Dieta w grypie jelitowej zwanej także żołądkową podobna jest do tej, którą stosujemy w zatruciach pokarmowych. Musi być lekka i delikatna, bo grypa jelitowa niszczy śluzówkę układu pokarmowego. Dietę dostosowujemy do fazy choroby. Przez pierwsze 1-2 dni ostrej fazy grypy jelitowej lepiej w ogóle zrezygnować z posiłków. Wystarczy dużo pić: letnią niegazowaną wodę, herbatę (niesłodzoną), herbatki ziołowe z mięty, rumianku, nagietka czy szałwii oraz rozpuszczone w wodzie elektrolity czyli mieszanki mineralne, które kupujemy w aptece. W miarę ustępowania objawów grypy jelitowej można też wprowadzić ugotowany na świeżych warzywach bulion warzywny do picia.
Dieta w grypie jelitowej - zaczynamy od kleików
Kiedy biegunka i wymioty ustaną wprowadzamy do diety kleiki. Ryżowy lub z kaszy manny, koniecznie ugotowanych na wodzie, bez dodatku tłuszczu. Można natomiast kleik nieco posolić. Kiedy okaże się, że organizm pozytywnie reaguje na kleiki, można do diety włączyć sucharki. W Holandii praktykuje się podawanie sucharków posypanych cynamonem bo działa antyseptycznie. Cały czas pamiętamy by sporo pić. Dobrze jest w tym momencie włączyć więcej wywarów warzywnych.
Grypa jelitowa. Nowe potrawy w diecie
Po 2-3 dniach od chwili ustania objawów można zacząć jeść lekkie gotowane posiłki: jajko na miękko, gotowane mięso ( najlepiej indyka lub cielęcinę, mogą być też kurczaki, ale bez skóry). Mięso dobrze jest przygotować na parze, jest smaczniejsze niż wygotowane w wodzie. Warto też spróbować gotowanych ziemniaków.
Dieta lekkostrawna po grypie jelitowej
W kolejnych dniach powoli wracamy do naszej normalne diety, ale poszczególne produkty włączamy stopniowo. Wzbogacamy dietę gotowanymi warzywami, np. puree z marchewki i buraczków. Możemy sięgnąć po pieczone owoce, np. jabłko. Włączamy biały ser, jogurt oraz rosołki drobiowe lub drobiowo-wołowe. Warto zacząć jeść kasze, np. jęczmienną, jaglaną, potem gryczaną oraz pieczywo. Przez dłuższy okres, nawet do 3 tygodni po grypie jelitowej w diecie powinniśmy unikać produktów ciężkostrawnych, wzdymających oraz takich, które mogą podrażnić śluzówkę jelit: smażonego i wędzonego mięsa oraz ryb, wszelkiego rodzaju konserw (nawet groszku czy kukurydzy w puszce), marynat ( powstrzymajmy się przed jedzeniem grzybków marynowanych, korniszonów i ogórków konserwowych, a także marynowanej papryki lub cebulek czy gruszek i śliwek w occie). Powinno się także unikać przez ten czas warzyw strączkowych (fasola, groch, bób) i kapustnych (kapusta biała i czerwona, kapusta pekińska i brukselka oraz kalafior, brokuł i kalarepka).