia (Salvia officinalis)

Co można zrobić z kwiatów jadalnych

Pomysłów na kwiatowe dania jest coraz więcej. Stokrotki można kandyzować, z fiołków zrobić doskonały syrop do herbaty, a magnolie zamarynować. Co ciekawsze jedzenie kwiatów nie jest żadną kulinarną nowością. Pierwsza wzmianka o stosowaniu kwiatów w kuchni pochodzi sprzed 140 lat p.n.e. Na Bliskim Wschodzie, w Europie Wschodniej czy Indiach od dawna stosuje się wodę różaną do słodzenia mięs czy napojów. Z kolei we francuskich mieszankach ziołowych znaleźć można suszone kwiaty lawendy. Kwiaty jadalne znaleźć można na lokalnych targach warzywnych lub w sklepach ze zdrową żywnością. Dobrze jest się jednak upewnić, skąd pochodzą dane kwiaty i gdzie były uprawiane.

Zrób to koniecznie

Smażone kwiaty cukinii lub dyni

Do smażenia idealnie nadają się kwiaty cukinii czy dyni. Doskonale smakują zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone w głębokim tłuszczu. Pamiętajmy, że są nie tylko smaczne, ale zawierają też białko, wapń, żelazo i witaminy B1, PP, C oraz A. To przystawka niezwykle popularna we Włoszech. Kwiaty cukinii dostępne są również na polskich bazarach. Można je po prostu usmażyć albo nafaszerować (np. kozim serem) i usmażyć. Trzeba je przygotować natychmiast po kupieniu, bowiem dość szybko więdną. Do smażenia nadają się również kwiaty akacji. Zanurzone w naleśnikowym cieście i usmażone na złoto na rozgrzanym oleju smakują jak najlepsze ciasteczka.

>>> PRZEPIS na kwiaty cukinii faszerowane twarożkiem i smażone w cieście naleśnikowym

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
Iga
|

ja w tamtym roku na wiosnę zasadziłam sporo roślin z jadalnymi kwiatami, polecam np. szałwię super pasuje do potraw z gęsią a kwiaty idealne są do sałatek.

Monia
|

Zakochałam się w jadalnych kwiatach :-) Więcej informacji o nich możecie znaleźć na blogu troche inna cukiernia: http://pinkcake.blox.pl/201...
Jest tam też mnóstwo przepisów.