Gorzkie pestki moreli na raka? Właściwości i zastosowanie gorzkich pestek moreli

2015-09-16 15:01

Gorzkie pestki moreli już dawno znalazły zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej, głównie ze względu na swoje rzekome właściwości przeciwnowotworowe. Niektórzy uważają gorzkie pestki moreli za lek na raka i zastępują nimi tradycyjną chemioterapię. Czy gorzkie pestki moreli rzeczywiście mają działanie antynowotworowe?

Gorzkie pestki moreli, które pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych, znalazły zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej ze względu na swoje rzekome właściwości antynowotworowe. Wszystko przez zawartą w gorzkich pestkach moreli amigdalinę, którą niektórzy uważają za lek na raka.

Czy gorzkie pestki moreli to lek na raka?

Amigdalina (inaczej witamina B17 lub - w krajach anglojęzycznych - Laetrile) to związek, który występuje w pestkach owoców, nadając im gorzki smak i aromat. Najwięcej można jej znaleźć w gorzkich migdałach (stąd nazwa amigdalina), a także w gorzkich pestkach moreli, wiśni, czereśni, jabłek, a także w niektórych roślinach strączkowych. W organizmie amigdalina rozkłada się m.in. na kwas pruski (cyjanowodór), który - zdaniem zwolenników amigdaliny - niszczy komórki rakowe.

Prowadzono badania przedkliniczne (laboratoryjne oraz na zwierzętach) z użyciem amigdaliny. Dwa badania na zwierzętach dotyczące działania letrilu/amigdaliny przeprowadzone przez amerykański Narodowy Instytut Raka (NCI) wykazały brak odpowiedzi na leczenie, zarówno gdy letril/amigdalina był podawany samodzielnie, jak i w połączeniu z enzymem, który aktywuje wydzielanie w organizmie cyjanku z letrilu/amigdaliny. U zwierząt występowało więcej efektów ubocznych, wówczas gdy letril/amigdalina był podawany łącznie z enzymem. Podobne wyniki uzyskano na modelu, w którym ludzkie guzy piersi i jelita grubego zostały wszczepione myszom.²

W innych badaniach laboratoryjnych nad amigdaliną wykazało nieco wolniejszy wzrost komórek raka jelita grubego. Z kolei jeszcze inne badania wykazały, że im wyższe dawki amigdaliny, tym bardziej prawdopodobna jest odpowiedź komórek raka prostaty na leczenie. Jedno badanie wykazało odpowiedź na leczenie u myszy z guzami piersi, gdy amigdalina była podawana razem z enzymami oraz z witaminą A, ale nie, kiedy była podawana samodzielnie. Natomiast inne badanie na szczurach wykazało, że amigdalina była nieskuteczna w leczeniu, zapobieganiu czy opóźnianiu rozwoju nowotworów.

Nie prowadzono kontrolowanych badań klinicznych (badań porównujących grupę pacjentów, która otrzymuje nowy lek, z grupą, która nie otrzymuje leczenia) nad letrilem/amigdaliną. Mimo że dostępnych jest wiele pojedynczych doniesień (niekompletnych opisów leczenia jednego lub kilku pacjentów) oraz opisów przypadków (szczegółowych raportów na temat rozpoznawania, leczenia i dalszej obserwacji poszczególnych pacjentów), stanowią one dowody naukowe o niewielkiej wartości na potwierdzenie ewentualnej skuteczności letrilu/amigdaliny w leczeniu raka.² Na przykład, w 1953 roku została opublikowana seria przypadków (grupa lub seria opisów przypadków obejmująca pacjentów poddanych podobnemu leczeniu) 44 chorych leczonych letrilem/amigdaliną. Większość pacjentów, u których zaobserwowano pewną poprawę, była również poddawana radioterapii lub leczeniu onkologicznemu, nie wiadomo zatem, który rodzaj leczenia przyniósł obserwowaną korzyść terapeutyczną.²

CZYTAJ TEŻ: DMSO (dimetylosulfotlenek) - właściwości. Czy wlewy DMSO działają jak lek?

Zdaniem eksperta
Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk, specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych

Witamina B17 (amigdalina) w gorzkich pestkach moreli na raka

Czytałem, że witamina B17, czyli amigdalina, może pomóc chorym na raka? Czy to prawda? Czy jedzenie gorzkich pestek moreli w czasie choroby nowotworowej ma sens?

Ewa Ceborska-Scheiterbauer: zdecydowanie odradzam przyjmowanie pestek z amigdaliną. Można bowiem się spodziewać pogorszenia funkcji trawiennych, takich jak niestrawność, zgaga, ból brzucha, wzdęcia, nudności. U pacjentów z zespołem złego wchłaniania może pogorszyć się wchłanianie innych, cennych składników odżywczych. Ponadto, niestety, nie znane są interakcje pomiędzy witaminą B17, a cytostatykami.

Gorzkie pestki moreli mogą doprowadzić do zatrucia?

U osób, u których cyjanek przekracza stężenia toksyczne, może dojść do zatrucia, którego skutkiem może być uszkodzenie układu nerwowego, niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby i innych organów, a także małopłytkowość i kwasica. Specjaliści przekonują, że ryzyko zatrucia cyjankiem jest szczególnie wysokie w przypadku przyjmowania amigdaliny w postaci doustnej (kapsułek, tabletek), a dodatkowo wzrasta przy równoczesnym spożywaniu preparatów z witaminą C, a także w przypadku niedoboru witaminy B12.

Dziennie można spożyć maksymalnie 2-3 pestki moreli

Jednak w literaturze medycznej opisano kilka przypadków zatrucia kwasem pruskim pochodzącym z gorzkich pestek moreli. Jeden z nich opisano w 2010 roku z piśmie "Annals of Tropical Paediatrics". W latach 2005-2009 na oddział intensywnej terapii Erciyes University trafiło 13 osób z objawami zatrucia cyjankiem, które powiązano ze spożyciem gorzkich pestek moreli. U jednych pacjentów objawy zatrucia pojawiły się po 20 minutach od ich spożycia, a u innych dopiero po 3 godzinach. Stan niektórych pacjentów był bardzo poważny, gdyż wymagali podłączenia do respiratora.

Gorzkie pestki moreli - przeciwwskazania

Gorzkich pestek moreli nie można podawać dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym. Ze względu na toksyczność kwasu pruskiego dziennie można zjeść tylko 2-3 pestki moreli.

Gorzkie pestki moreli - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Gorzkie pestki moreli można kupić w sklepach zielarskich (także tych internetowych) i większych marketach. Ich cena za 250 g to około 20 zł.

Bibliografia:

1. Kapała A., broszura "Fakty i mity żywienia w chorobie nowotworowej".

2. Polska Liga Walki z Rakiem: ligawalkizrakiem.pl/rak-niekonwencjonalnie/przeglad-terapii/amigdalina-letril-witamina-b17

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.