Dożył 113 lat. Rodzina zdradziła jego przepis na zdrowe i długie życie
Francisco Núñez Olivera dożył sędziwego wieku. Odszedł w 2018 roku, mając 113 lat. Jego bliscy wyznali, że uchodził za bardzo szczęśliwą i cieszącą się zdrowiem osobę. Przykładał ogromną wagę do przestrzegania nawyków żywieniowych. Okazuje się, że jego sekretem na długowieczność był pewien czerwony napój. Sięgał po niego co wieczór.
Rodzina zdradziła ulubiony napój stulatka
Hiszpański superstulatek Francisco Núñez Olivera przeżył 113 lat, zyskując tytuł najstarszego człowieka na świecie. Prowadził spokojnie życie w małej wiosce. Nie lubił wdawać się w konflikty, nawet w rodzinnym gronie. Właściwe odżywianie pozwoliło mu utrzymać dobre zdrowie przez długie lata, ale niewątpliwie miał też wyjątkowe geny. Jak zdradzili jego bliscy w rozmowie z lokalnymi mediami, choroby omijały go szerokim łukiem. Co zatem spożywał, że cieszył się tak długim życiem?
Córka stulatka wyznała, że jej ojciec prowadził bardzo proste i harmonijne życie. Miał swoje nawyki żywieniowe, które miały duży wpływ na jego kondycję fizyczną. Zwykle na śniadanie spożywał puszyste i miękkie biszkopty (tzw. magdalenki), które ponoć są w Hiszpanii wypiekane od czasów średniowiecznych. Polewał je oliwą z oliwek i jogurtem. Z kolei na obiad serwował sobie gulasz rybny lub mięsny, a na kolację – płatki zbożowe z mlekiem. Według rodziny w jadłospisie mężczyzny szczególne miejsce zajmował pewien napój. Każdego wieczoru wypijał jeden kieliszek czerwonego wina.
Czerwone winą receptą na długie życie. To możliwe?
Co o tym sadzą eksperci? Na łamach czasopisma "Journal of Epidemiology & Community Health" ukazały się wyniki badań, z których wynika, że długotrwałe spożywanie niewielkiej ilości alkoholu pomaga obniżyć ryzyko zgonu z przyczyn m.in. chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, holenderscy badacze z Wageningen University dowiedli, że może także wydłużyć oczekiwaną długość życia.
Natomiast wyniki innej analizy, opublikowanej w "British Journal of Nutrition", sugerują, że flawonoidy, w które obfituje czerwone wino, pomagają funkcjonować organizmowi wydajniej. Te związki bioaktywne mogą chronić go przed codziennymi toksynami i stresorami. Dodatkowo badacze odkryli, że czerwone wino bogate w antyoksydanty może zmniejszyć śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.