RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

25 komentarze
Autor: Na podstawie poradnika WWF "Jaka ryba na obiad"

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne do pracy mózgu i serca, chroniące przed ADHD, chorobą Alzheimera, wzrostem cholesterolu. Niestety nie wszystkie gatunki ryb warto jeść - niektórych jest tak mało, że istnieje groźba, że zupełnie wyginą. Dowiedz się, które ryby możesz jeść, nie przyczyniając się do wyginięcia gatunków.

Te gatunki ryb nie są zagrożone przełowieniem. Możesz je kupować i jeść z czystym sumieniem:

  • czarniak
  • flądra (stornia)
  • karp
  • łosoś hodowlany (norweski)
  • łosoś pacyficzny
  • mintaj
  • okoń
  • omułek jadalny, hodowlany
  • pstrąg tęczowy
  • sandacz pochodzący z wód słodkich
  • szczupak
  • szprot
  • śledź

Ryby niezagrożone wyginięciem: czarniak

Jest to ryba z rodziny dorszowatych, ale w odróżnieniu od dorsza żyje głównie w ławicach, które najczęściej trzymają się górnych warstw wody. Jest bardzo smaczna.
Występowanie: największe zasoby znajdują się w Morzu Północnym, Morzu Barentsa i wokół Islandii.
Zalecenia: kupuj bez obaw czarniaki, które zostały schwytane w Morzu Północnym i wzdłuż wybrzeży Norwegii. Unikaj filetów, które są krótsze niż 30 cm.

Ryby niezagrożone wyginięciem: flądra

Flądra, zwana również stornią, jest najczęściej spotykana w wodach słonawych, a także w ujściach rzek. Zamieszkuje wszelkiego rodzaju miękkie dna, zarówno muliste, jak i piaszczyste. Flądra jest aktywna nocą, a w dzień leży zakopana w dnie. Żywi się małymi skorupiakami, mięczakami. Zimą prawie całkowicie przestaje się odżywiać i migruje do głębszych, bardziej słonych wód.
Występowanie: wzdłuż wybrzeży całej Europy aż do Morza Barentsa i Morza Białego. Spotykana jest w całym Bałtyku.
Zalecenia: kupuj duże flądry (większe niż 20 cm) bez obaw. Mięso tej ryby jest doskonałe!

Ryby niezagrożone wyginięciem: karp

Karp jest jedną z najważniejszych ryb hodowlanych w Polsce. Według szacunków na świecie odławia się ok. 200 tys. ton karpia rocznie. Przez wędkarzy karp jest uważany za rybę waleczną i przebiegłą. Karp, występujący w polskich jeziorach i rzekach, jest albo uciekinierem ze stawów sztucznych, albo został tam wprowadzony przez zarybianie. W Polsce karp nie rozradza się w środowisku naturalnym ze względu na zbyt niską temperaturę wody - jest to gatunek od wielu setek lat hodowany w gospodarstwach rybackich.
Występowanie: wody słodkie.
Zalecenia: kupuj karpia bez obaw. W polskich sklepach znajdziesz tylko karpie hodowlane.

Ryby niezagrożone wyginięciem: łosoś hodowlany (norweski)

Najczęściej spotykany w polskich sklepach. Kupuj go bez obaw.

Ryby niezagrożone wyginięciem: łosoś pacyficzny

W polskich sklepach dostępny jest już łosoś pacyfistyczny, poławiany w wybrzeży Alaski, posiadający certyfikat MSC - można go jeść bez obaw.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 22.04.2017 12:14
Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a prywatnie właścicielka 8% akcji SinkabergHansen AS, jednego z największych koncernów łososiowego przemysłu w tym kraju uciekała przed dziennikarzami gdzie pieprz rośnie. Film do obejrzenia w internecie: https://www.youtube.com/watch?v=MgrFXN4d1Jc. Życzę smacznego przy jedzeniu tej trucizny za minimum 50 zł/kg.
ergan, 04.03.2013 8:54
No bo należy jeść, ze względu na kwasy omega-3 które dobrze wpływają na serce i pracę mózgu. Na szczęście omega-3 można znaleźć też w innych produktach takich jak np. olej rzepakowy czy orzechy włoskie.
 

Ryby niezagrożone wyginięciem: mintaj

Mintaj jest jedną z najważniejszych ryb dla światowego rybołówstwa. Należy do rodziny dorszowatych i podobnie jak dorsz posiada trzy płetwy grzbietowe i wąsy. Zamieszkuje płytkie wody oraz głębiny do 200 m. W ciągu dnia przemieszcza się pomiędzy dnem morza a powierzchnią wody. Jest to ryba stosunkowo szybko rosnąca, która dożywa nawet 17 lat, żywi się głównie krylem, skorupiakami i innymi rybami. Samice często są chwytane podczas okresu godowego dla ikry, a mięso mintaja wykorzystywane jest do produkcji paluszków rybnych, filetów, a także jako surimi - imitacja mięsa z kraba. 
Występowanie: Mintaj jest północno-pacyficznym ekologicznym odpowiednikiem atlantyckiego dorsza. Żyje w zimnych wodach wzdłuż zachodniego wybrzeża Ameryki i wschodniego wybrzeża Azji.
Zalecenia: kupuj mintaja bez obaw. Wybieraj jednak przede wszystkim te pochodzące z Zatoki Alaski, Morza Beringa i Wysp Aleuckich, które posiadają certyfikat MSC.

Ryby niezagrożone wyginięciem: okoń europejski

Jest smaczną rybą, której mięso docenia się już od tysięcy lat. W przeszłości wykorzystywano również ości i łuski okoni do wyrabiania kleju i ozdób. Mówi się, że okoń "bierze na wszystko", dlatego też od dawna jest popularną rybą wśród wędkarzy. Niedoświadczeni wędkarze mogą go pomylić z sandaczem, jednak ten drugi wyróżnia się smuklejszą budową, większymi gabarytami i inną paszczą. Odławiany jest z uwagi na smaczne mięso.
Występowanie: żyje w rzekach i jeziorach w całym kraju.
Zalecenia: kupuj okonie bez obaw. Unikaj ryb mniejszych niż 15 cm.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia:

Aktualizacja: 02.03.2012

Komentarze (1 - 10 z 25)
ewa, 20.12.2016 15.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
LOSOS NORWESKI HODOWLANY??? powinno sie go jesc?? Kto pisal ten tekst? Medal....za brak posiadania informacji
 
Gumji, 14.08.2016 09.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Brdurka.bzdurka, bzdurka... flądra od dawna w innych krajach jest gatunkiem chronionym, w Polsce nie objęto ponieważ Polaczki jedzą jej dużo będąc nad morzem :/ jest odławiana tak jak 16 innych bałtyckich gatunków, które przez WWF zostało uznane za zagrożone. Nie karmncie ludzi taką wiedzą bo to nie jest dobra wiedza. Słuszna z tym co ogłosi nasze ministerstwo nie znaczy prawdziwa.
 
Od 10 lat mieszkam w Norwegii!, 01.02.2016 18.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Norweski losos karmiony jest karma do ktorej dodaje sie pestycydy m. in. ETOXYKINE, ktora powoduje, ze nie psuje sie tran w karmie dla lososi polecam film na youtube "CALA PRAWDA O RYBACH" . Niestety hoduja tez dorsza dlatego przestalam kupowac ale polecam ryby, ktore lowione sa w morzu SEJ (czarniak), LANGA obie sa z rodziny dorszowatych naprawde smaczne. Siostra mojego meza kupowala norweskiego seja w makro (tanio). Przez to, ze tu mieszkam nie moge patrzec na ryby, moj maz przynosi do domu 100 makrel uwielbia lowic jak to mowia co za duzo to nie zdrowo.
 
biolog, 08.01.2016 11.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Omułek jest rybą? Od kiedy? Jakaś nowa systematyka umieszcza mięczaaka w kręgowcach? Cośs mnie ominęło?
 
darecki, 21.12.2015 21.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zastanowilaś się choć przez chwię nad tym co piszesz? Czy ty wiesz w ogóle co to są pestycydy? Jeśli nie wiesz to poczytaj a jeśli wiesz to powiedz mi z jakiego powodu kokolwiek miałby nimi faszerować ryby hodowlane?
 
filet, 01.10.2015 22.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ha ha ha ha ha ha ale redaktorek pojechał! Do gimnazjum, czas skończyć jakąś szkłę!
 
Mark, 05.05.2015 18.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hodowlany łosoś norweski? Kto te bzdury wypisuje? Polecam film "Cała prawda o rybach". Każdy kto to go zobaczy będzie omijał łososia norweskiego szerokim łukiem. Osobiście straciłem szacunek dla Norwegów. Zafundowali ludziom masowe trucie przyklepane przez minister w rządzie Norwegii.
 
Magda, 21.01.2015 19.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co za głupoty!!! Łosoś to największe zło , polecam film dokumentalny " cała prawda o rybach" . Ryby chodowlane faszerowane sa antybiotykami , pestycydami.....i rożnym innym dziadostwem co powoduje raka i inne choroby. Zdrowa ryba to ta co w stawie za domem pływa ....dzięki jezeli ktoś to przeczytał . Poradnik o zdrowiu, a takie rzeczy piszą
 
Agata, 12.01.2015 12.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ku przestrodze: https://www.youtube.com/watch?v=XomF1er9mLc&feature=youtu.be
 
oper11, 06.09.2014 23.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
naucz się najpierw pisać po polsku.
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

48

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

45

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

44

Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie

Zakwaszenie organizmu to efekt niewłaściwego sposobu odżywiania. Coraz częściej włączamy do diety...

więcej

41

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.