Czy pomarańczowy kolor stolca to powód do obaw? Zdradzamy, co się za nim kryje

2022-12-21 10:51

Stolec zdrowego człowieka ma brązowy kolor, dlatego zmiana jego koloru to dla wielu osób powód do niepokoju. Zbyt jasne stolce mogą świadczyć o problemach z wątrobą lub trzustką, z kolei stolce czarne, smoliste mogą mieć związek z krwawieniem z przewodu pokarmowego. A o czym świadczy pomarańczowe zabarwienie kału? Wbrew pozorom nie zawsze trzeba się tym martwić.

Czy pomarańczowy kolor stolca to powód do obaw? Zdradzamy, co się za nim kryje
Autor: Getty Images Czy pomarańczowy kolor stolca to powód do obaw? Zdradzamy, co się za nim kryje

Lekarze nie bez powodu radzą, by raz na jakiś czas zajrzeć do muszli klozetowej i skontrolować wygląd stolca, w tym jego kolor. Barwa kału jest odzwierciedleniem przede wszystkim stanu zdrowia i perystaltyki jelit. Normalnie stolec opuszczający układ pokarmowy ma brązowy odcień, co ma związek z obecnością żółtego białka bilirubiny oraz sterkobiliny - związku organicznego jaki powstaje w trakcie rozpadu hemoglobiny.

Każdy odcień brązu wskazuje, że dana osoba nie ma problemów z trawieniem ani z układem pokarmowym. Kolor kału może się zmienić na skutek różnych czynników - choroby, przyjmowanych leków lub diety. 

Czy badania gastrologiczne są bolesne?

Najczęstsze przyczyny pomarańczowego stolca

Pomarańczowy jest kolorem nietypowym dla stolca. Zazwyczaj jednak - chociaż nie zawsze   - przyczyny takiej barwy kału są banalne. To najczęściej:

  • niektóre pokarmy - zazwyczaj bogate w beta-karoten pomarańczowe warzywa takie jak marchew czy dynia.
  • suplementy zawierające beta-karoten
  • barwniki spożywcze - używane do produkcji pomarańczowych napojów gazowanych czy słodyczy
  • przejściowe problemy z trawieniem np. w przebiegu chorób wątroby - mogą zmienić sposób, w jaki żółć oddziałuje z enzymami obecnymi w stolcu.
  • niektóre leki - np. antybiotyk ryfampicyna lub leki zawierające worodotlenek glinu (np. zobojętniające sok żołądkowy).

Kiedy pomarańczowy stolec powinien budzić niepokój?

Zazwyczaj obecność w diecie dużej ilości beta-karotenu ma przejściowy wpływ na odcień kału. Ale jeśli pomarańczowy stolec ma związek z dietą - na przykład obecnością dużej ilości sztucznie barwionej żywności czy napojów - warto rozważyć jej modyfikację.

Po usunięciu z menu produktów mogących wpływać na barwę stolca jego odcień szybko wróci do normy. Podobnie jest z lekami - kolor stolca powinien się zmienić po zakończeniu kuracji. Warto jednak porozmawiać z lekarzem, jeśli dany lek powoduje inne efekty uboczne, które mogą niepokoić, zwłaszcza jeśli dołączy się biegunka, krew w moczu lub stolcu czy zawroty głowy.