LECZNICZA NALEWKA z aronii. Przepis

2015-09-23 8:18 Iza Radecka

Nalewka z aronii to jedna z najchętniej wybieranych przez nas mocnych nalewek. Dlaczego? Owoce aronii oczyszczają organizm z toksyn i obniżają ciśnienie krwi. Spożywanie aronii łagodzi także skutki chemioterapii oraz szkodliwego działania komputera. Polecamy przepis na nalewkę z aronii z wanilią i imbirem.

Aronię (Aronia melanocarpa) sprowadzono z Ameryki i w Polsce nie rośnie w stanie dzikim, ale to kwestia czasu. Aronia świetnie się czuje w naszym klimacie i przyroda zadba o to, by z upraw przeniosła się w naturalne środowisko.

Właściwości lecznicze aronii

Owoce zbiera się pod koniec lata i jesienią. Zawierają mnóstwo antocyjanów – substancji barwnikowych o wybitnych właściwościach zdrowotnych. Wzmacniają naczynia krwionośne, chronią przed zawałem, pomagają przy nadciśnieniu i niedokwaśności żołądka.

Jakie są właściwości lecznicze aronii?

Składniki na nalewkę z aronii:

• 1,5 kg owoców aronii

• 0,5 kg cukru

• laska wanilii

• kawałek imbiru

• 1 l wódki 40 proc.

• 0,25 l spirytusu 96 proc.

Przepis na aroniówkę:

1. Owoce umyj, osącz, wysyp na papierowy ręcznik, potem starannie usuń ogonki oraz szypułki.

2. Dodaj cukier, laskę wanilii, imbir, zalej alkoholem.

3. Odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 3–4 tygodnie.

4. Przecedź, po tygodniu przefiltruj, przelej do butelek, zakorkuj, postaw w chłodzie na pół roku.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Andrzej
|

Zdecydowanie ma Pani rację odnośnie kolejności przygotowania. Robię tak samo od lat.

janko
|

Wydaje mi sie, że owoce trzeba rozgnieść. W całości słabo oddają swoje składniki do alkoholu

ewa
|

Najwyraźniej za mało cukru zostało dodane. Następnym razem proponuję najpierw zalać alkoholem, poczekać ciut dłużej ok 6-8 tyg, przecedzić a następnie zasypać cukrem na 2-4 tyg.nast. odcedzić, wymieszać, poczekać kilka miesięcy i pić. Robiąc nalewki zawsze najpierw zaczynam od alkoholu-unikam w ten sposób niechcianej fermentacji. Co do wina- myślę że takie świetnie się nada do mięs...a już na pewno do bigosu na święta:)

Karol
|

Po zasypaniu przemrożonych owoców aronii cukrem i odstawieniu na 10 dni niestety zrobiło się z nich kiepskie wino. Teraz nie wiem czy mam je jeszcze zalewać alkoholem czy już mogę sobie darować i wyrzucić owoce?
Proszę o podpowiedź czy też miał Pan coś podobnego i czy jeszcze uda się uratować nalewkę?

Wiktor36
|

Aronie po zerwaniu i opłukaniu wsypujemy do woreczka nylonowego i wkładamy do zamrażarki na 24 godziny. Zsypujemy do słoja,zasypujemy cukrem według własnego doświadczalnego gustu. Po 2-3 tygodniach zlewamy sok i zalewamy 70%alkoholem. Po miesiącu zlewamy i mieszamy. Po kilku miesiącach regulujemy moc i smak. Przed zalaniem alkoholem można dodać wanilia i goździki (4-5na litr).