Super Żywność, czyli superfoods po polsku

2018-01-19 13:42 Różańska M., fragment książki "Super żywność czyli superfoods po polsku" (Wydawnictwo M)

Nie trzeba nadwyrężać portfela i szukać nieznanych produktów, aby „super się odżywiać”. Można sięgnąć po nasze polskie produkty, które mamy tuż pod ręką. Superfoods można bowiem zbierać w polskich lasach, wykopywać z grządek, hodować na parapecie, o czym można się przekonać dzięki książce „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”, której autorką jest dietetyk Małgorzata Różańska. Poradnikzdrowie.pl jest patronem medialnym książki.

W ostatnich latach zauważalny jest trend zdrowego jedzenia, dbania o siebie, także przez zdrowe odżywianie się. Coraz więcej ludzi zaczyna wykorzystywać w swej diecie naturalne składniki. Wiele osób szuka żywności o nazwie „superfoods”. Na miano „superżywności” zasługują produkty naturalne, nieprzetworzone. Wykazują niezwykłe właściwości w zapobieganiu i leczeniu licznych schorzeń, m.in. cukrzycy, chorób układu nerwowego lub krążenia, a także wielu nowotworów. Pewnie słyszałeś o nasionach chia, jagodach goji czy soku z noni? No właśnie! To one uzyskały  miano „superfoods”.  Ale wśród naszych  rodzimych produktów znajdziemy również takie, które mają bogaty skład odżywczy i zawierają różne substancje bioaktywne korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Nie trzeba więc koniecznie nadwyrężać portfela, bo możemy w zaopatrzyć się w superżywność u naszych krajowych producentów. Polskich produktów zyskujących miano „superfoods” jest naprawdę dużo. Dietetyk Małgorzata Różańska, autorka „Super Żywność, czyli superfoods po polsku” wybrała kilkanaście z nich – te, które zna i używa w swojej kuchni.

„Super Żywność, czyli superfoods po polsku”

Jakie zastosowanie znajduje żurawina w stomatologii? W jaki sposób siemię lniane łagodzi objawy osteoporozy? Jak stosować dynię, by wspomóc leczenie trądziku? Jak orzechy włoskie przyczyniają się do zrzucenia zbędnych kilogramów? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć w książce „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”.

Autorka dzieli się z czytelnikiem swoją miłością do zdrowego żywienia, z własnego doświadczenia podpowiada, jak za pomocą niewyszukanych potraw wprowadzić zdrowie do swojego menu.

Autorka opisuje 18 polskich, łatwo dostępnych produktów spożywczych, które śmiało można dołączyć do grona żywności funkcjonalnej (superfoods), takich jak: aronia, burak ćwikłowy, czarna porzeczka i olej z jej nasion, czarny bez, czosnek, rośliny strączkowe, jarmuż, kiełki brokułów, malina i jeżyna, miód, orzech włoski, owies, pestki dyni, pomidor, pyłek kwiatowy, rokitnik zwyczajny, siemię lniane, żurawina. Każdy z produktów spożywczych jest szczegółowo opisany pod kątem zawartych w nich substancji aktywnych, ich właściwości zdrowotnych i zastosowania. Autorka powołuje się zarówno na zwyczaje ludowe, jak i na badania naukowe. Uzupełnieniem są liczne porady, dotyczące np. tego, jak przechowywać dane produkty. Każdy z osiemnastu rozdziałów książki jest zakończony 2-3 szybkimi przepisami, dzięki którym można od razu polski superfood zastosować w kuchni. Przekonają one do zdrowego odżywiania nawet najmłodszych smakoszy.

O autorze
Małgorzata Różańska, dietetyk

Ukończyła magisterskie studia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Podyplomowe Studia „Poradnictwo Dietetyczne i Żywieniowe” w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz „Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie” na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Prowadzi Poradnię Dietetyczną Foodarea, którą założyła w 2009 roku. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, o macierzyństwie okiem dietetyka”, na którym porusza tematy związane z dietą ciążową, laktacją oraz żywieniem dzieci. Prywatnie jest mamą i miłośniczką gotowania.

Poradnikzdrowie.pl jest patronem medialnym książki - polecamy!

Super Żywność, czyli superfoods po polsku
Autor: materiały prasowe

W artykule wykorzystano fragmenty książki „Super Żywność, czyli superfoods po polsku” autorstwa Małgorzaty Różańskiej.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE
Ines
|

Wiadomo, że nikt nie zmusi nikogo do niczego, ale dlaczego by ich nie zrobić? Można iść na Wąwozową 17/19, zrobić badania i po kłopocie. Lepiej mieć pewność. Gdy byłam w ciąży, to robiłam takie badania. Wolałam być po prostu tego pewna, czy wszystko jest ok. Nic nie wykazało.

bulga
|

Chyba jednak podstawa to leczenie naturalnymi metodami. Gdybyście te zasady wprowadzili przed chorobą, to nie mielibyście później takich problemów. Zdrowa dieta, aktywność - to podstawa.

cristin
|

Oj, tak, to prawda, mój kuzyn stosował przez około trzy miesiące curiosin i po ranie prawie śladu nie ma.

kate
|

Cukrzyca to straszna choroba, a powikłania takie jak stopa cukrzycowa leczy się bardzo trudno, na szczęście jest coraz więcej preparatów które wspomagają leczenie, jak np Curiosin.

Blanka, W-wa
|

CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
Wg tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!

kejt
|

to co to za lekarz skoro nie wyslal cie na dodatkowe badania?
wez sie za to, udaj sie do niego wez kolejne kierowanie na badania i niech zacznie dzialac

milenaa
|

codziennie jem dużo słodyczy.Wściekam się kiedy mam ochotę na coś słodkiego a nie ma nic w domu.Mam problemy ze sercem(za wolno mi bije i kiedy się przemęczam to słabnę) kiedy ostatni raz byłam u lekarza to powiedział mi że mam wysoki poziom cukru.I do tego czuję zmęczenie w ciągu dnia.