Uważaj na ten cukier! GIS alarmuje: partia wycofana z rynku
Pilne ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego! Z półek sklepów znika popularny ekologiczny cukier. GIS alarmuje: w jednej z partii wykryto obecność glutenu, co stanowi poważne zagrożenie dla osób z nietolerancją. Sprawdź numer partii i datę ważności, aby upewnić się, że produkt, który masz w domu, jest bezpieczny.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie dotyczące partii cukru kokosowego, w której stwierdzono obecność glutenu. Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać reakcję alergiczną.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o stwierdzeniu obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonej partii cukru kokosowego z Indonezji poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
„Podmiot VINET Łukasz Moskwa przepakował kwestionowany cukier kokosowy i wprowadził do obrotu na terenie Polski. Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej” - przekazał GIS.
Ostrzeżenie dotyczy produktu „Ekologiczny cukier kokosowy 250 g” o numerze partii: „LT251059”, dacie minimalnej trwałości „10.10.2027” i kodzie kreskowym: „5903111231576”.
Jego producentem jest „Vinet Łukasz Moskwa, ul. Szymanowskiego 5, 05-092 Łomianki”.
Według GIS, producent poinformował swoich kontrahentów o niezgodności, a odbiorcy realizują procedurę wycofania produktu z obrotu. Proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce monitorują Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań - zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu.(PAP)
