Zaskakujące właściwości grzybów. Czy mogą chronić przed przedwczesną śmiercią?
Spożywanie jednej porcji grzybów dziennie zamiast jednej porcji przetworzonego lub czerwonego mięsa wiąże się z niższym ryzykiem śmierci – do takiego wniosku doszli amerykańscy naukowcy, którzy badali związek pomiędzy śmiertelnością a jedzeniem grzybów. Rezultaty badań opublikowano w czasopiśmie Nutrition Journal.
Zalety jedzenia grzybów
Grzyby mogą stanowić ważny składnik diety. Są bogate w mikroelementy takie jak magnez, fosfor i potas. Składają się głównie z wody przez co są niskokaloryczne.
Średnio w 100 g świeżych owocnikach grzybów kapeluszowych znajdziemy od 50 do 70 kcal. Mają w sobie także białko. Przeciętnie od 1,5 do 3,6 proc., a w ich suszonych odpowiednikach można znaleźć od 10 do 40 proc. tego ważnego składnika diety.
Choć znane są od wieków, nie sięgamy po nie zbyt często. To skłoniło naukowców z Penn State College of Medicine i The Pennsylvania State University do przeprowadzania badań nad wpływem spożywania grzybów a ryzykiem śmierci. Naukowe analizy wykazały, że osoby, które spożywały grzyby miały o 16 proc. mniejsze ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Spożywanie grzybów a ryzyko zgonu
Naukowcy przeanalizowali 15 546 uczestników. Ich średni wiek wynosił 44,3 lata. Dietę osób biorących udział w analizach badano w latach 1988-1994, a śmiertelność aż do 2015 roku. Przez ten okres odnotowano łącznie 5826 zgonów.
U uczestników, którzy zgłaszali spożycie grzybów, stwierdzono niższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z osobami, które ich nie jadły. "Spożywanie jednej porcji grzybów dziennie zamiast jednej porcji przetworzonego lub czerwonego mięsa wiązało się z niższym o 35 proc. zgonu z jakiejkolwiek przyczyny" – czytamy w treści badania.
Odkrycia te podkreślają potencjalnie ważne kliniczne i publiczne konsekwencje spożycia grzybów w zapobieganiu przedwczesnej śmiertelności.
Grupa badaczy wyjaśnia, że wcześniejsze badania wykazały, iż codzienne spożywanie porcji grzybów zamiast drobiu, przetworzonego mięsa i ryb, miało wpływ na ryzyko cukrzycy typu 2. Z kole inne analizy potwierdziły, że jedzenie grzybów wiąże się z niższym ryzykiem demencji.
Specyficzne właściwości
Zdaniem naukowców za takie wyniki analiz mogą odpowiadać specyficzne właściwości grzybów. W opublikowanym badaniu podkreślają: "Potencjalne mechanizmy biologiczne leżące u podstaw związku między spożyciem grzybów a niższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny mogą wynikać z ich naturalnych właściwości przeciwutleniających dzięki specyficznym składnikom grzybów, ergotioneinie i glutationowi".
Z kolei stres oksydacyjny wiąże się z rozwojem wielu zdrowotnych problemów, dlatego specjaliści podkreślają, że "antyoksydanty mogą odgrywać istotną rolę w zapobieganiu chorobom przewlekłym i ryzyku przedwczesnej śmierci".