Lekarze nie bez powodu radzą, by raz na jakiś czas zajrzeć do muszli klozetowej i skontrolować wygląd stolca, w tym jego kolor. Barwa kału jest odzwierciedleniem przede wszystkim stanu zdrowia i perystaltyki jelit. Normalnie stolec opuszczający układ pokarmowy ma brązowy odcień, co ma związek z obecnością żółtego białka bilirubiny oraz sterkobiliny - związku organicznego jaki powstaje w trakcie rozpadu hemoglobiny.
Każdy odcień brązu wskazuje, że dana osoba nie ma problemów z trawieniem ani z układem pokarmowym. Kolor kału może się zmienić na skutek różnych czynników - choroby, przyjmowanych leków lub diety.
Najczęstsze przyczyny pomarańczowego stolca
Pomarańczowy jest kolorem nietypowym dla stolca. Zazwyczaj jednak - chociaż nie zawsze - przyczyny takiej barwy kału są banalne. To najczęściej:
- niektóre pokarmy - zazwyczaj bogate w beta-karoten pomarańczowe warzywa takie jak marchew czy dynia.
- suplementy zawierające beta-karoten
- barwniki spożywcze - używane do produkcji pomarańczowych napojów gazowanych czy słodyczy
- przejściowe problemy z trawieniem np. w przebiegu chorób wątroby - mogą zmienić sposób, w jaki żółć oddziałuje z enzymami obecnymi w stolcu.
- niektóre leki - np. antybiotyk ryfampicyna lub leki zawierające worodotlenek glinu (np. zobojętniające sok żołądkowy).
Kiedy pomarańczowy stolec powinien budzić niepokój?
Zazwyczaj obecność w diecie dużej ilości beta-karotenu ma przejściowy wpływ na odcień kału. Ale jeśli pomarańczowy stolec ma związek z dietą - na przykład obecnością dużej ilości sztucznie barwionej żywności czy napojów - warto rozważyć jej modyfikację.
Po usunięciu z menu produktów mogących wpływać na barwę stolca jego odcień szybko wróci do normy. Podobnie jest z lekami - kolor stolca powinien się zmienić po zakończeniu kuracji. Warto jednak porozmawiać z lekarzem, jeśli dany lek powoduje inne efekty uboczne, które mogą niepokoić, zwłaszcza jeśli dołączy się biegunka, krew w moczu lub stolcu czy zawroty głowy.