RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

19 komentarze
Autor: Na podstawie poradnika WWF "Jaka ryba na obiad"

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne do pracy mózgu i serca, chroniące przed ADHD, chorobą Alzheimera, wzrostem cholesterolu. Niestety nie wszystkie gatunki ryb warto jeść - niektórych jest tak mało, że istnieje groźba, że zupełnie wyginą. Dowiedz się, które ryby możesz jeść, nie przyczyniając się do wyginięcia gatunków.

Te gatunki ryb nie są zagrożone przełowieniem. Możesz je kupować i jeść z czystym sumieniem:

  • czarniak
  • flądra (stornia)
  • karp
  • łosoś hodowlany (norweski)
  • łosoś pacyficzny
  • mintaj
  • okoń
  • omułek jadalny, hodowlany
  • pstrąg tęczowy
  • sandacz pochodzący z wód słodkich
  • szczupak
  • szprot
  • śledź
Nie przegap

Ryby niezagrożone wyginięciem: czarniak

Jest to ryba z rodziny dorszowatych, ale w odróżnieniu od dorsza żyje głównie w ławicach, które najczęściej trzymają się górnych warstw wody. Jest bardzo smaczna.
Występowanie: największe zasoby znajdują się w Morzu Północnym, Morzu Barentsa i wokół Islandii.
Zalecenia: kupuj bez obaw czarniaki, które zostały schwytane w Morzu Północnym i wzdłuż wybrzeży Norwegii. Unikaj filetów, które są krótsze niż 30 cm.

Ryby niezagrożone wyginięciem: flądra

Flądra, zwana również stornią, jest najczęściej spotykana w wodach słonawych, a także w ujściach rzek. Zamieszkuje wszelkiego rodzaju miękkie dna, zarówno muliste, jak i piaszczyste. Flądra jest aktywna nocą, a w dzień leży zakopana w dnie. Żywi się małymi skorupiakami, mięczakami. Zimą prawie całkowicie przestaje się odżywiać i migruje do głębszych, bardziej słonych wód.
Występowanie: wzdłuż wybrzeży całej Europy aż do Morza Barentsa i Morza Białego. Spotykana jest w całym Bałtyku.
Zalecenia: kupuj duże flądry (większe niż 20 cm) bez obaw. Mięso tej ryby jest doskonałe!

Ryby niezagrożone wyginięciem: karp

Karp jest jedną z najważniejszych ryb hodowlanych w Polsce. Według szacunków na świecie odławia się ok. 200 tys. ton karpia rocznie. Przez wędkarzy karp jest uważany za rybę waleczną i przebiegłą. Karp, występujący w polskich jeziorach i rzekach, jest albo uciekinierem ze stawów sztucznych, albo został tam wprowadzony przez zarybianie. W Polsce karp nie rozradza się w środowisku naturalnym ze względu na zbyt niską temperaturę wody - jest to gatunek od wielu setek lat hodowany w gospodarstwach rybackich.
Występowanie: wody słodkie.
Zalecenia: kupuj karpia bez obaw. W polskich sklepach znajdziesz tylko karpie hodowlane.

Ryby niezagrożone wyginięciem: łosoś hodowlany (norweski)

Najczęściej spotykany w polskich sklepach. Kupuj go bez obaw.

Ryby niezagrożone wyginięciem: łosoś pacyficzny

W polskich sklepach dostępny jest już łosoś pacyfistyczny, poławiany w wybrzeży Alaski, posiadający certyfikat MSC - można go jeść bez obaw.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
ergan, 04.03.2013 8:54
No bo należy jeść, ze względu na kwasy omega-3 które dobrze wpływają na serce i pracę mózgu. Na szczęście omega-3 można znaleźć też w innych produktach takich jak np. olej rzepakowy czy orzechy włoskie.
Nie zarejestrowany, 28.02.2013 15:43
Jak się poczyta to praktycznie ryb nie powinno się jeść . SA albo z hodowli z antybiotykami lub z morza z zanieczyszczeniami. To paranoja.A tu wszyscy dietetycy mówią ,zęby jeść obowiązków. No jaja.
 

Ryby niezagrożone wyginięciem: mintaj

Mintaj jest jedną z najważniejszych ryb dla światowego rybołówstwa. Należy do rodziny dorszowatych i podobnie jak dorsz posiada trzy płetwy grzbietowe i wąsy. Zamieszkuje płytkie wody oraz głębiny do 200 m. W ciągu dnia przemieszcza się pomiędzy dnem morza a powierzchnią wody. Jest to ryba stosunkowo szybko rosnąca, która dożywa nawet 17 lat, żywi się głównie krylem, skorupiakami i innymi rybami. Samice często są chwytane podczas okresu godowego dla ikry, a mięso mintaja wykorzystywane jest do produkcji paluszków rybnych, filetów, a także jako surimi - imitacja mięsa z kraba. 
Występowanie: Mintaj jest północno-pacyficznym ekologicznym odpowiednikiem atlantyckiego dorsza. Żyje w zimnych wodach wzdłuż zachodniego wybrzeża Ameryki i wschodniego wybrzeża Azji.
Zalecenia: kupuj mintaja bez obaw. Wybieraj jednak przede wszystkim te pochodzące z Zatoki Alaski, Morza Beringa i Wysp Aleuckich, które posiadają certyfikat MSC.

Ryby niezagrożone wyginięciem: okoń europejski

Jest smaczną rybą, której mięso docenia się już od tysięcy lat. W przeszłości wykorzystywano również ości i łuski okoni do wyrabiania kleju i ozdób. Mówi się, że okoń "bierze na wszystko", dlatego też od dawna jest popularną rybą wśród wędkarzy. Niedoświadczeni wędkarze mogą go pomylić z sandaczem, jednak ten drugi wyróżnia się smuklejszą budową, większymi gabarytami i inną paszczą. Odławiany jest z uwagi na smaczne mięso.
Występowanie: żyje w rzekach i jeziorach w całym kraju.
Zalecenia: kupuj okonie bez obaw. Unikaj ryb mniejszych niż 15 cm.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia:

Aktualizacja: 02.03.2012

Komentarze (1 - 10 z 19)
Mark, 05.05.2015 18.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hodowlany łosoś norweski? Kto te bzdury wypisuje? Polecam film "Cała prawda o rybach". Każdy kto to go zobaczy będzie omijał łososia norweskiego szerokim łukiem. Osobiście straciłem szacunek dla Norwegów. Zafundowali ludziom masowe trucie przyklepane przez minister w rządzie Norwegii.
 
Magda, 21.01.2015 19.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co za głupoty!!! Łosoś to największe zło , polecam film dokumentalny " cała prawda o rybach" . Ryby chodowlane faszerowane sa antybiotykami , pestycydami.....i rożnym innym dziadostwem co powoduje raka i inne choroby. Zdrowa ryba to ta co w stawie za domem pływa ....dzięki jezeli ktoś to przeczytał . Poradnik o zdrowiu, a takie rzeczy piszą
 
Agata, 12.01.2015 12.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ku przestrodze: https://www.youtube.com/watch?v=XomF1er9mLc&feature=youtu.be
 
oper11, 06.09.2014 23.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
naucz się najpierw pisać po polsku.
 
Cyrk, 20.03.2014 20.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Naprawdę jak narażać ludzi na ubytki w zdrowiu, osoba która napisała ten artykuł jest niekompetentna i kompletnie nie ma pojęcia o czym pisze. Po pierwsze nigdy nie kupujcie ryb hodowlanych! Są paszone najgorszymi śmieciami i antybiotykami ponieważ jest ich dużo na małym obszarze i szerzyłyby się wśród nich choroby. Po drugie nie wolno spożywać ryb z Morza Bałtyckiego ponieważ Bałtyk jest zanieczyszczony odpadami przemysłowymi, chyba że chcecie szybko umrzeć to smacznego życzę. Po trzecie gdy kupujecie ryby, musicie zwracać uwagę na obszary połowów tzw. fao - najlepsze i najzdrowsze ryby wyławiane są w strefie fao 27 (czytajcie żeby nie były bałtyckie! tylko atlantyckie) Należy uważać na obszary fao 61, 71, 67, 77 - wszystkie ryby z tych obszarów są napromieniowane radioaktywnie przez Fukushime!! W dzisiejszych czasach następuje świadoma depopulacja ludności świata i jeżeli chcecie, żeby wasze dzieci umierały na ciężkie nowotwory złośliwe nie dożywając 20 lat, dalej nie przywiązujcie wagi do tego co spożywacie.
 
hurtowniaryb24, 09.11.2013 10.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
O czym powinieneś wiedzieć kupując mrożone ryby ? Wyróżniamy 3 podstawowe kryteria które decydują o jakości i cenie mrożonej ryby w sklepie . 1 Miejsce zamrożenia : Sea Frozen ( Mrożenie na statku ) * najwyższa jakość * minimalnie wyższa cenna od ryb mrożonych na lądzie Land Frozen ( Mrożenie na lądzie ) * niska jakość * niska cena 2 Ilość glazury : Ryby bez glazury " shatter pack" ( bez wody ) Ryby z glazurą " IQF " ( z wodą ) 3 Czynnik przyrodniczy : Warunki pogodowe , obfitość połowu .
 
Rybak, 25.10.2013 00.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Debilizm nie z tej ziemi dorsz atlantycki lowiony w baltyku w 90%trafia na eksport glownie do francji a oni haddoka i inne wynalazki maja na wyciagniecie reki co do lososi które odżywiane sa smiesznamaczka z dodatkiem niewiadomo jakich wynazalkow a dziko zyjecego to roznice sa kolosalne z hodowli je by przezyc to co mu się sypie dziki jest bardzo wybredny ibyle scierwa niezje wystarczy zobaczyć nayoutube jak długo obserwuje przynete na wedce i się zastanawia czy ugrysc poza tym mieso jest o niebo smaczniejsze i bez strachu można robicze swierzego tatara gdzie z Norwega by człowiek zaraz czerwony się zrobil od tych chorych barwnikow
 
sylwia, 29.06.2013 16.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
http://www.rybynapolskimrynku.pl/2010/10/skladniki-odzywcze-i-substancje-niepozadane/
 
jasio zeszkoły, 18.02.2013 19.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
teraz wszystko jest trujące nawet związki małżeńskie bywają toksyczne
 
stahu, 17.02.2012 04.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W ZADNYM PRZYPADKU NIE NALEZY KOMU KOLWIEK POLECAC TEJ RYBY A SZCZEGOLNIE DZIECIOM JAKO ZDROWA W SPOZYCIU TO PRZESTEPSTWO PRZECIW LUDZKOSCI
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

24105

Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE

Wyleczyć chorobę to jedno, a drugie - często zadanie trudniejsze niż pierwsze - to szybko odzyskać...

więcej

14752

Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową

Imbir to przyprawa, która coraz częściej znajduje zastosowanie w naszej kuchni - od flaków i...

więcej

14505

Jaką wartość odżywczą ma JAJKO? Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi,...

więcej

17630

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Należy ocenić twój sposób odżywiania, aby wprowadzić poprawki błędów, jakie robisz. Nie wiem też, czy lekarz przepisał ci leki rozkurczowe, czy blokujące wydzielanie kwasu solnego. Jeśli rozkurczowe,...

Bardzo się cieszę, że napisałaś. W pierwszej kolejności radziłabym tobie udać się do dietetyka specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania oraz psychologa. Pozwoli ci to spojrzeć na jedzenie nie...

Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 05, 2015

Odchudzanie bez diety nie ma szans. Jeżeli dostarczasz cały czas cukry to jak chcesz schudnąć? To właśnie one powodują tycie. Posiłki z warzywami, ryżem, olejami są wskazane. Fasole, grochy z warzywami (nawet w postaci kotletów) i tłuszcze. Trenuj aeroby lub Tabate. Jedź i pij dużo wody....

data

Lipiec 04, 2015

Zgadzam się w pełni, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest "paliwem" dla naszego mózgu i nakręca nasz metabolizm. Przeczytałam artykuł, który bardzo pomógł mi zrozumieć, jak się odżywiać, żeby zdrowo schudnąć na http://www.madrezywienie.pl/zalecenia-zywieniowe/

data

Lipiec 02, 2015

Witam . Bulimia - to nie do końca choroba .tzw kotlety to zaniedbanie i tumiwisizm ale jak się ktoś chce odchudzać to proces ten powinien przebiegać powoli i powinien być uzależniony od naszej woli; - sen od 23 do 5,6tej , żadne polegiwanie w innych porach - przestawić mózg na inne...

data

Lipiec 03, 2015

dobr dieta od dietetyka i codziennie dużo sportu miedzy innymi biegania

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.