NOWY NUMER
Karmienie butelką
Karmienie butelką to alternatywa dla mam, które nie mogą karmić piersią. Nie jest skomplikowane, wymaga jednak od rodzica pewnych przygotowań, a także opanowania samej techniki podawania butelki - dlatego początki karmienia butelką mogą być trudne, zwłaszcza, że nie jest ono tak intuicyjne, jak karmienie naturalne. Jeśli dziecko było wcześniej karmione piersią, moment przejścia na karmienie butelką może być trudny i dla mamy, i dla dziecka.
Jak się przygotować do karmienia butelką?
Karmienie butelką nie wymaga specjalnych przygotowań - trzeba tylko wybrać odpowiednie mleko modyfikowane, a także butelkę oraz smoczek. Przy wyborze akcesoriów do karmienia kierujemy się wiekiem dziecka i jego bezpieczeństwem, a następnie - swoją wygodą. Butelka powinna być łatwa do utrzymania w czystości, z czytelną podziałką w mililitrach. Butelki do karmienia mają różne pojemności - jeśli zamierzasz karmić w ten sposób dziecko od chwili narodzin, lepiej od razu wybrać tę większą.
Jak podawać butelkę?
Karmiąc butelką, maluszka trzeba ułożyć sobie w ramionach w taki sposób, by jego główka była wyżej. Nie może leżeć na płasko, gdyż wtedy może się zadławić. Najlepiej oprzeć dziecko tak, by jego główka i plecki opierały się na twoim przedramieniu. Trzymając butelkę trzeba pilnować, by smoczek był cały wypełniony mlekiem, bo wtedy dziecko nie będzie połykało powietrza w trakcie karmienia, co zmniejsza ryzyko kolki niemowlęcej. Co jakiś czas trzeba robić przerwy na odbicie – odstawić butelkę i przytrzymać dziecko w pozycji pionowej, podtrzymując główkę.
Zasady karmienia butelką
Karmienie butelką wymaga przestrzegania higieny - zanim zaczniesz przygotowywać mleko, umyj ręce, wyparz butelkę i smoczek. Proszek rozpuszczaj w przegotowanej i ostudzonej wodzie (w zbyt gorącej niszczone są witaminy) - powinna mieć ok. 50 st. C. Wsypuj tylko tyle proszku, ile zaleca producent. Jeśli będzie go za dużo, maluch może mieć problem z trawieniem. Następnie kilka razy potrząśnij butelką, by proszek zmieszał się z wodą. Mleko, które podasz maluszkowi, powinno mieć temperaturę ok. 37 st. C - by sprawdzić, czy nie parzy, wylej kilka kropel na przegub dłoni. Niedopite mleko wylej - w mieszance, która miała kontakt ze śliną, zaczynają mnożyć się bakterie.