Alergia pokarmowa może rozwinąć się u osoby dorosłej. Liczba stale rośnie

2024-05-09 11:28

Alergie pokarmowe nie są niczym przyjemnym. Niektórzy borykają się z nimi od maleńkości. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że mogą się one rozwinąć również u osoby dorosłej. Przyczyny ich występowania są jednak o wiele bardziej skomplikowane.

Alergia pokarmowa może rozwinąć się u osoby dorosłej. Liczba stale rośnie
Autor: fot. Getty Images Alergia pokarmowa może rozwinąć się u osoby dorosłej. Liczba stale rośnie

Alergia rozwijająca się u osoby dorosłej? To możliwe

Duża część osób myśli, że jeśli w dzieciństwie nie miała żadnych alergii pokarmowych, to nie musi się nimi przejmować. Niestety nie jest to do końca prawda. Okazuje się, że mogą się one rozwijać w wieku dorosłym. Co prawda dzieci w wieku przedszkolnym są o wiele bardziej narażone na wystąpienie alergii pokarmowej, jednak mają również duże szanse, by wraz z wiekiem z niej wyrosnąć. Jeśli chodzi natomiast o dorosłych, to ciężko jest uzyskać dokładne dane ich występowania. Jak podaje jednak Australijska Krajowa Rada ds. Alergii, jedna na 50 osób dorosłych cierpi z powodu alergii pokarmowej. Natomiast badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazało, że aż jedna na dziesięć osób dorosłych ma alergię na co najmniej jeden pokarm. Co więcej, u niektórych rozwinęła się ona dopiero w dorosłości.

Objawy alergii pokarmowych

Same w sobie alergie pokarmowe to reakcje  immunologiczne z udziałem immunoglobuliny E (IgE) – przeciwciała odgrywającego kluczową rolę w wywoływaniu reakcji alergicznych. Objawy alergii pokarmowych niezależne od IgE, są zazwyczaj reakcjami opóźnionymi i nazywane są nietolerancjami pokarmowymi lub po prostu nadwrażliwością. Wśród objawów alergii pokarmowej wymienia się:

  • obrzęk;
  • trudności z oddychaniem;
  • wymioty;
  • pokrzywkę;
  • ból w klatce piersiowej;
  • zawroty głowy;
  • trudności w przełykaniu;
  • ucisk w gardle bądź klatce piersiowej;
  • anafilaksję.
Poradnik Zdrowie: alergie

Alergie pokarmowe u osób dorosłych. Te występują najczęściej

Według badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, osoby dorosłe najczęściej zmagały się z  alergiami pokarmowymi IgE-zależnymi na takie rzeczy jak:

  • skorupiaki;
  • mleko krowie;
  • orzeszki ziemne;
  • ryby (dorsz, łosoś lub okoń).

W grupie badanych dorosłych, aż 45 proc. zgłaszało reakcje alergiczne na więcej niż jeden pokarm. Chociaż pojawia się coraz więcej nowych alergii pokarmowych u osób dorosłych, to wciąż istnieje większe prawdopodobieństwo, że pojawią się one w dzieciństwie i będą się utrzymywać przez całe życie.

Eksperci niestety nie mają odpowiedzi na to, czy dorośli mogą coś zrobić, by uniknąć rozwijania się u nich nowych alergii. Obecne badania skupiają się wyłącznie na zapobieganiu alergii pokarmowych u dzieci. Według specjalistów ma to jednak niewiele wspólnego z zapobieganiem nowych alergii u osób dorosłych. Doktor Payal Gupta, certyfikowane specjalistka ds. alergii, astmy i immunologii przyznała:

Alergia może rozwinąć się w dowolnym momencie z powodu połączenia czynników genetycznych, środowiskowych i immunologicznych

Zaznaczyła również, że dokładne przyczyny rozwoju alergii w danym momencie mogą się różnić w zależności od osoby i często pozostają tajemnicą dla badaczy. Jeśli więc podejrzewamy, że rozwinęła się u nas alergia pokarmowa powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Sonda
Też cierpisz na alergię?