Uważaj na te jaja! GIS wydał ostrzeżenie przed niebezpieczną partią
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące konkretnej partii jaj z chowu na wolnym wybiegu. Wykryto w nich bakterie salmonelli, co stanowi realne zagrożenie dla zdrowia.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w partii jaj z chowu na wolnym wybiegu. Ich spożycie zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Salmonella w jajkach wycofanych ze sklepów
Chodzi o produkt:
- Jaja z chowu na wolnym wybiegu,
- 1-PL,
- świeżość klasa A,
- klasa wagowa M
- numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
- kod na skorupce: 1PL30031310.
Producentem jest INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie.
Spożycie wskazanej partii produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Należy wówczas skontaktować się z lekarzem.
Polecany artykuł:
Czym grozi zatrucie salmonellą?
W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek.
Obecność Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska w czasie przygotowywania żywności.
GIS przekazał, że producent po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku. Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające zaś organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. (PAP)