Mleko modyfikowane - jak przygotować mieszankę pokarmu dla dziecka
2007-05-07
2:10
Źle przygotowane mleko modyfikowane nie dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych, może powodować kolki, wzdęcia, zatrucie pokarmowe. Unikniesz kłopotów, jeśli podczas przygotowywania mleka będziesz przestrzegać kilku prostych zasad.

Przygotowanie mleka modyfikowanego:
- Sprawdź datę ważności mleka. Nie używaj również mieszanek, które były otwarte dłużej niż przez tydzień (w takim proszku namnożyły się bakterie).
- Umyj ręce, wyparz albo wysterylizuj butelkę i smoczek.
- Woda, której używasz, powinna być wysokiej jakości, niskozmineralizowana, najlepiej rekomendowana przez Instytut Matki i Dziecka. W Polsce są już nawet specjalne wody dla niemowląt, produkuje je Humana. Wodę zagotuj, potem ostudź do temperatury ok. 40ºC. Do przygotowania mieszanek nie używaj wrzątku: zbyt gorąca woda niszczy witaminy i składniki odżywcze. Odmierzoną ilość wlej do butelki.
- Wsyp do wody odpowiednią ilość mieszanki – zawsze tyle, ile zaleca producent na opakowaniu mleka. Miarki muszą być płaskie, a nie czubate.
- Zakręć butelkę z mlekiem. Potrząsaj nią do chwili, aż proszek całkowicie się rozpuści i w mleku nie będzie grudek.
- Sprawdź temperaturę mieszanki. Wylej kilka kropli na przegub dłoni – mleko powinno być ciepłe, ale nie może parzyć. Za gorące ostudź, zbyt chłodne podgrzej, np. wstawiając butelkę na kilka minut do naczynia z gorącą wodą.
- Niedopite przez niemowlę mleko wylej, bo jest znakomitą pożywką dla bakterii. Od razu umyj butelkę. W żadnym wypadku nie mieszaj starego mleka z nowym.
- Opakowania albo puszki z mieszanką szczelnie zamykaj, przechowuj w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.