Dieta MIND zmniejsza ryzyko demencji? Naukowcy twierdzą, że tak
Eksperci z Rush University Medical Center wykazali, że specjalny rodzaj diety spowalnia spadek funkcji poznawczych u osób starszych, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia u nich demencji. Według naukowców przestrzeganie zasad tego jadłospisu może przyczynić się do budowania odporności poznawczej u seniorów.
Autorzy badania chcieli sprawdzić powiązania diety MIND z różnymi patologiami mózgu i funkcji poznawczych. Dieta MIND łączy w sobie dietę śródziemnomorską i dietę DASH.
Naukowcy przenalizowali 569 przypadków. Uczestnicy byli poproszeni o wypełnianie corocznych ocen i testów poznawczych, by sprawdzić, czy rozwinęły się u nich problemy z pamięcią i myśleniem. Po ich śmierci na podstawie danych żywieniowych, wykonanych testów i pełnych autopsji, badacze ocenili stosowaną dietę na podstawie pokarmów, jakie spożywali.
Ocena diety obejmowała 15 składników, w tym 10 z grupy pokarmów zdrowych dla mózgu (np. orzechów, zielonych warzyw liściastych, roślin strączkowych, ryb) oraz 5 grup niezdrowej żywności, czyli czerwonego mięsa smażonego jedzenia i posiłków typu fast food, ciast oraz słodyczy, masła i serów.
Średni wiek ochotników, którzy zdecydowali się wziąć udział w badaniach, w chwili śmierci wyniósł 91 lat, a około 70 proc. stanowiły kobiety. Dwie trzecie uczestników miało pośmiertnie stwierdzoną diagnozę choroby Alzheimera (AD).
Okazało się, że wyższy wynik diety MIND wiązał się z lepszym globalnym funkcjonowaniem poznawczym przed śmiercią, niezależnie od powszechnej patologii mózgu. Odkrycie naukowców sugeruje, że ta dieta może przyczynić się do odporności poznawczej u osób starszych.
Co ciekawe, naukowcy wykazali, że dieta MIND nie wiązała się ze wskaźnikami patologii naczyniowej, takimi jak mikrozawały, makrozawały czy miażdżyca naczyń mózgowych oraz miażdżyca tętnic.
Polecany artykuł: