Popularny pieprz wycofany z obrotu. "Szkodliwy dla zdrowia"

2024-04-09 10:08

Robiąc zakupy, wrzucamy do koszyka to, co w danym momencie jest nam potrzebne. Niestety zdarzają się sytuacje, że dany produkt nagle zostaje wycofany. Przykładem jest pieprz, o którym poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Okazuje się, że przyprawa jest szkodliwa dla zdrowia. Sprawdzamy dlaczego.

Popularny pieprz wycofany z obrotu. Szkodliwy dla zdrowia
Autor: Fot. Getty Images

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące pieprzu syczuańskiego. Podano nazwę producenta oraz numer partii wspomnianego produktu. Jeśli go kupiłeś, to wyrzuć go do kosza. Nie ryzykuj utraty zdrowia.

W formie 24: owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami

GIS wycofuje pieprz. Chińska przyprawa znika ze sklepowych półek

W poniedziałek, 8 kwietnia GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem instytucja informuje konsumentów o szkodliwości pieprzu syczuańskiego sprowadzonego z Chin. Okazuje się, że za sprawą Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF), GIS wszedł w posiadanie ważnych informacji temat wspomnianego produktu.

W przyprawie stwierdzono wysoki poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH), a także przekroczenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 10 pestycydów. Ustalenia te dotyczą wycofywanej partii produktu. GIS dla bezpieczeństwa konsumentów podał szczegółowe dane, które udostępniamy poniżej. 

  • Nazwa produktu: Dried Sichuan Pepper, 300 g, marki GOLDEN LION
  • Numer partii (LOT NR): 230702
  • Data minimalnej trwałości: 31.12.2026
  • Kraj pochodzenia: Chiny
  • Importer: Asian Food Group B.V., Niderlandy

Jak zaznacza GIS, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu. Natomiast konsumentom, którzy weszli w posiadanie przyprawy, bezwzględnie zaleca się niepożywanie pieprzu.

- Biorąc pod uwagę wykrytą w produkcie obecność zarówno węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH), jak i pestycydów, należy uznać produkt za szkodliwy dla zdrowia ludzi - zaznacza GIS.

Pieprz syczuański wycofany z obrotu
Autor: Fot. GIS

MOAH - co to takiego i jak znalazło się w pieprzu?

MOAH (ang. Mineral oil aromatic hydrocarbons), to skrót od określenia węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych. W uproszczeniu są to złożone mieszaniny chemiczne stosowane głównie jako smary do urządzeń niezbędnych w procesie zbiorów lub produkcji żywności. 

A zatem można przypuszczać, że znalazły się w pieprzu na skutek przeoczenia lub niedostosowania określonych procesów do wymogów. Nie znamy jednak bezpośredniej przyczyny, która wyjaśniłaby, jak oleje mineralne trafiły do paczek z przyprawą.

Jak wskazuje Polska Federacja Producentów Żywności to właśnie MOAH stanowi najbardziej toksyczną frakcję olejów mineralnych ze względu na jej właściwości mutagenne i rakotwórcze. Spożywając produkt, w którym wykryto obecność MOAH narażamy organizm na kumulowanie się niebezpiecznej mieszaniny w tkankach. 

Ponadto, poza kancerogennym wpływem obecność węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych przyczynia się do zaburzeń gospodarki hormonalnej oraz może dojść do problemów zdrowotnych o podłożu autoimmunologicznym. Dlatego w ślad za Głównym Inspektoratem Sanitarnym apelujemy o niespożywanie pieprzu, w którym wykryto nie tylko MOAH, ale także wysokie stężenie 10 rodzajów pestycydów.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki