Białko w diecie chroni przed nadciśnieniem. Ale jest jeden haczyk

2022-03-16 10:34

Według nowego badania przeprowadzonego przez chińskich naukowców, opublikowanego w czasopiśmie American Heart Association Hypertension zrównoważona dieta, zawierająca białko z różnych źródeł może obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.

Białko w diecie chroni przed nadciśnieniem. Ale jest jeden haczyk
Autor: Getty Images

Nadciśnienie to poważny problem

Prawie połowa dorosłych obywateli Stanów Zjednoczonych cierpi na nadciśnienie. Wysokie ciśnienie tętnicze stanowi główny czynnik ryzyka chorób serca, udaru i innych schorzeń przewlekłych. Jednak nowe badanie rzuca nowe światło na korelację pomiędzy dietą a ciśnieniem krwi.

Dotychczas związek pomiędzy poziomem białka w diecie a poziomem ciśnienia krwi były niespójne. American Heart Association zaleca spożywanie około 5,5 uncji białka dziennie, czyli około 156 gram. Co więcej, eksperci AHA przypominają o 1-2 porcji tego makroskładnika, pochodzących ze zdrowych źródeł takich jak rośliny, niskotłuszczowe produkty mleczne, owoce morza, a także niektórych rodzajów chudego mięsa i drobiu.

Większa różnorodność białka w diecie może pozytywnie wpływać na ciśnienie krwi

W badaniu analizowano dane ponad 12 tysięcy osób dorosłych, którzy wzięli udział w co najmniej dwóch z siedmiu rund ankiety dotyczącej żywienia i zdrowia w Chinach w latach 1997-2015. Średni czas obserwacji wynosił 6 lat. Nieco mniej niż połowa uczestników to mężczyźni w średnim wieku 41 lat. Na podstawie uzupełnionych ankiet, naukowcy byli w stanie wskazać konkretne zależności dt. różnych źródeł białka spożywanych przez ochotników analiz.

Białka – obok węglowodanów i tłuszczów – stanowią jeden z podstawowych makroskładników. Źródła białka analizowane w badaniach obejmowały produkty takie jak:

  • przetworzone czerwone mięso
  • pełnoziarniste, rafinowane ziarna
  • drób
  • ryby
  • jaja
  • nieprzetworzone czerwone mięso
  • rośliny strączkowe.

Okazuje się, że Chińczycy, którzy w swojej diecie zachowują większą różnorodność źródeł białka, mają znacznie mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia w porównaniu osobami, które spożywali najmniej zróżnicowane białka. Pod względem analiz różnorodności białek w diecie, ludzie uzyskujący najwyższe wyniki byli aż o 66 proc. mniej narażeni na nadciśnienie niż ci, którzy uzyskali najniższe wyniki.

- Przesłanie dotyczące zdrowia serca jest takie, że spożywanie zrównoważonej diety zawierającej białka z różnych źródeł, zamiast skupiania się na jednym źródle białka pokarmowego, może pomóc w zapobieganiu rozwojowi wysokiego ciśnienia krwi – powiedział w komunikacie prasowym autor badania dr Xianhui Qin ze szpitala w Guangzhou w Chinach.

Poradnik Zdrowie: nadciśnienie

Nadcisnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna. Co o nim wiesz?

Pytanie 1 z 7
O jakiej wartości ciśnienia tętniczego mówi się, że jest idealna?
Nadcisnienie

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki