"Cukrzycy nie dostaje się od cukierków". Diabetolożka rozprawia się z pytaniami internautów

2022-11-17 9:03

Kilka dni temu obchodziliśmy Światowy Dzień Cukrzycy. Z tej okazji lekarka dr hab. n. med. Karolina Helena Kędzierska-Kapuza opublikowała post w mediach społecznościowych, w którym rozprawia się z najczęściej powielanymi mitami na temat tej choroby.

Cukrzycy nie dostaje się od jedzenia cukierków. Diabetolog obala mity o tym schorzeniu
Autor: Getty Images "Cukrzycy nie dostaje się od jedzenia cukierków". Diabetolog obala mity o tym schorzeniu

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną związaną z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Z czasem ten stan może prowadzić do poważnych powikłań, które obejmują uszkodzenia serca, naczyń krwionośnych, nerek, nerwów i oczu. Na cukrzycę cierpi ponad 420 milinów ludzi na całym świecie, a choroba jest bezpośrednio powiązana z ok. 1,5 milionami zgonów każdego roku. Niestety, naukowcy przewidują, że zarówno liczba zachorowań na cukrzycę, jak i częstość jej występowania, nadal będzie rosnąć.

Lekarka obala powszechne mity o cukrzycy

Z okazji Światowego Dnia Cukrzycy diabetolożka - a także popularyzatorka wiedzy medycznej, internistka, nefrolożka i transplantolożka - dr hab. n. med. Karolina Helena Kędzierska-Kapuza postanowiła rozprawić się z najbardziej powszechnymi mitami na temat tej choroby. Choć jak zaznacza ekspertka – jej koledzy po fachu z pewnością mają jeszcze więcej podobnych mitów w swojej pamięci.

Lekarka wskazuje cztery powszechne mity na temat cukrzycy:

  1. Cukrzyca typu 2 nie jest gorsza niż cukrzyca typu 1.
  2. Wyróżnia się trzy najczęstsze typy cukrzycy, a nie stopnie. Typ 1 autoimmunologiczny stanowi ok. 10 proc. przypadków, a jego efektem jest niemal całkowity brak insuliny w organizmie spowodowany niszczeniem wysp trzustki przez przeciwciała, które z nieznanej przyczyny atakują organizm. Typ 2 związany z nieprawidłowym funkcjonowaniem trzustki i/lub insulinoopornością bądź otyłością. Stanowi ok. 85 proc. przypadków. Typ 3 to inne typy schorzenia, do których zalicza się np. stan po chirurgicznym usunięci trzustki z powodu choroby nowotworowej.
  3. Cukrzycy nie "dostaje się" od jedzenia cukierków. Diabetolożka zaznacza, że spożywanie słodyczy może doprowadzić do otyłości, której konsekwencją może być cukrzyca typu 2.
  4. Insuliny nie "daje się" w żyłę, tylko pod skórę. Wyjątkiem są szczególne sytuacje z reguły związane z pobytem chorego w szpitalu.

Częste powikłania cukrzycy

Wysoki poziom cukru przez wiele lat może doprowadzić do poważnych powikłań. Cukrzyca może powodować uszkodzenia naczyń krwionośnych siatkówki i doprowadzić do retinopatii cukrzycowej. Schorzenie wpływa także na nerki, powodując upośledzenie ich funkcji. Najczęstszą przyczyną nefropatii cukrzycowej, czyli choroby nerek, jest właśnie cukrzyca.

Cukrzyca wpływa na układ krążenia. Badania wskazują, że diabetycy mają zwiększone ryzyko zawału serca lub innego zdarzenia sercowo-naczyniowego, które może doprowadzić do śmierci np. udaru mózgu. Schorzenie wpływa na uszkodzenie nerwów i często powoduje neuropatię. Cukrzyca sprzyja również owrzodzeniom i paradontozie.

Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć cukrzycę, nie zwlekaj i udaj się do lekarza. Nieleczona cukrzyca może być bardzo niebezpieczna, dlatego nie warto ryzykować.

Zdrowo Odpytani: Co Polacy wiedzą o cukrzycy? Sprawdza diabetolog Anna Jeznach