Zdaniem ekspertów ten rodzaj diety pomoże w leczeniu cukrzycy i otyłości

2022-02-16 10:26

Naukowcy z duńsko-niemieckiego zespołu badawczego twierdzą, że post przerywany może zapobiegać chorobom takim jak otyłość czy cukrzyca. Dlaczego okresy poszczenia mogą mieć pozytywne skutki zdrowotne?

zbliżenie na dłonie mężczyzny, który kroi warzywa
Autor: Getty Images

Post przerywany, nazywany także postem interwałowym, to system odżywiania polegający na spożywaniu pokarmów w określonym „oknie żywieniowym”, które trwa najczęściej 8, 6 lub 4 godziny. Poza wspomnianym czasem, w którym należy jeść, można przyjmować tylko napoje pozbawione wartości odżywczej np. wodę czy niesłodzoną kawę i herbatę. Okresy postu przeplatają się więc między okresami jedzenia.

Wcześniej przeprowadzone badania sugerowały, że post i funkcje immunologiczne są ze sobą skorelowane. Wykazano m.in., że okresy postu poprawiały parametry związane z różnymi przewlekłymi stanami zapalnymi. Z drugiej strony nadal niewiele wiadomo, dlaczego reakcje immunologiczne determinują zdrowie metaboliczne.

Duńsko-niemiecka grupa badaczy wiedząc o tym, jak ważnym ośrodkiem związanym z metabolizmem jest wątroba, postanowiła skupić swoje analizy na zrozumieniu, w jaki sposób komórki wątroby oraz komórki odpornościowe znajdujące się w tym narządzie, komunikują się ze sobą w momencie poszczenia. Zdaniem badaczy okresy postu mają korzystny wpływ na zdrowie większości osób, choć oczywiście jest to zależne od indywidualnej kondycji danej osoby.

Jednak pozytywne skutki poszczenia zapewnia nasz układ odpornościowy. Naukowcy odkryli, że immunologiczna aktywność jest kluczowa do odpowiedzi metabolicznej na post. Eksperci zeskanowali DNA komórek wątroby oraz komórek odpornościowych, by sprawdzić, które elementy DNA są aktywne w czasie głodu, a także jakie cząsteczki przekaźnikowe są uwalniane w efekcie tej aktywności.

Udało się ustalić, że dwie grupy komórek rzeczywiście komunikują się ze sobą poprzez cząsteczkę, która ulega ekspresji w prawie wszystkich komórkach w naszym ciele, czyli w receptorze glukokortykoidowym.

- Odkryliśmy, że to właśnie ten receptor w czasie postu umożliwia połączenie między badanymi komórkami. Usuwając go wyłącznie z komórek układu odpornościowego, zaobserwowaliśmy zaburzenie sygnalizacji związanej z postem w komórkach wątroby; nie wiedziały wówczas o głodzie. Oznacza to, że komórki układu odpornościowego są w stanie bezpośrednio modulować wpływ postu na nasz metabolizm – wyjaśnia jedna z autorek badania dr Anne Loft.

To pierwszy raz w historii, kiedy naukowcy mogli w normalnych warunkach zaobserwować taką zależność. - Wiedzieliśmy, że reakcje immunologiczne mogą wpływać na nasz metabolizm w ’niezdrowym otoczeniu’, ale to było coś nowego. Dowiedliśmy, że niski poziom aktywności immunologicznej jest niezbędny do wywołania zrównoważonej odpowiedzi metabolicznej na post – podkreślają autorzy przeprowadzonych analiz.

Co więcej, jak podsumował kierownik projektu prof. Stephan Herzig „badanie wykazało, że dobrowolny, przerywany post jest korzystny w zapobieganiu wielu ludzkim chorobom metabolicznym, w tym cukrzycy typu 2 i otyłości”. - Wzrost liczby osób cierpiących na te choroby jest oszałamiający i nie wykazuje oznak spowolnienia. Nasze odkrycie posłuży do lepszego zrozumienia mechanizmów molekularnych stojących za tymi chorobami i pomoże ostatecznie doprowadzić do opracowania skutecznych terapii opartych właśnie na poszczeniu – dodał.

Poradnik Zdrowie: cukrzyca