Pomogą obniżyć ciśnienie i schudnąć. Pewnie masz je w domu
Są smaczne, łatwo dostępne i zdrowe. Polska znajduje się w czołówce wśród producentów tych owoców. Ich cenne zdrowotne właściwości potwierdziły liczne badania naukowe, a oto największe korzyści płynące z ich regularnego jedzenia.
Jabłka to owoce, które są bogate w wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Są świetnym źródłem błonnika, a do tego mają w sobie mieszankę cennych dla zdrowia witamin i minerałów.
Mają wiele witamin i przeciwutleniaczy
Niezależnie od tego, jaką odmianę jabłek lubimy, warto je jeść regularnie. Jeden owoc ma w sobie witaminę C, witaminę K, beta-karoten, potas, kwas foliowy i luteinę.
Niewiele osób wie, że jabłka mogą okazać się pomocne w kontrolowaniu prawidłowej masy ciała poprzez zmniejszenie apetytu. Co więcej, te owoce mogą pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ mają niewiele kalorii.
Dzięki zawartości polifenoli jabłka mają również wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób - takich jak cukrzyca typu 2 czy schorzenia serca - poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL tzw. złego cholesterolu.
Z kolei dzięki zawartości kwercetyny, jabłka mogą wspierać zdrowie mózgu. Badania naukowe wykazały, że kwercetyna pomaga organizmowi walczyć z uszkodzeniami związanymi ze stresem oksydacyjnym w miarę starzenia się.
Co więcej, kwercetyna znana jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych.
Lubi je serce, jelita i mózg
Jabłka zawierają flawonole, czyli związki organiczne, które można znaleźć w roślinach. Dzięki nim mogą wpływać na obniżenie ciśnienia krwi, a tym samym na zdrowie układu krążenia, zapobiegając nadciśnieniu tętniczemu.
Jelita także lubią jabłka. Regularne spożywanie tych owoców może pomóc wzmocnić bakterie jelitowe tworzące mikrobiotę, a tym samym pozytywnie wpływać na odporność.
Te superowoce są również dobre dla zdrowia zębów. Podczas ich jedzenia, zmniejsza się żywotność bakterii, co pozwala utrzymywać zdrowsze zęby. Ich spożywanie może nawet niwelować nieprzyjemny zapach z ust, np. po zjedzeniu czosnku.
Warto sięgać po jabłka ze sprawdzonych źródeł, ponieważ producenci żywności często przy uprawie tych owoców stosują duże ilości pestycydów.
Nie należy także przesadzać z ilością zjadanych jabłek dziennie. W nadmiarze mogą bowiem sprzyjać wzdęciom i bólom brzucha.