Dieta MIND zmniejsza ryzyko demencji? Naukowcy twierdzą, że tak

2021-09-22 12:12

Eksperci z Rush University Medical Center wykazali, że specjalny rodzaj diety spowalnia spadek funkcji poznawczych u osób starszych, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia u nich demencji. Według naukowców przestrzeganie zasad tego jadłospisu może przyczynić się do budowania odporności poznawczej u seniorów.

Autorzy badania chcieli sprawdzić powiązania diety MIND z różnymi patologiami mózgu i funkcji poznawczych. Dieta MIND łączy w sobie dietę śródziemnomorską i dietę DASH.

Naukowcy przenalizowali 569 przypadków. Uczestnicy byli poproszeni o wypełnianie corocznych ocen i testów poznawczych, by sprawdzić, czy rozwinęły się u nich problemy z pamięcią i myśleniem. Po ich śmierci na podstawie danych żywieniowych, wykonanych testów i pełnych autopsji, badacze ocenili stosowaną dietę na podstawie pokarmów, jakie spożywali.

Najlepsze ćwiczenia dla seniorów

Ocena diety obejmowała 15 składników, w tym 10 z grupy pokarmów zdrowych dla mózgu (np. orzechów, zielonych warzyw liściastych, roślin strączkowych, ryb) oraz 5 grup niezdrowej żywności, czyli czerwonego mięsa smażonego jedzenia i posiłków typu fast food, ciast oraz słodyczy, masła i serów.

Średni wiek ochotników, którzy zdecydowali się wziąć udział w badaniach, w chwili śmierci wyniósł 91 lat, a około 70 proc. stanowiły kobiety. Dwie trzecie uczestników miało pośmiertnie stwierdzoną diagnozę choroby Alzheimera (AD).

Okazało się, że wyższy wynik diety MIND wiązał się z lepszym globalnym funkcjonowaniem poznawczym przed śmiercią, niezależnie od powszechnej patologii mózgu. Odkrycie naukowców sugeruje, że ta dieta może przyczynić się do odporności poznawczej u osób starszych.

Co ciekawe, naukowcy wykazali, że dieta MIND nie wiązała się ze wskaźnikami patologii naczyniowej, takimi jak mikrozawały, makrozawały czy miażdżyca naczyń mózgowych oraz miażdżyca tętnic.

Źródło:

MIND Diet, Common Brain Pathologies, and Cognition in Community-Dwelling Older Adults, IOS Press 2021, online https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad210107, dostęp 22.09.2021

O autorze
Patrycja Pupiec
Współpracowała z agencjami marketingowymi, tworząc dla nich wartościowe treści. Od wielu lat związana z organizacjami charytatywnymi, gdzie działa na rzecz najbardziej potrzebujących. Specjalizuje się w tematyce ochrony zdrowia i psychologii. Interesuje się sportem oraz naukowymi odkryciami, zwłaszcza tymi dotyczącymi medycyny. Prywatnie miłośniczka zwierząt, pieszych wędrówek i twórczości Edwarda Stachury.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.