Dieta kwiatowa, czyli przewodnik po kwiatach jadalnych

2020-05-10 16:38

Potrawa z dodatkiem nasturcji, bzu czarnego czy mniszka lekarskiego? Tak - te kwiaty są jadalne! Można je jeść na surowo, gotować, suszyć, a nawet kandyzować. Są zdrowe, smaczne i zawierają mnóstwo witamin. Które kwiaty możemy włączyć do codziennego menu?

kwiaty jadalne
Autor: Photos.com Potrawa z dodatkiem nasturcji, bzu czarnego czy mniszka? Jak się okazuje, kwiaty służą nie tylko do dekoracji, ale doskonale odnajdują się w codziennym menu. Można je jeść na surowo, gotować, suszyć, a nawet kandyzować. Są zdrowe, smaczne i zawierają mnóstwo witamin.

Spis treści

  1. Co można zrobić z kwiatów jadalnych
  2. Smażone kwiaty cukinii lub dyni

Kwiaty nie tylko cieszą oko. Mogą równie dobrze cieszyć podniebienie i być smacznym uzupełnieniem naszego menu. Doskonałym uzupełnieniem sałatki mogą być kwiaty jadalne, np. mniszek lekarski, stokrotki, kwiaty nasturcji czy koniczyny łąkowej.

Stokrotki zawierają flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, witaminę C i sole mineralne.

Z kolei mniszek lekarski jest  bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2), witaminy A, witaminy C, witaminy D, beta-karotenu i minerałów, w tym potasu. Idealnie sprawdza się przy dolegliwościach trawiennych, poprawia pracę wątroby i działa moczopędnie.

Równie bogate wartości odżywcze posiada nasturcja. Zawiera ona witaminę C, sole mineralne i mnóstwo mikroelementów. Udowodniono jej pozytywne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Ma też pozytywny wpływ na nerki, drogi moczowe, wątrobę, układ oddechowy i woreczek żółciowy.

Smaczna i zdrowa jest także koniczyna łąkowa.  Zawiera ona olejki eteryczne, garbniki, karoten i witamine C i witaminę E. Koniczyna wpływa pozytywnie na trawienie.

Z kolei kwiaty bratka zawierają wiele związków biologicznie czynnych o właściwościach przeciwutleniających, m.in. witaminy C, karotenoidów, polifenoli i flawonoidów.

Które kwiaty sa jadalne?
  • Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)
  • Nagietek lekarski (Calendula officinalis)
  • Goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus)
  • Rumianek (Chamaemilum nobile)
  • Szczypiorek (Allium schoenoprasum)
  • Stokrotka (Bellis perennis)
  • Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
  • Liliowiec (Hemerocallis)
  • Bez czarny (Sambucus canadensis)
  • Mieczyk (Gladiolus spp.)
  • Hibiskus róża chińska (Hibiscus rosa sinensis)
  • Niecierpek (Impatiens wallerana)
  • Fiołek trójbarwny (Viola tricolor)
  • Bez lilak (Syringa vulgaris)
  • Aksamitka (Tagetes signata pumila)
  • Ostropest plamisty (Silybum marianum)
  • Nasturcja (Tropaeolum majus)
  • Bratek (Viola X Wittrockiana)
  • Męczennica (Passifloraceae)
  • Róża (Rosa spp)
  • Szałwia (Salvia officinalis)

Co można zrobić z kwiatów jadalnych

Pomysłów na kwiatowe dania jest coraz więcej. Stokrotki można kandyzować, z fiołków zrobić doskonały syrop do herbaty, a magnolie zamarynować.

Co ciekawsze, jedzenie kwiatów nie jest żadną kulinarną nowością. Pierwsza wzmianka o stosowaniu kwiatów w kuchni pochodzi sprzed 140 lat p.n.e. Na Bliskim Wschodzie, w Europie Wschodniej czy Indiach od dawna stosuje się wodę różaną do słodzenia mięs czy napojów. Z kolei we francuskich mieszankach ziołowych znaleźć można suszone kwiaty lawendy. Kwiaty jadalne znaleźć można na lokalnych targach warzywnych lub w sklepach ze zdrową żywnością. Dobrze jest się jednak upewnić, skąd pochodzą dane kwiaty i gdzie były uprawiane.

Zrób to koniecznie

Smażone kwiaty cukinii lub dyni

Do smażenia idealnie nadają się kwiaty cukinii czy dyni. Doskonale smakują zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone w głębokim tłuszczu. Pamiętajmy, że są nie tylko smaczne, ale zawierają też białko, wapń, żelazo i witaminy B1, PP, C oraz A. To przystawka niezwykle popularna we Włoszech. Kwiaty cukinii dostępne są również na polskich bazarach. Można je po prostu usmażyć albo nafaszerować (np. kozim serem) i usmażyć. Trzeba je przygotować natychmiast po kupieniu, bowiem dość szybko więdną. Do smażenia nadają się również kwiaty akacji. Zanurzone w naleśnikowym cieście i usmażone na złoto na rozgrzanym oleju smakują jak najlepsze ciasteczka.

>>> PRZEPIS na kwiaty cukinii faszerowane twarożkiem i smażone w cieście naleśnikowym