W przeglądzie badań naukowcy odkryli, że suszone śliwki mogą zapobiegać lub opóźniać utratę masy kostnej u kobiet po menopauzie, prawdopodobnie ze względu na ich zdolność do zmniejszania stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego - czynników przyczyniających się do utraty masy kostnej.
U kobiet po menopauzie niższy poziom estrogenu może wywołać wzrost stresu oksydacyjnego i rozwoju stanów zapalnych, zwiększając ryzyko osłabienia kości, które może prowadzić do złamań. Włączenie suszonych śliwek do diety może pomóc chronić kości poprzez spowolnienie lub odwrócenie tego procesu.
Osteoporoza to stan, w którym kości stają się słabe lub kruche, najczęściej dotyka kobiet w wieku powyżej 50 lat. Eksperci podkreślają, że choć dostępne są leki na osteoporozę, warto do codziennej diety włączyć produkty, które pomogą zachować lepszy stan kości na dłużej.
Owoce i warzywa, bogate w związki bioaktywne, takie jak kwas fenolowy, flawonoidy i karotenoidy, mogą potencjalnie pomóc w ochronie przed osteoporozą. Suszone śliwki zawierają minerały, witaminę K, związki fenolowe i błonnik pokarmowy – wszystko to może pomóc w zapobieganiu osteoporozie.