Dręczy cię złe samopoczucie? Winna może być dieta. Koniecznie wyeliminuj te produkty z menu

2022-08-29 12:37

Niezdrowe jedzenie w znacznym stopniu odbija się na zdrowiu psychicznym. Jeśli czujesz wewnętrzny niepokój lub wpadasz w łagodne stany depresyjne, może to być efekt nadmiernej konsumpcji dań i przekąsek typu fast food. Naukowcy radzą, aby chipsy, hot-dogi i frytki wyrzucić z menu… na stałe.

Zasmucona kobieta
Autor: Getty Images

Krąży takie powiedzenie "jesteśmy, tym co jemy" – o tym, że dieta ma przeogromny wpływ na nasze zdrowie, mówi się coraz więcej. Grupa amerykańskich naukowców z Florida Atlantic University dowiodła w swoich badaniach, że spożywanie produktów wysokoprzetworzonych pogarsza zdrowie psychiczne. Możemy odczuwać smutek lub wewnętrzny niepokój, gdy zjemy za dużo niezdrowych przekąsek takich jak: chipsy, frytki i hot-dogi – tak twierdzą uczeni. Swoim odkryciem pochwalili się na łamach czasopisma "Public Health Nutrition".

Żywność wysokoprzetworzona a zdrowie psychiczne

Analiza obejmowała ponad 10 tys. uczestników w wieku powyżej 18 lat. Naukowcy wnikliwie prześledzili ich dane medyczne i dotyczące stylu życia, które pochodziły z projektu o nazwie US National Health and Nutrition Examination Survey. W tym badaniu wykorzystali klasyfikację żywności o nazwie NOVA, czyli tzw. podział żywności na cztery grupy w zależności od stopnia i metody przetworzenia jej składników. Podział jest następujący:

  1. żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona,
  2. przetworzone składniki kulinarne,
  3. żywność przetworzona,
  4. żywność wysokoprzetworzona.

Na podstawie uzyskanych informacji wywnioskowali, że ochotnicy, którzy spożywali duże ilości produktów wysokoprzetworzonych, znacznie częściej wpadały w łagodne stany depresyjne. Co więcej, te osoby rzadko mogły powiedzieć, że miały udany dzień. Przez większość czasu towarzyszył im jednak smutek i niepokój.

Żywność wysokoprzetworzona jest poddana obróbce przemysłowej, często z substancjami dodatkowymi (m.in. cukrem, solą, tłuszczem, konserwantami czy polepszaczami smaku). Zwykle nie wnosi ona żadnej zawartości odżywczej. Niestety produkty wysokoprzetworzone zdominowały nasze jadłospisy – dobrze wyglądają, smakują, a przy tym są wygodne w użyciu i w miarę tanie. Dlatego trudno się nie dziwić, że zwojowały świat.

Do żywności wysokoprzetworzonej zalicza się: słone i słodkie przekąski, chipsy, ciasteczka, ciasta, chleb tostowy, wafle ryżowe, płatki śniadaniowe, frytki, przetworzone produkty mięsne (np. parówki) czy słodzone napoje.

Poradnik Zdrowie: zaburzenia lękowe

Lepiej zrezygnować z produktów typu fast food. Radzą naukowcy

Naukowcy ostrzegają, że ta żywność źle wpływa na zdrowie psychiczne. Wymienili trzy sygnały świadczące o obniżeniu nastroju: łagodna depresja, zwiększona liczba dni niezdrowych psychicznie i liczba dni, podczas których silnie daje o sobie znać uczucie niepokoju.

Podczas badania zadaniem uczestników było udzielenie odpowiedzi na różne pytania, w tym: "Przez ile dni Twoje samopoczucie psychiczne było złe" oraz "ile dni czułeś się zmartwiony, spięty lub niespokojny w ciągu ostatniego miesiąca". Jak pokazują wyniki badania, aż 57 proc. całkowitego spożycia energii stanowiły kalorie, które pochodziły z żywności wysokoprzetworzonej.

Naukowcy wyjaśnili, że dieta obfitująca w produkty wysokoprzetworzone jest niekorzystną kombinacją biologicznie aktywnych dodatków do żywności o niskiej zawartości niezbędnych składników odżywczych. Dlatego też negatywnie odbija się na samopoczuciu.