Uważaj na te jaja! GIS wydał ostrzeżenie przed niebezpieczną partią

2025-08-05 12:16

Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące konkretnej partii jaj z chowu na wolnym wybiegu. Wykryto w nich bakterie salmonelli, co stanowi realne zagrożenie dla zdrowia.

Jaja kurze w opakowaniu
Autor: Getty Images GIS ostrzega przed salmonellą w partii jaj z chowu ściółkowego

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w partii jaj z chowu na wolnym wybiegu. Ich spożycie zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Jajka – zdrowie w skorupce

Salmonella w jajkach wycofanych ze sklepów

Chodzi o produkt:

  • Jaja z chowu na wolnym wybiegu,
  • 1-PL,
  • świeżość klasa A,
  • klasa wagowa M
  • numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
  • kod na skorupce: 1PL30031310.

Producentem jest INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie.

Spożycie wskazanej partii produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Należy wówczas skontaktować się z lekarzem.

Czym grozi zatrucie salmonellą?

W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek.

Obecność Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska w czasie przygotowywania żywności.

GIS przekazał, że producent po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku. Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające zaś organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. (PAP)

Zobacz galerię: Kurze, strusie, a może przepiórcze? Które jajka warto zaprosić na stół

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki