Polipy w jelicie grubym, jelicie cienkim i w żołądku. Kiedy usuwać polipy?

2017-06-23 12:10

Polipy w jelitach i w żołądku wyglądem przypominają małe baloniki. Powstają w wyniku uwypuklenia śluzówki do światła jelita i przez długi czas mogą nie dawać żadnych objawów. Czy polipy jelita i polipy żołądka mogą być groźne? Tak, zazwyczaj trzeba usuwać je chirurgicznie, bo niektóre polipy jelita mają zdolność do przekształcania się w nowotwory.

Polipy to zazwyczaj łagodne, nienowotworowe zmiany. Niektóre systematycznie się rozrastają, inne powstają i po pewnym czasie znikają. Jednak nie wolno ich lekceważyć, ponieważ niektóre rodzaje polipów mają skłonność do złośliwienia (przekształcenia się w raka).

Rodzaje polipów w jelitach

  • uszypułowane;
  • nieuszypułowane.

Najczęściej występujący polip uszypułowany przypomina guzik na nóżce. Polip bez szypuły to guzowata narośl na powierzchni błony śluzowej. Oba rodzaje polipów mogą rozwinąć się nie tylko w jelitach, ale w niemal każdym miejscu naszego ciała.

Polipy w jelicie grubym

Umiejscowione w jelicie grubym polipy często nie dają żadnych dolegliwości, chociaż zdarza się, że są przyczyną krwawienia z odbytu. Ale objawem niecharakterystycznym polipów jelitowych mogą być także bóle i kurcze w dole brzucha. Kobiety porównują je do bólu występującego przed miesiączką, a panowie do tych odczuwanych przy zapaleniu pęcherza.

Polipy w jelicie grubym wykrywa się przypadkowo przy radiologicznym badaniu przewodu pokarmowego, ale zwykle podczas kolonoskopii. Ponieważ dość łatwo ulegają zezłośliwieniu, należy je usunąć. Jeśli nie są zbyt duże, można to zrobić w czasie kolonoskopii. Większe muszą być usuwane chirurgicznie. Usunięte z jelita polipy zawsze poddaje się badaniom histopatologicznym, aby sprawdzić, czy nie zawierały komórek nowotworowych. Osoba, która miała usunięte polipy z jelita grubego, powinna co 2-3 lata wykonywać kolonoskopię i przestrzegać diety – unikać konserwantów, wybierać produkty bogate w błonnik, pić dużo wody i ograniczyć spożycie czerwonego mięsa.

Warto wiedzieć

Rodzinna polipowatość jelita grubego

Rodzinna polipowatość jelita grubego (FAP) to choroba dziedziczna, która charakteryzuje się występowaniem licznych polipów w jelicie grubym. Jeśli nie zostaną one wyleczone, przekształcą się w raka, a ryzyko to wynosi niemalże 100 proc. Dlatego w rodzinach obciążonych tego typu polipowatością zaleca się wykonywać badania profilaktyczne (zwykle sigmoskopię) u najmłodszych jej członków (już od 10. roku życia) raz w roku.

Polipy w żołądku

Polipy w żołądku wykrywane są podczas gastroskopii. Rzadko są przyczyną krwawień z przewodu pokarmowego, wymiotów czy bólu brzucha. Rozwijają się u osób, które unikają warzyw, owoców i jedzą tłusto. Polipom towarzyszą zmiany zapalne, choroba wrzodowa żołądka oraz zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Usuwa się je chirurgicznie, bo mają skłonność do przekształcania się w nowotwory.

Polipy w jelicie cienkim

W jelicie cienkim rozwijają się dwa typy polipów – drzewkowe i cewkowe. Z tych pierwszych może się rozwinąć rak. Polipy jelita cienkiego często współistnieją z rakiem jelita grubego. Objawem choroby są krwawienia z przewodu pokarmowego i ból spowodowany niedrożnością jelita. Polipy wzrastające w dwunastnicy blokują odpływ żółci z dróg żółciowych, co prowadzi do żółtaczki. Usuwa się je chirurgicznie.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.