Kurze, strusie, a może przepiórcze? Które jajka warto zaprosić na stół - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Które jajka wybrać? jest kilka możliwości

Które jajka wybrać? jest kilka możliwości

Walory smakowe, zdrowotne, ale także wygoda przy przygotowywaniu posiłków, ekonomia i wydajność hodowli - wiele czynników spowodowało, że to akurat jajka kurze królują na naszych stołach.

Czego spodziewać się po innych, teoretycznych propozycjach?

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jajka kacze

Jajka kacze

Jeśli nie jesteś ekspertem od jajek, trudno od razu odróżnić jajko kacze od kurzego. Jest od niego przede wszystkim większe (o ok. 30 proc.). Spożywanie jaj kaczych wiąże się z większym zagrożeniem salmonellą. Takie jajka zawierają znacznie więcej cholesterolu, więc jeśli musisz go ograniczać, warto o tym pamiętać.

Wielu osobom nie smakują jajka kacze ze względu na charakterystyczny "oleisty" smak, ale to kwestia gustu. W Azji mają wielu zwolenników.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jajka gęsie

Jajka gęsie

Ryzyko zakażenia salmonellą jest naprawdę spore. Jaj gęsi nie spożywamy na miękko, bo bakterie są często nawet wewnątrz jajka. Zresztą, ich smak sprawia, że prędzej nadają się do wypieków niż do dań, w których wybija się ich smak: z wyraźnym posmakiem tłuszczu.

Jaja gęsie są większe od kurzych, a nawet od kaczych i indyczych. Ich największą zaletą jest idealna proporcja kwasów omega-3 do omega-6.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jajka przepiórcze

Jajka przepiórcze

Charakterystyczne jajka przepiórki chyba rozpozna każdy: małe, nakrapiane, przyjemne w smaku. Są chętnie spożywane ze względu na wysoki udział żółtka w stosunku do białka.

Wysoka wartość odżywcza jaj przepiórczych wynika z dużej zawartości niezbędnych aminokwasów egzogennych oraz żelaza, karotenu, łatwo przyswajalnego fosforu, miedzi i witamin z grupy B.

Są droższe od kurzych, ale iwele osób uważa, że warte swojej ceny, więc dość często dostępne w sprzedaży.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jajka indycze

Jajka indycze

Smaczne, zdrowe, większe. Zawierają więcej białka i dostarczają więcej energii. Dlaczego nie podbiły naszych stołów?Ze względu na koszty utrzymania indyka i to, że znosi on jaja rzadko, indyków praktycznie nie hoduje się na jaja.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jajka strusia

Jajka strusia

Jednym strusim jajem można spokojnie obdzielić całą rodzinę. Waży ponad półtora kilograma; białko stanowi ok. kilograma, żółtko ok. 320 g. Jest zdrowe, pożywne, godne polecenia.

Bez dłuta i młotka raczej się nie obejdzie, bo bardzo trudno przebić się przez twardą skorupę.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jajko kurze

Jajko kurze

Zwycięzca może być jeden. Tanie, smaczne, o wszechstronnym zastosowaniu. Białko jaja kurzego niemal w 90 proc. jest wodą. Pozostałe 9 proc. to cenne aminokwasy, a jedynie niepełny procent stanowią łącznie węglowodany (glukoza), witaminy oraz sole mineralne. Sto gramów białka dostarcza tylko 45 kcal.

W porównaniu z białkiem żółtko jaja kurzego to prawdziwa bomba kaloryczna (350 kcal na 100 g), ale nie demonizujmy! Jedno jajko waży ok. 55 g. Dwa spore jaja, zjedzone w całości, to dopiero ok. 150 kcal.

Jajko kurze zawiera dobrei tłuszcze i odżywcze białko, a także witaminy A,D, E, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, sód. Sprzyja wzmacnianiu odporności (choćby dzięki zawartości plazmy w żółtku), prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia, a także układu kostnego.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
Kurze, gęsie, a może przepiórcze? Które jajka warto zaprosić na stół
Jajka kacze
Jajka gęsie
Jajka przepiórcze
Jajka indycze
Jajka strusia
Jajko kurze
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email