Ta grupa pacjentów unika szczególnie jedzenia warzyw i owoców. Eksperci alarmują, by tak nie robić
Warzywa i owoce są zdrowie i smaczne, dlatego też powinny być podstawą każdego menu. Określane są często jako prawdziwa bomba witaminowo-mineralna, która zawiera łatwo przyswajalne przez organizm związki. Jedzenie tych świeżych produktów przynosi wiele długofalowych korzyści. Okazuje się, że ich spożywanie jest niezwykle istotne w profilaktyce chorób nerek – tak twierdzą naukowcy.
Nie ulega wątpliwości, że warzywa i owoce to podstawa każdej zdrowej diety. Mają one wiele właściwości prozdrowotnych i dostarczają organizmowi bogaty naturalny ładunek witamin i minerałów. Ich regularne spożywanie, co najmniej pięć porcji dziennie, ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Składniki w nich zawarte zapobiegają chorobom oraz mogą łagodzić przebieg wielu schorzeń.
Ta grupa pacjentów nie lubi zdecydowanie warzyw i owoców
Zespół naukowców z University of Virginia School of Medicine w Stanach Zjednoczonych wysunął wniosek, że dieta bogata w warzywa i owoce wspomaga prawidłową pracę nerek. W tym celu prześledzono dane dotyczące zachowań żywieniowych w ramach programu "National Health and Nutrition Examination Survey", który został przeprowadzony w latach 1988-2018. Podczas analizy uwzględniono kilka czynników m.in. dane demograficzne, obwód talii oraz liczbę zachorowań na wybrane schorzenia (m.in. cukrzycę i nadciśnienie tętnicze, choroby nerek).
Badacze wywnioskowali, że pacjenci z przewlekłą chorobą nerek spożywali za mało warzyw i owoców. To odkrycie bardzo ich zaniepokoiło. Jak zwróciła uwagę nefrolog dr Julia J. Scialla, warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. – Zmartwiło to nas, że osoby, u których zdiagnozowano przewlekłą chorobę nerek, jedzą zbyt mało warzyw i owoców – dodała.
Jest tu mowa o problemie, który dotyka znaczącej populacji. Z szacunków wynika, że na przewlekłą chorobę nerek (PChN) może cierpieć 10 proc. ludzi na świecie. Według danych amerykańskich Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) około 37 milionów dorosłych Amerykanów ma przewlekłą chorobę nerek, czyli nerki nie są w stanie skutecznie radzić sobie z oczyszczaniem krwi. Zwykle ma ona charakter postępujący, co oznacza, że w sposób nieunikniony prowadzi do upośledzenia pracy nerek. Ten stan może przyczynić się do zaburzenia czynności wielu innych organów m.in. serca i mózgu.
Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce
Jak zaznaczyli uczeni, jest potrzebna kolejna analiza, w ramach której chcą dokładniej zbadać zależność między spożyciem owoców i warzyw a przewlekłą chorobą nerek. Postawili sobie cel, że znajdą skuteczny sposób, aby zachęcić Amerykanów do jedzenia dużej ilości warzyw i owoców.
- Mamy nadzieję, że dzięki temu badaniu i innym wcześniejszym publikacjom, będziemy mogli skłonić zarówno osoby zdrowe, jak i pacjentów z przewlekłą chorobą nerek do tego, aby znacznie wzbogacili swój codzienny jadłospis o warzywa i owoce w różnej formie – podsumowała Shirin Pourafshar, dietetyk i współautorka badania.