Żywienie to leczenie, a nie dodatek do leczenia. Pacjent, który dobrze je, rzadziej wraca do szpitala

2025-06-17 14:27

Świadomość roli żywienia medycznego wciąż rośnie – zarówno wśród pacjentów, jak i personelu medycznego – ale potrzeba edukacji w tym obszarze nadal pozostaje ogromna. Podczas XXVII Zjazdu i XXXIX Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej POLSPEN eksperci podkreślali, że żywienie to nie tylko wsparcie leczenia, ale jego integralna część. Bez odpowiedniego odżywienia nie ma mowy o skutecznej terapii, szybkiej rekonwalescencji i zapobieganiu powikłaniom.

Żywienie to leczenie, a nie dodatek do leczenia. Pacjent, który dobrze je, rzadziej wraca do szpitala
Autor: Jan Bakalarczyk Żywienie to leczenie, a nie dodatek do leczenia. Pacjent, który dobrze je, rzadziej wraca do szpitala

Świadomość roli żywienia w leczeniu wzrasta

Za nami XXVII Zjazd i XXXIX Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, podczas której równolegle odbywała się III Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Sekcji Żywienia Klinicznego i Metabolizmu Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii oraz II Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej. Nie zabrakło tam również Poradnika Zdrowie.

Otyłość - choroba, nie wybór. Debata poradnikzdrowie.pl

Dr hab. n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka, przewodnicząca komitetów naukowego i organizacyjnego konferencji, gastroenterolożka, specjalistka chorób wewnętrznych, podobnie jak inni specjaliści zwracała uwagę na fakt, że jeśli chodzi o świadomość – zarówno wśród personelu medycznego, jak i wśród pacjentów – odnośnie żywienia medycznego, dojelitowego i pozajelitowego, to ta świadomość stale wzrasta, co można zauważyć przy okazji kolejnych edycji konferencji.

6 chorób, które prowadzą do otyłości. Poznaj ich typowe objawy

Pacjenci wciąż wiedzą za mało o roli żywienia w leczeniu

Jednocześnie jednak podczas konferencji podkreślano – i temu właśnie służyła – że potrzebna jest dalsza edukacja i poszerzanie wiedzy i świadomości na temat możliwości żywienia medycznego, w szerokim znaczeniu tych słów.

Jako Poradnik Zdrowie mieliśmy okazję porozmawiać z ekspertami z wielu dziedzin, m.in. lekarzami i dietetykami różnych specjalizacji. Prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk zauważył – i ta myśl przyświecała wielu wystąpieniom i wykładom – że żywienie to leczenie, a nie tylko „dodatek” do leczenia.

To właśnie jedna z treści, które warto propagować wśród pacjentów. Istotne jest również rzetelne informowanie pacjentów o tym, co i jak mogą jeść po opuszczeniu szpitala. To jedno z ważniejszych wyzwań dla systemu opieki medycznej, bo wciąż są placówki, gdzie brakuje dietetyków lub gdzie współpraca na linii lekarz – dietetyk – pacjent nie jest zadowalająca.

Poradnik Zdrowie Google News

Pacjent źle odżywiony, to pacjent niedoleczony

Jest to o tyle istotne, że niewłaściwie żywiony pacjent ma znacznie wyższe prawdopodobieństwo powrotu do szpitala – nawet 30 proc. hospitalizowanych wraca w kolejnych tygodniach ze schorzeniami lub powikłaniami będącymi skutkami niewłaściwego żywienia.

W tym kontekście dr n. med. Katarzyna Chrobak-Kasprzyk z Kliniki Chirurgii Onkologicznej w Narodowym Instytucie Onkologii Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie zwróciła uwagę na równie istotną rolę POZ-ów i personelu, który jako pierwszy ma kontakt z pacjentem, zanim ten trafi do szpitala.

Bo, jak zauważył także dr n. med. Jacek Sztylc – bardzo ważne jest przygotowanie pacjenta PRZED operacją, pod względem żywieniowym, bo osoba będąca dobrze odżywiona, lepiej znosi zabiegi, szybciej się goi, ma mniej powikłań.

Dodajmy tu, że dobre odżywienie dotyczy nie tylko pacjentów, którzy wymagają operacji. To istotne, ponieważ każdy pobyt szpitalny powoduje stres, powoduje niedospanie m.in. z powodu czynności pielęgnacyjnych, medycznych, dźwięków aparatury medycznej czy... dźwięków pacjenta z łóżka obok, a to wszystko przekłada się na niedożywienie (już pomijając legendarne „jedzenie w szpitalach”, bo i tu widać pewien progres, choć nie wszędzie).

W efekcie, choć leczona jest choroba, z którą pacjent trafił do placówki, ogólny stan pacjenta może się pogarszać – i, jak wspomniano, sprzyjać kolejnym hospitalizacjom.

Co powinny jeść osoby przed, po i w trakcie hospitalizacji

W wystąpieniach podkreślano więc rolę jakości jedzenia przed, w trakcie i po hospitalizacji, ze szczególnym uwzględnieniem zapotrzebowania na większe dawki białka, w porównaniu do zdrowych osób.

Dietetyczki, m.in. Natalia Mogiłko i Patrycja Przybylska, dietetyczka kliniczna i bariatryczna, zwróciły też uwagę na jakość jedzenia na co dzień, a także na fakt, iż masa ciała w normie, a nawet ponad normę, nie oznacza, że osoba jest dobrze odżywiona. To swoisty paradoks, że osoba z nadwagą czy otyłością, może być niedożywiona. 

Znaczący odsetek osób, szczególnie w starszym wieku, doświadcza niedożywienia, ponieważ ich posiłki są niewłaściwie zbilansowane.Większa świadomość społeczna w zakresie prawidłowego żywienia, to cel jaki przyświeca specjalistom, bo to właśnie przekłada się na późniejszy sukces leczenia.

Dlatego – podkreślmy raz jeszcze – takie spotkania jak miniona konferencja służą promowaniu żywienia jako leczenia, nie tylko w aspekcie specjalistycznej żywności medycznej, dojelitowej i pozajelitowej, ale również w aspekcie codziennego życia i codziennego jedzenia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki