Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Niektóre grzyby trujące i niejadalne są tak bardzo podobne do tych jadalnych, że nawet doświadczeni grzybiarze mają wątpliwości. Jednak są pewne szczegóły, dzięki którym można rozpoznać różnicę między grzybami jadalnymi a trującymi.
Pamiętaj, że w razie problemów z rozpoznaniem zebranych grzybów, można przynieść je na bezpłatne badanie do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Najlepiej przynieść całe grzyby. Jednak jeżeli będą suszone lub w kawałkach, to także będą sprawdzone przez specjalistów.
Wśród badanych grzybów zdarzają się te trujące, gdyż ludzie niestety zrywają grzyby, których nie znają lub mylą je z innymi. Nie powinno się zbierać, kupować, co do których są choćby najmniejsze wątpliwości.
Objawy zatrucia grzybami najczęściej pojawiają się od 8 u do 24 godzin po ich spozyciu. Są to biegunka, wymioty, bóle brzucha i nóg. Dochodzi do uszkodzenia wątroby. Niekiedy konieczny jest przeszczep wątroby, aby uratować życie chorego.
 
                  
 
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        