Prosty suplement może zmniejszyć ryzyko demencji. Wszystko za sprawą pewnego ekstraktu

2023-12-28 11:07

Demencja jest bardzo powszechnym zjawiskiem. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obecnie cierpi na nią ponad 55 milionów ludzi. A każdego roku odnotowuje się kolejne 10 milionów nowych przypadków. Naukowcy wciąż próbują znaleźć remedium. Pewien suplement daje małą nadzieję, na przyszłość.

Prosty suplement może zmniejszyć ryzyko demencji. Wszystko za sprawą pewnego ekstraktu
Autor: Fot. Getty Images

Najnowsze badania naukowe opublikowane 7 grudnia 2023 roku na łamach The American Journal of Clinical Nutrition dotyczą suplementacji ekstraktu z kakaowca. Badacze sprawdzili, czy tego typu forma wspierania organizmu ma szansę poprawić funkcje poznawcze. Analizujemy wyniki.

Beszamel - kakao

Kakao wpływa na mózg. Nowe ustalenia naukowe

Jak wskazuje WHO, demencja jest wynikiem różnych chorób lub urazów, które wpływają na mózg. Co więcej, w obecnych czasach stanowi jedną z najczęstszych przyczyn śmierci i niepełnosprawności na całym świecie. Grupa amerykańskich naukowców z Bostonu pochyliła się nad kwestią zaburzeń funkcji poznawczych, charakterystycznych dla rozwoju demencji.

Do badań zakwalifikowano 573 osoby. Średni wiek uczestników wynosił 70 lat, a niemal 50 procent z nich stanowiły kobiety. Każdy już na samym początku wypełnił testy oceniające funkcje poznawcze.

Badani codziennie przyjmowali dwie kapsułki dziennie zawierające łącznie 500 miligramów flawanoli kakaowych, w tym 80 miligramów epikatechiny. Eksperyment trwał dwa lata. Warto zaznaczyć, że wśród uczestników część z nich otrzymywała placebo.

Wyniki wykazały, że u dorosłych, którzy codziennie przyjmowali suplementy z ekstraktem z kakao, doszło do niewielkiej poprawy funkcji poznawczych. Badacze dostrzegli, że taka zależność występowała wyłącznie w sytuacji, kiedy dana grupa miała niższą jakość diety na początku eksperymentu. Natomiast w przypadku uczestników, którzy mogli pochwalić się wzorcowym stylem żywienia, suplement nie przyniósł oczekiwanych rezultatów.

Ekstrakt z kakaowca. Które składniki są tak cenne?

Najnowsze ustalenia po raz kolejny ukazują korelację pomiędzy tym co jemy a tym jak działa nasz mózg. Autorzy badań zaznaczają, że jest zbyt wcześnie, aby oceniać wpływ ekstraktu kakaowca na funkcje poznawcze i potrzebne są dalsze prace w tym zakresie. 

Udało się jednak ustalić, że obecne w kakao flawanole, które stanowią podgrupę flawonoidów, mogą wpływać pozytywnie na nasz mózg. Warto dodać, że tego typu związki roślinne obecne są także w liściach herbaty, winogronach, jagodach, jabłkach czy roślinach strączkowych. 

Stąd tak ważne jest to, aby w codziennej diecie nie zabrakło odpowiednich składników wspierających pracę mózgu. Odkrycie naukowe pozwala zrozumieć jak brak flawanoli wpływa na funkcje poznawcze.

Dlatego w przypadku osób, których dieta jest uboga, lub z jakichś przyczyn dochodzi do zaburzeń odżywiania, warto rozważyć suplementację ekstraktem z kakaowca. Niemniej jednak taka decyzja musi być podjęta wyłącznie w porozumieniu z lekarzem prowadzącym i dietetykiem. 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki